13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Casele lui Morega

Proaspatul subprefect de Gorj, Dan Ilie Morega, „medaliat“ cu titlul de Erou al muncii socialiste in epoca de aur a comunismului, este posesorul a trei imobile vechi, construite inainte de anul 1940. Una dintre case, cea din comuna natala Pades, este declarata monument de arhitectura populara, fiind lasata mostenire de parinti. Morega a cumparat casele la preturi de nimic. El a dat pe una dintre case o masina si 45 de milioane.


Casa in care locuieste subprefectul Dan Ilie Morega este situata in centrul municipiului Tirgu Jiu, pe strada Victoria. O parte din casa, cea dinspre strada, este construita in anul 1924, iar cea din spate in 1934. Locuinta are un hol lung, de aproximativ 13 metri, o parte din acesta fiind de marmura, de-a lungul caruia sunt dispuse cele trei dormitoare, camera de zi si bucataria. In capatul holului este camera de zi, acolo unde Morega isi petrece cel mai mult timp, muncind pentru binele si prosperitatea judetului. Mobilierul este format dintr-o canapea si doua fotolii din piele si o biblioteca. Tot in aceasta incapere, proprietarul si-a amenajat si biroul, care se afla pe un fel de podium.


Dan Ilie Morega a achizitionat casa in 1995 si a platit pentru aceasta doar 45 de milioane de lei si o masina. „Casa a fost propusa pentru demolare. Am cumparat-o de la Marian Costovici in anul 1995, cu suma de 45 de milioane de lei si un autoturism in valoare de 15 milioane de lei. Casa are specific gorjenesc, care poate fi identificat la asteriala si la modul de realizare a beciului si a camarii“, a povestit proprietarul. Curtea casei este imensa, avind o suprafata de peste 1.240 mp, aproape toata fiind asfaltata.


Morega a achizitionat casa de oaspeti a PCR si a Securitatii


Morega mai detine un conac la Baia de Arama, judetul Mehedinti, construit numai din piatra in anul 1938, si o casa in comuna Pades, mostenire de la parinti, construita in 1781. Casa de la Baia de Arama a fost, inainte de instaurarea regimului comunist, resedinta prefectului judetului Mehedinti, Predescu, dupa care a fost luata abuziv, fiind transformata in casa de oaspeti pentru Partidul Comunist Român si Securitate. Casa a fost redobindita de fiica fostului prefect, de la care Morega a cumparat-o in anul 1992 cu suma de 200.000 de lei. Nici casa din Pades nu este lipsita de importanta, fiind declarata monument de arhitectura populara. „Nu am cautat sa cumpar case vechi. Le-am cumparat numai pentru ca erau mai ieftine, dupa care le-am reparat“, a spus Dan Ilie Morega.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS