5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani pentru agricultura prin credite bancare

Bani pentru agricultura prin credite bancare

Creditul agricol acordat de Ministerul Agriculturii impreuna cu Banca Comerciala Româna a oferit posibilitatea societatilor agricole, dar mai ales persoanelor fizice sa achizitioneze utilaje agricole noi si sa inceapa o afacere. Pina in prezent, in judetul Dolj au fost acordate credite in valoare de sute de miliarde de lei pentru infiintarea si recoltarea culturilor agricole de griu, porumb si sfecla de zahar, precum si pentru intretinerea plantatiilor pomicole si vitivinicole.


Societatile agricole din Dolj au solicitat credite si pentru achizitionarea de pasari si animale pentru productia de carne, oua si lapte, iar rezultatele au fost foarte bune. „Creditul agricol este acordat in baza Legii nr. 150/2003 si pina anul trecut reprezenta o adevarata problema pentru agricultori, deoarece bancile nu erau interesate sa ofere aceste credite“, a afirmat dr. ing. Ion Gavrilescu, consilier in cadrul Departamentului de Inspectie de la Directia Agricola Dolj.


Acesta a mai declarat ca persoanele care doresc sa faca un astfel de credit trebuie sa intocmeasca un dosar din care sa reiasa ca banii primiti de la banca vor fi folositi in agricultura. „Sint persoane care au crezut ca pot primi creditul de la banca si mai apoi vor folosi banii in scopuri personale, dar s-au inselat pentru ca dosarul va fi bine analizat de inspectorii nostri de la Directia Agricola si abia apoi va intra in baza de date a bancii“, a mai precizat Ion Gavrilescu.


Perioada de rambursare a creditului este de maximum un an, iar solicitantii trebuie sa dovedeasca in scris inspectorilor de credit ai bancii ca pot achita ratele in termenul stabilit prin contract. Daca nu vor intirzia plata ratelor lunare, Ministerul Agriculturii ii premiaza pe cei care au achitat datoriile catre banca, acestia primind de la 3 -10% din totalul creditului, in functie de destinatia acestuia. Totodata, creditorul va trebui sa faca dovada scrisa, prin facturi fiscale, pentru fiecare ban cheltuit din creditul primit.


Creditele agricole pot fi folosite si la aprovizionarea, procesarea hranei si asigurarea medicamentelor si tratamentelor medicale pentru animale, precum si la cheltuielile curente pentru intretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente. Pina in prezent, atit societatile agricole, cit si persoanele fizice care au beneficiat de creditul agricol au folosit banii in special pentru asigurarea culturilor si plantatiilor impotriva dezastrelor naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS