5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrejudiciu de 8,5 miliarde la Spitalul Filiasi

Prejudiciu de 8,5 miliarde la Spitalul Filiasi

Procurorii anticoruptie, ajutati de SRI, au scos la lumina mai multe afaceri necurate din sistemul sanitar. Una dintre aceste afaceri, soldata cu un prejudiciu de 8,5 miliarde de lei, o constituie efectuarea unor lucrari de reparatii la Spitalul Filiasi, acordate prin incredintare directa, fara licitatie, fratelui unuia dintre directorii Directiei de Sanatate Publica Dolj. Primul pas concret al anchetatorilor in acest vast dosar, denumit „Sanatatea“, il reprezinta punerea sub invinuire, ieri, a lui Iulian Popescu, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, acuzat de luare de mita, abuz in serviciu si furnizare de informatii confidentiale.


Procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie (Sectia a II-a) din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au constituit un dosar penal, intitulat „Sanatatea“, avind la baza o monitorizare de peste sase luni a modului in care reprezentanti ai Ministerului Sanatatii s-au implicat – in scopul si in schimbul obtinerii de foloase material necuvenite – in organizarea unor licitatii si incheierea unor contracte pentru aparatura, servicii medicale si sedii.


In baza colaborarii cu structurile specializate ale Serviciului Român de Informatii (SRI), procurorii anticoruptie au obtinut date certe conform carora inalti functionari din Ministerul Sanatatii au pretins si primit substantiale sume de bani in scopul indeplinirii in mod defectuos sau a neindeplinirii atributiilor de serviciu in legatura cu dobindirea sediilor unor Case Judetene de Sanatate ori favorizarea unor firme in cistigarea licitatiilor pentru aparatura medicala si servicii de profil. Aspectele cercetate penal de procurorii anticoruptie vizeaza, de asemenea, conditiile de plata a serviciilor medicale contractate de unii medici de familie si a medicamentelor furnizate bolnavilor de unele farmacii, prin punctaje nereale, cu scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul foloase materiale necuvenite.


Afacerea sediilor pentru casele judetene de asigurari de sanatate


Din actele de urmarire penala intocmite de procurori a rezultat – potrivit unui comunicat al PNA – ca in mai multe judete s-au organizat licitatii pentru dobindirea unor sedii destinate caselor de asigurari de sanatate, fara respectarea normelor legale in materie si cu acceptarea de catre inalti functionari din Ministerul Sanatatii a unor preturi de achizitie supraevaluate. In acelasi timp, oferta, licitatia si adjudecarea acestor spatii s-au facut in mod vadit in favoarea unor persoane fizice sau juridice, bugetul statului fiind prejudiciat cu zeci de miliarde de lei. Ulterior, au fost incheiate, nejustificat, contracte aditionale, avind drept scop majorarea pretului real.


Numai in judetul Vrancea, achizitionarea sediului Casei de Asigurari de Sanatate s-a facut la un pret de aproape doua ori mai mare fata de cel stabilit initial, metoda practicata fiind aceea a contractelor aditionale succesive. Intr-un alt judet, Vaslui, contractarea sediului pentru Casa de Asigurari de Sanatate s-a facut la valoarea de 11,6 miliarde de lei, ajungindu-se in final la un pret de 21 de miliarde de lei, folosindu-se, evident, aceeasi metoda. Spatiul a fost achizitionat cu o aparenta apreciere a unor oferte, insa in realitate a fost dobindit printr-un act de vinzare-cumparare a unui local public aflat intr-o avansata stare de deteriorare. Pentru amenajarea si modernizarea acestuia, autoritatile au incheiat un contract in valoare de 11,6 miliarde de lei, dar, in numai doi ani, totalul cheltuielilor s-a dublat.


Renovare cu firma fratelui sefului


In judetul Dolj, procurorii anticoruptie au constatat producerea unui prejudiciu de peste 8,5 miliarde de lei, principalele cauze fiind, de asemenea, derularea defectuoasa cu buna stiinta a unor contracte, favorizarea unor firme ofertante, nerespectarea procedurilor necesare.


PNA a mentionat in comunicatul emis ieri si modalitatea in care a fost produs prejudiciul de mai sus: afacerea dubioasa prin care cladirile Spitalului Filiasi au fost renovate. Conducerea Spitalului Filiasi a procedat cu citiva ani in urma la incredintarea directa a unor lucrari de reparatii si amenajari. Doar ca firma de constructii desemnata – se pare ca nu intimplator, din moment ce PNA a intrat pe fir – sa efectueze lucrarile era administrata de o ruda apropiata a unui inalt reprezentant din Directia de Sanatate Publica a judetului. Mai precis, directorul Viorel Cerbulescu, de la Spitalul Filiasi, atribuise lucrarea firmei de constructii a lui Gheorghe Albu, nimeni altul decit fratele lui Marin Albu, directorul economic al Directiei de Sanatate Publica Dolj. Afacerea parea data uitarii de citiva ani, mai ales ca directorul Cerbulescu, medic primar chirurg, fusese demis din functie dupa ce amanuntele acestei renovari iesisera la iveala. Procurorii PNA au scos insa dosarul, incluzindu-l acum in rindul marilor fraude din sistemul sanitar românesc.


Spaga de 65.000 de dolari pentru un secretar de stat din Ministerul Sanatatii


Toata aceasta activitate infractionala desfasurata cu scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul foloase materiale necuvenite a atras si incalcarea altor legi specifice, dar si a prevederilor unor articole din Ordine ale Ministerului Finantelor sau chiar ale Ministerului Sanatatii. In toate aceste situatii, pe fondul savirsirii acestor infractiuni, s-a constatat o acuta criza financiara la nivelul unitatilor verificate, consecinta fiind deteriorarea accentuata a serviciilor medicale oferite populatiei din zona.


In cauza care formeaza obiectul dosarului penal „Sanatatea“, procurorii anticoruptie l-au pus ieri sub invinuire pe Iulian Popescu – fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in prezent director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate, sub aspectul savirsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si furnizare de informatii confidentiale detinute in virtutea functiei, cu scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul foloase materiale necuvenite.


Anchetatorii detin probe din care rezulta ca, numai in cursul anului 2004, Iulian Popescu ar fi primit 65.000 de dolari, in trei transe, drept recompensa pentru sprijinul acordat unei societati in vederea decontarii preferentiale a unor prestari de servicii efectuate in domeniul sanitar. De precizat ca valoarea initiala a contractului a fost suplimentata succesiv, prin mai multe acte aditionale, aceasta devenind o practica in sistem, in vederea obtinerii de foloase materiale necuvenite. Popescu ar fi procedat in mod similar in mai multe situatii de acest gen, procurorii detinind date si indicii conform carora s-ar fi implicat, nu numai in incheierea de contracte destinate obtinerii si amenajarii unor sedii ale caselor judetene de asigurari de sanatate, ci si in organizarea unor licitatii pentru produse farmaceutice, aparatura si servicii medicale.


Mentionam ca anterior detinerii functiei de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Iulian Popescu a avut calitatea de vicepresedinte si director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS