13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte stiri

Partidele, verificate de Camera de Conturi


Inspectorii Camerei de Conturi Olt vor demara, peste mai putin de doua saptamini, un amplu control in rindul partidelor politice parlamentare din judet. Actiunea va viza modul de constituire si utilizare a fondurilor banesti de catre formatiunile politice in cauza. Prevederile legale in vigoare mentioneaza ca fiecare dintre partidele politice care reuseste sa depaseasca pragul electoral de 5% si accede in parlament va primi de la bugetul de stat o anumita suma, diferentiata de numarul de mandate obtinute in urma alegerilor parlamentare. Controlul va dura aproximativ trei saptamini.


O noua hala pentru comerciantii din Piata Centrala


Administratia Pietelor si Tirgurilor (APT) Craiova va folosi trei miliarde de lei pentru construirea unei hale pentru comerciantii din Piata Centrala. Suma a fost prevazuta la bugetul institutiei pentru investitiile din 2005. Agentii economici vizati sint cei care vind bunuri de larg consum de multi ani in spatii neamenajate. Conducerea APT Craiova urmareste ca, in aproximativ trei luni, sa fie finalizata constructia. In curind, se va organiza si o licitatie pentru a stabili firma care va efectua lucrarile. „Nu puteam sa ii lasam sa isi desfasoare munca in astel de conditii. Sint foarte multe investitii de facut, ca si imbunatatiri, dar toate la vremea lor. In principal, incercam sa oferim comerciantilor craioveni conditii mai bune“, a precizat Gheorghe Calinoiu, directorul APT Craiova.


                            Doljul vrea fonduri UE pentru sediul Biroului Unic


Administratia doljeana intentioneaza sa acceseze fonduri nerambursabile UE, pentru a ridica un sediu destinat viitorului birou unic de evidenta informatizata a persoanei, care a trecut recent in subordinea prefecturilor. Este vorba despre serviciul de eliberare pasapoarte, a eliberarii permiselor auto si a testarilor aferente, in vederea obtinerii lor. Cu toate ca perioada obtinerii unor astfel de fonduri nu este mica (circa doi ani de la depunerea proiectului), prefectul Nicolae Giugea a declarat ca o asemenea varianta este singura solutie, in conditiile in care lucrarile sint extrem de „costisitoare“. „Era o varianta cu reconditionarea unor corpuri de cladire din incinta Liceului Energetic, insa costa extrem de mult, circa 80 de miliarde de lei. La banii astia, am luat in calcul chia darimrea cladirii si reconstructia ei, pentru ca ar costa cam la fel“, a declarat Giugea.


Microintreprinderile opteaza pentru plata impozitului pe profit pina pe 31 ianuarie


„Microintreprinderile care vor sa plateasca impozit pe profit trebuie sa-si exprime optiunea pina pe 31 ianuarie, prin depunerea la organul fiscal a declaratiei de mentiuni“, a declarat ieri Mihai Antonescu, director executiv in cadrul DGFP Dolj. Mentiunea trebuie depusa obligatoriu de microintreprinderile care pina in prezent plateau impozit pe venit, dar care nu mai indeplinesc conditiile pentru a fi incadrate ca microintreprinderi. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si persoanele impozabile care nu au depasit la finele lui 2004 cifra de afaceri din operatiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere de 100.000 de euro. De asemenea, platitorii de venituri salariale au obligatia sa depuna fisele fiscale in format electronic pentru anul 2004 pina pe 28 februarie, iar persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei sau din activitati agricole pot opta pina pe 31 ianuarie pentru determinarea veniturilor in sistem real.


13 localitati gorjene nu au buget


Prefectura Gorj a descoperit, in urma unui control, ca 13 localitati nu au buget pe anul 2005. Consiliile locale din 11 comune, un oras si un municipiu nu au adoptat bugetul pe acest an, care trebuia, potrivit legii, aprobat pina la sfirsitul anului trecut. Orasul Rovinari, municipiul Motru si comunele Aninoasa, Bilteni, Cilnic, Danciulesti, Danesti, Dragutesti, Glogova, Schela, Slivilesti, Stejari si Turburea nu au inca buget pentru 2005. Prefectul de Gorj, Sfefan Popescu Bejat, le-a atras atentia primarilor sa faca toate demersurile pentru aprobarea bugetelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS