16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirma locala de salubritate, amendata pentru ca imprastie gunoaie

Firma locala de salubritate, amendata pentru ca imprastie gunoaie

Societatea de salubritate din Slatina a fost amendata pentru a doua oara in mai putin de citeva luni. Comisarii Garzii de Mediu Olt au descins zilele trecute la groapa de gunoi a capitalei de judet, amplasata in spatele SC ALPROM SA. Inopinatul control a fost urgentat de o serie de reclamatii primite in ultima perioada de la mai multi cetateni care locuiesc in zona. Acestia s-au plins Garzii de Mediu ca fumul rezultat in urma arderii deseurilor menajere aruncate la halda de gunoi a orasului a ajuns un adevarat cosmar. „Nu mai putem sa respiram, domne’! Nici geamurile nu le mai deschidem de frica sa nu intre mirosul si fumul de la gunoi in locuinte. In fiecare zi vin romii si dau foc la gunoaie, mai vin si cei care cauta prin gunoi… Un iad, asta e! Stam ca niste soareci in case, aproape ca nu mai vedem cerul de fumul gros care vine de la gunoi. Si nu e neaparat vorba despre fum, ca e gros, da’ nu poti sa respiri de el. Te arde pe dinauntru. Ne-am imbolnavit cu totii de astm, de plamini, avem toate bolile! Vai de mama noastra care ne-a facut!“, a spus, revoltata, Doina Mateescu, care locuieste pe str. Zorleasca, aflata in apropierea gropii de gunoi.


Slatina, „gunoierul“ judetului


Pentru ca nu erau la primul control de acest gen, dar mai ales pentru ca SALUBRIS Slatina nu a respectat aproape nici una dintre masurile reparatorii impuse de Garda de Mediu la controalele anterioare (nu exista racord la reteaua de apa, nici paznic etc.), comisarii institutiei au amendat contraventional conducerea firmei de salubritate cu 15.000.000 de lei. Aplicarea amenzii a fost impusa si de faptul ca inca nu se luasera masuri de interventie rapida in cazul unui incendiu de amploare al deseurilor – stingatoare, cisterne cu apa.


Seful Garzii de Mediu Olt, Florin Homoreanu, a spus: „Asta e! I-am prins din nou ca au gresit, i-am «ars». Si cind am ajuns noi la fata locului se ardeau deseuri menajere!… Normal ca, daca am vazut ca nu s-au sinchisit de masurile reparatorii pe care noi le impuseseram sa le puna in practica, am trecut la amenzi. De fapt, la a doua amenda. In plus, SALUBRIS nu avea voie sa depoziteze deseuri menajere in acel loc, care s-a marit de la o zi la alta, fara avizul Protectiei Mediului. Le-am impus sa treaca pe amplasamentul initial“. Homoreanu a mai precizat ca halda de gunoi in cauza va trebui inchisa pina in 2007, an pina in care se va amenaja alta groapa de deseuri menajere (pe un teren aflat intre ALRO si ELECTROCARBON), de data aceasta cu indeplinirea tuturor conditiilor de protectie a mediului.


Pina la sfirsitul anului in curs, primaria Slatina va fi obligata sa elaboreze un studiu de impact asupra mediului inconjurator pentru halda de gunoi de linga ALPROM. Ieri, autoritatile municipiului au fost informate de Garda de Mediu asupra responsabilitatilor care le revin in implementarea aquis-ului comunitar de mediu si a masurilor care trebuie intreprinse in acest sens in urmatorii doi ani. In viitorul apropiat, toate deseurile menajere din judet vor fi „adapostite“ la Slatina, care va amenaja un depozit special. Celelalte tipuri de deseuri vor fi colectate la Caracal si in alte citeva localitati din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS