Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ a refuzat sa interneze o bolnava de TBC

Autori


O craioveanca bolnava de TBC refuza sa urmeze tratament de specialitate la Leamna. Desi boala este atit de avansata incit femeia este un adevarat focar de infectie pentru comunitatea in care traieste, tinara nu vrea sa fie internata decit la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova. Numai ca la Spitalul de Boli Infectioase nu sint paturi libere. Potrivit medicilor, bolnavii de TBC care refuza tratamentul sint foarte multi si nu exista nici o metoda de a-i constringe sa-l reia, desi acesti oameni risca sanatatea celor din jur, inclusiv pe cea a propriilor familii.

Mirela Vasile, de 24 de ani, din Craiova, a fost depistata la un control efectuat in luna decembrie 2004 cu o forma rezistenta de tuberculoza. La recomandarea medicului specialist, pe 27 decembrie femeia s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes“ din Craiova, in vederea internarii. Numai ca, de la biroul de internare i s-a spus ca spitalul nu mai are locuri si i s-a dat trimitere la Spitalul Leamna, bolnava fiind asigurata ca aici va beneficia de cele mai bune conditii de tratament.

Recomandarile cadrelor medicale de la spitalul craiovean au determinat-o pe femeie sa accepte sa fie internata la Leamna. Doar ca, ajunsa acolo, si-a dat seama ca reclama pe care o facusera medicii craioveni era departe de realitate. „Nu mi-a venit sa cred ca este adevarat, cind am vazut cit mucegai era pe pereti, mai ales deasupra usii salonului. Chiar si in aceste conditii as fi ramas acolo, dar nu exista caldura, nici apa calda. Am gasit acolo bolnave internate si de patru luni, care spuneau ca din cauza frigului si umezelii nu se puteau vindeca“, a spus Mirela Vasile.

Femeia sustine ca dupa o noapte si o zi petrecute in Spitalul de la Leamna a plecat fara sa anunte cadrele medicale. Pe 3 ianuarie s-a prezentat din nou la Spitalul „Victor Babes“ Craiova, solicitind sa fie internata aici pentru a continua tratamentul. I s-a raspuns, ca si data trecuta, ca nu sint paturi libere.

De atunci, Mirela Vasile s-a intors acasa si nu a mai urmat nici un tratament. Ea spune ca de dragul celor doi copii minori – unul de doi ani si celalalt de patru ani – ar fi dispusa chiar sa plateasca medicii pentru a o primi la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova.

Buget mic, conditii pe masura

In mod normal, Mirela Vasile are dreptul sa aleaga spitalul in care sa fie tratata. Doar ca, in România, normal inseamna servicii medicale si conditii de cazare sub standarde pentru bolnavi care nu de putine ori ajung sa suporte de doua ori contravaloarea acestor servicii medicale, ca sa nu mai punem la socoteala medicamentele necesare pentru tratamentul in spital.


In cazul bolnavilor de TBC nu poate fi vorba de suportarea de catre acestia a costului medicamentelor, tratamentul fiind gratuit. Conditiile de cazare din clinicile de specialitate sint insa – iar medicii o recunosc – la fel de proaste, indiferent daca este vorba de Spitalul Leamna sau Spitalul de Boli Infectioase Craiova, si nu pot fi imbunatatite atita timp cit bugetul este asa cum este. Mai mult, la Spitalul de Boli Infectioase Craiova, din cauza bugetului limitat, si numarul de paturi pentru bolnavii de tuberculoza este destul de redus. „Nu toti bolnavii pot fi internati acolo unde doresc. S-a stabilit ca formele mai grave de tuberculoza sa fie tratate la Spitalul de la Leamna, mai ales ca acolo au fost facute de curind niste investitii pentru imbunatatirea conditiilor de cazare, printre care inlocuirea tocariei vechi cu una din PVC. Unitatea are si o centrala termica proprie, astfel ca nu inteleg de ce ar fi probleme cu apa calda sau cu incalzirea saloanelor“, a declarat Constantin Ecobici, director adjunct medical al Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova.

Netratata, tuberculoza este mortala

In ceea ce o priveste pe Mirela Vasile, dr. Constantin Ecobici sustine ca s-a creat o situatie de care Spitalul de Boli Infectioase din Craiova nu se face vinovat: „Nu a fost posibila internarea ei, pentru ca nu existau paturi libere“. Pe de alta parte, bolnava refuza vehement sa se intoarca la Spitalul din Leamna, preferind sa riste viata familiei ei, care, mai devreme sau mai tirziu, va contracta tuberculoza, daca acest lucru nu s-a intimplat pina acum.

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Craiova spun ca Mirela Vasile a actionat iresponsabil cind a refuzat tratamentul la Leamna, expunindu-si copiii riscului de a contracta boala, dar ca nu poate fi obligata sa continue tratamentul. Mai mult, ei sustin ca, cu cit femeia amina inceperea tratamentului, cu atit boala va fi mai greu de vindecat din cauza ca bacilul tuberculozei devine rezistent la antibioticele administrate, putind duce chiar la deces.

Conducerea Spitalului de Boli Infectioase s-a aratat dispusa sa gaseasca o solutie pentru ca Mirela Vasile sa continue tratamentul in spital, iar copiii acesteia sa fie ingrijiti intr-un preventoriu de TBC pe o perioada de mai multe luni, pina cind mama lor va putea fi externata. „La Padea exista un preventoriu TBC unde copiii vor putea fi cazati si ingrijiti in conditii destul de bune. De altfel, copiii de virsta scolara au posibilitatea chiar sa-si continue scoala acolo“, a precizat dr. Ecobici.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 19 ianuarie 2005

Actualitate

» „Consider stinse orice conflicte cu aceasta institutie“
» Dilgoci ameninta ca va da in judecata Primaria Malu Mare
» Un miliard, intr-o singura zi
» Peste 2.000 de miliarde de lei TVA – rambursate in numai doi ani
» Mihai Viteazul isi priponeste calul in parcarea cu plata CRONOS
» Un taran printre jupinii de la Bucuresti
» 984 s-a transformat in telefonul „nimanui“
» 170 de miliarde de lei pentru cadastrul Craiovei
» Terenurile gratuite pentru tineri vor ramine un vis frumos
» Saracia isi intinde tentaculele
» Casele lui Morega
» „Sint in asteptarea verdictului“
» CEC a inaugurat un sediu modern de sase miliarde de lei
» Lucrare SAPARD, in vizorul Directiei Antifrauda
» Scurte stiri

Local

» Pantera si-a batut copiii cu coada unui topor, apoi i-a aruncat in strada
» Doua miliarde de lei pentru renovarea locurilor de joaca
» Marin Diaconescu s-a retras din functia de presedinte al PSD Olt

Dolj

» Marea coruptie a „inghitit“ o jumatate de miliard de euro
» Prefectul de Dolj risca sa devina un fel de Petrache Lupu

Sport

» „Legiune olteana“ la FC Vaslui
» Sabin Ciurea s-a despartit de Arsenal Motru
» Fara viza!
» „Nasu“ lupta cu „finu“ pe teren neutru
» „Meseria mea este de antrenor“
» Alergari prin balegar
» „Otet si Oblemenco, taticii mei…“
» Juve asteapta „cartea verde“ a lui Mutu
» Nonda va semna cu „Batrina Doamna“
» Cassano ar putea ajunge la Juventus
» Vali Nastase l-a convins pe Mazzone
» Jutta, fii barbata!
» Doar cei puternici au ajuns la final
» Pilotul belgian De Mevius a fost operat de urgenta
» Ultimul start pentru Citroen si Peugeot la CM de raliuri
» „Fulgerul“ Serena Williams
» Pavel si Vanc au invins
» Agassi l-a distrus pe Schuttler
» Tenisul, traditie de familie
» „Am fost pacaliti!“
» Plesan viseaza la Galata
» Gane nu va efectua pregatirea montana
» Badea mai vrea doi atacanti
» Njock este asteptat sa debuteze in Belgia
» Paduret era asteptat aseara
» Fotbalistii de la Pandurii, linga Sandoi
» Pavel si Hanescu au invins usor
» Invazia chinezoaicelor in circuit

Opinii

» Ionica Frinaru si teoria resuscitarii involuntare
» Ingineriile straniere

Top