Dosarul Mihailesti a fost stramutat la Judecatoria Focsani

Autori


Mihai Guna a invocat faptul ca la Buzau completul de judecata ar putea fi influentat de presiunile rudelor victimelor exploziei de la Mihailesti

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarit stramutarea dosarului Mihailesti de la Judecatoria Buzau la instanta similara din Focsani, masura luata la cererea unuia dintre inculpatii din dosar, patronul firmei de transport MIHTRANS COM SRL Craiova, Mihai Guna. Acesta a invocat faptul ca la Buzau completul de judecata ar putea fi influentat de presiunile rudelor victimelor exploziei de la Mihailesti. Familiile indoliate contesta, la rindul lor, noua hotarire si ii acuza pe inculpati ca vor sa tergiverseze procesul.

La termenul de luni, magistratii buzoieni au gasit la dosar decizia Curtii Supreme de stramutare a cauzei si au decis sa trimita dosarul la Judecatoria Focsani. Reprezentantii partilor civile au sustinut ca cererea de stramutare din partea patronului MIHTRANS COM SRL Craiova este nejustificata. In urma exploziei de la Mihailesti au murit 18 oameni si au fost ranite 13 persoane. Unul dintre raniti a ramas orb, iar un pompier s-a ales cu un picior amputat. Pagubele au totalizat 2,68 miliarde de lei. Opt masini au fost distruse, intre care doua autospeciale si camionul ucigas. In urma exploziei a ramas pe sosea un crater cu o adincime de 6,5 metri si un diametru de 21 de metri.

Mai multe capete de acuzare pentru SC MIHTRANS COM SRL Craiova


Trei inculpati au fost trimisi in judecata, fiind considerati vinovati de producerea tragicului eveniment de la Mihailesti: Ion Gherghe, directorul de la acea vreme al Combinatului Doljchim Craiova, Mihai Guna, administrator la SC MIHTRANS COM SRL Craiova, si Ionel Ionut Neagoe, administratorul SC Ney Transport SRL. Cei trei au fost trimisi in judecata pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si nerespectarea masurilor prevazute de dispozitiile referitoare la protectia muncii. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, SC MIHTRANS COM SRL Craiova se face vinovata pentru ca: nu a desemnat una sau mai multe persoane, in calitate de consilieri de siguranta; nu a obtinut licenta de executie pentru transport materiale periculoase, pentru autotractorul si semiremorca utilizate la transportul azotatului de amoniu; autotractorul si semiremorca sus-mentionate nu au fost semnalizate pe perioada efectuarii transportului; a programat si a permis efectuarea de transporturi de azotat de amoniu, cu soferi care nu detin certificatul de pregatire profesionala pentru transport substante periculoase; nu a intocmit procedurile pentru cazuri de urgenta, pentru a fi aplicate la transportul, manipularea marfurilor periculoase; dupa crearea situatiei concrete de pericol iminent prin producerea accidentului si declansarea incendiului, nu a anuntat autoritatile competente.

Doljchim Craiova nu avea mijloace de semnalizare si interventie in caz de accident

Procurorii au stabilit ca Doljchim Craiova nu a luat masurile ce se impuneau, referitor la locurile de munca ce prezinta un pericol deosebit; nu a desemnat una sau mai multe persoane in calitate de consilier de siguranta; nu a fost etichetat corespunzator produsul livrat; nu a eliberat conducatorului auto fisa de siguranta, nu a mentionat in documentul de transport caracterul de marfa periculoasa al azotatului de amoniu; nu a fost omologat si autorizat ambalajul conform prevederilor ADR; nu a verificat daca soferul Florin Marcu este detinatorul certificatului de pregatire profesionala pentru transportul azotatului de amoniu; nu avea in stoc mijloace de semnalizare si interventie in caz de accident. In privinta SC Ney Transport SRL, procurorii au hotarit ca firma nu a desemnat una sau mai multe persoane in calitate de consilieri de siguranta. Totodata, instructajul periodic, din punct de vedere al protectiei muncii, al soferului Florin Marcu a fost incomplet si nu au fost elaborate proceduri pentru cazuri de urgenta. De asemenea, societatea al carei administrator este Ionel Neagoe nu a solicitat SC Doljchim Craiova precizari cu privire la azotatul de amoniu. Mai mult, Ney Transport nu a pretins expeditorului fisa de siguranta a azotatului de amoniu si a transportat un produs periculos fara sa-i fie comunicate in scris pe documentul de transport caracteristicile si conditiile de transport ale acestuia.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 19 ianuarie 2005

Actualitate

» „Consider stinse orice conflicte cu aceasta institutie“
» Dilgoci ameninta ca va da in judecata Primaria Malu Mare
» Un miliard, intr-o singura zi
» Peste 2.000 de miliarde de lei TVA – rambursate in numai doi ani
» Mihai Viteazul isi priponeste calul in parcarea cu plata CRONOS
» Un taran printre jupinii de la Bucuresti
» 984 s-a transformat in telefonul „nimanui“
» 170 de miliarde de lei pentru cadastrul Craiovei
» Terenurile gratuite pentru tineri vor ramine un vis frumos
» Saracia isi intinde tentaculele
» Casele lui Morega
» „Sint in asteptarea verdictului“
» CEC a inaugurat un sediu modern de sase miliarde de lei
» Lucrare SAPARD, in vizorul Directiei Antifrauda
» Scurte stiri

Local

» Pantera si-a batut copiii cu coada unui topor, apoi i-a aruncat in strada
» Doua miliarde de lei pentru renovarea locurilor de joaca
» Marin Diaconescu s-a retras din functia de presedinte al PSD Olt

Dolj

» Marea coruptie a „inghitit“ o jumatate de miliard de euro
» Prefectul de Dolj risca sa devina un fel de Petrache Lupu

Sport

» „Legiune olteana“ la FC Vaslui
» Sabin Ciurea s-a despartit de Arsenal Motru
» Fara viza!
» „Nasu“ lupta cu „finu“ pe teren neutru
» „Meseria mea este de antrenor“
» Alergari prin balegar
» „Otet si Oblemenco, taticii mei…“
» Juve asteapta „cartea verde“ a lui Mutu
» Nonda va semna cu „Batrina Doamna“
» Cassano ar putea ajunge la Juventus
» Vali Nastase l-a convins pe Mazzone
» Jutta, fii barbata!
» Doar cei puternici au ajuns la final
» Pilotul belgian De Mevius a fost operat de urgenta
» Ultimul start pentru Citroen si Peugeot la CM de raliuri
» „Fulgerul“ Serena Williams
» Pavel si Vanc au invins
» Agassi l-a distrus pe Schuttler
» Tenisul, traditie de familie
» „Am fost pacaliti!“
» Plesan viseaza la Galata
» Gane nu va efectua pregatirea montana
» Badea mai vrea doi atacanti
» Njock este asteptat sa debuteze in Belgia
» Paduret era asteptat aseara
» Fotbalistii de la Pandurii, linga Sandoi
» Pavel si Hanescu au invins usor
» Invazia chinezoaicelor in circuit

Opinii

» Ionica Frinaru si teoria resuscitarii involuntare
» Ingineriile straniere

Top