12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn taran printre jupinii de la Bucuresti

Un taran printre jupinii de la Bucuresti

Cita lume a auzit pina mai ieri de comuna dimboviteana Lunguletu? Poate doar angrosistii de cartofi si varza. Mai degraba de Tartasesti, ridicata la rang de „vedeta“ locala de Adrian Nastase si guru Bivolaru. Daca treci insa de Tartasesti, la vreo cinci-sase kilometri, si rezisti mirosului de balega raspindita pe marginea drumului, dai de Lunguletu. Comuna de vreo sase mii de suflete. Unul dintre sateni, care pina mai ieri se ocupa si el cu cultivarea cartofilor si a verzei, ca mai toti locuitorii, a ajuns „om mare“ la Bucuresti. Matei Barbu are 72 de ani si, dintre toti, a fost ales de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, sa-i fie consilier. Vestea s-a raspindit cu repeziciune si in scurt timp toti satenii au aflat despre „isprava“ lui Matei Barbu.


Vicele de la Lunguletu tinjeste dupa un credit SAPARD


„E un om foarte serios, comunicativ, se ocupa cu agricultura in mod intens“, nu se zgirceste in laude viceprimarul comunei. Desi face parte din PSD, are numai cuvinte de lauda atunci cind vorbeste despre Matei Barbu. Doar baiatul acestuia, Marin Barbu, e mai „recalcitrant“, pentru ca e coleg in consiliul local cu viceprimarul Sofian Radulescu, dar in opozitie, la PNTCD.


„E foarte bine ca ministrul si-a ales un astfel de consilier – continua Radulescu – pentru ca el cunoaste foarte multa agricultura. Aici s-a nascut, aici a crescut“. Isi mai face sperante si pentru o vorba buna pusa la Bucuresti, poate, cine stie, se face la Lunguletu un depozit de cartofi, un credit, ceva care sa-i ajute pe locuitorii comunei. Chiar daca mai sint multe de facut, viceprimarul nu pierde ocazia sa se laude si cu realizarile administratiei PSD. „Daca mergeti prin comuna, veti vedea ca am bagat gaze, cablu, centrala digitala“, spune el. Ar mai fi si un proiect pentru alimentarea cu apa, aplicatie pentru finantare din programul SAPARD, dar deocamdata asteapta raspunsul. Viceprimarul Sofian Radulescu ii cunoaste si pe Gheorghe Flutur, si pe Theodor Stolojan. I-a primit in urma cu vreo doi ani, cind acestia au venit intr-o vizita de lucru la Lunguletu. Nu-i vorbeste de rau. Au mai trecut prin comuna, dar treburile de campanie nu i-au permis sa mai stea de vorba. Oricum, isi pune multe sperante ca ministrul agriculturii il va asculta pe virstnicul consilier.


„Dau 40 de mii la maxi-taxi si ma duc la Bucuresti“


Pe Matei Barbu l-am gasit acasa. Trebaluia prin curte. Noua postura nu pare sa-l fi schimbat peste noapte. O casa mare, un camion, un tractor, citeva utilaje agricole, cinci hectare de pamint, sotia, cei doi baieti si cinci nepoti sint averea sa. N-are de gind sa dea Lunguletu pe Bucuresti. „N-am sa plec de aici. Mi-e usor sa fac o naveta, cind ma cheama acolo. Ma cheama, ma duc. Dau 40 de mii la maxi-taxi si ma duc la Bucuresti“, pare sa fi gasit solutia batrinul consilier.


Pe ministrul Flutur nu-l stia. „Curatam tractorul acum o saptamina si dinsul venea din teren. A oprit masina linga mine – si-a reamintit Barbu. M-a intrebat daca vreau sa stau de vorba cu el. Nu stiam cine e. Zic, cu placere. M-a luat cu agricultura, vreti cupoane, ce va trebuie, bani de motorina sau bani de ceva sa va cumparati dumneavoastra, ce necaz aveti cu agricultura…“. I-a explicat amanuntit ce necazuri au oamenii, cu cartofii, cu daunatorii, cu banii. „Am stat vreun sfert de ora de vorba. Si-mi zice: «Dom`ne, poti sa vii la Bucuresti, ca am o conferinta?» «Daca ma invitati, vin», i-am raspuns eu“, ne explica Barbu, care nu stia ce ii pregatea Gheorghe Flutur.


„Nu mi-a zis de ce m-a chemat. Si-acolo, in conferinta, cind m-a chemat, m-a bagat in fata si a inceput sa-mi spuna: am consilierul cutare, cutare, am un taran de la talpa de jos, pentru ca noi am plecat de la tara si i-am uitat pe ailalti. M-am gindit – il citeaza el pe ministru – sa aduc un consilier care stie ce-i suferinta pamintului. Si m-a numit consilier al dinsului“. A acceptat functia din prima, chiar daca sotia sa i-a reprosat ca nu trebuia sa se amestece. La 72 de ani, Matei Barbu crede ca mai poate face multe pentru agricultura pentru ca are „forte“. Nu e coleg de partid cu ministrul, n-a fost inscris in vreun partid, nici inainte, nici dupa ’89, dar nu se sfieste sa spuna ca tot cu liberalii si democratii e mai bine.


Sotia consilierului: „Are resurse sa plece, ca a stat destul acasa“


Elena Barbu, femeia cu care este casatorit de peste 47 de ani, nu crede nici ea ca noua functie ii va schimba barbatul. Ba chiar il incurajeaza. „Daca are puterea sa mearga si sa faca politica, sa mearga. Eu zic ca o sa fie spre bine pentru toata lumea, nu numai la noi in comuna. Sint comune care n-au de nici unele, sint saraci“, crede ea. Ca-i va fi greu sa se imparta intre Lunguletu si Bucuresti, Elena Barbu zice ca nu, doar peste 30 de ani a fost tot pe drumuri.


„Eu nu credeam din prima data. I-am zis, pleaca de aici ca nu se poate. Si acum daca o fi ceva, sa fie de treaba. El s-a tinut de treaba atitia ani de a lucrat in drumuri, 30 de ani de n-a plecat dintr-o intersectie – isi aminteste sotia consilierului. A fost muncit peste fire, la 1-2 noaptea era pe drumuri, lumea dormea, el deszapezea, a fost muncit“.


Elena Barbu isi incurajeaza sotul sa mearga in Capitala, pentru ca „are resurse sa plece si a stat destul acasa“. „Timpul asta cind a stat s-a ingrijit de vaca, porci, pasari. Toate au fost ale lui. Acum le luam si noi in primire“, spune ea cu satisfactie. Se bucura si nu prea ca i-a mers acum vestea in sat, deoarece nu-i plac „laudatorii“.


„Lasa ca merita sa traiasca la Sala Palatului, cu ceilalti jupini“


Mai impresionat de „ascensiunea“ lui Matei Barbu pare sa fie fiul sau, Marin. El marturiseste ca e bine pentru comuna sa aiba un reprezentant la Bucuresti, pentru ca, poate, astfel vor reusi sa faca mai multe. Nu crede ca functia dobindita de tatal sau il va ajuta sa aiba un cuvint mai important de spus in consiliul local. Marin Barbu trage speranta ca, in viitorul apropiat, cu ajutorul „rudei“ de la minister va izbuti sa infiinteze in comuna o bursa agricola.


La fel de optimisti sint si vecinii. „E un om foarte bun si cred ca o sa ne ajute“, spune Susai Rarita, care sta la doar citeva case de Barbu. A aflat si ea de la televizor ca „nea Matei pleaca la oras“ si astfel o sa aiba si ei „relatii la Bucuresti“. „Sintem foarte multumiti ca avem si noi un taran, de la noi de aici, gospodar“. La doi pasi, doua batrine isi dau cu parerea. „Lasa ca e bine ca a ajuns in minister. E un om trecut prin multe necazuri si nu mai are nevoie de scolarizare, pentru ca de mic copil a muncit“, spune una dintre ele. Cealalta intareste: „Lasa ca merita sa traiasca la Sala Palatului, cu ceilalti jupini“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS