22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreditorii, la poarta lui Mititelu pentru 108 miliarde de lei

Creditorii, la poarta lui Mititelu pentru 108 miliarde de lei

• Desi conducerea SC Grup Vulcan SA Craiova a renuntat la contestarea celor 83 de miliarde de lei datorate Finantelor, judecatorul sindic a respins declansarea falimentului • Instanta a invocat ca motiv faptul ca cererea a fost prematur formulata • Cind a auzit despre Grup Vulcan, Adrian Mititelu „a luat foc“ si i-a dat afara pe angajatii fiscului doljean


Dupa ce au obtinut din partea Tribunalului Dolj declansarea procedurii de reorganizare judiciara la SC Grup Vulcan SA Craiova, printre ai carei actionari se numara firme si persoane apropiate lui Adrian Mititelu, finantele publice doljene s-au lovit de un obstacol in incercarea de a recupera la buget o parte din datoria de peste 80 de miliarde de lei. Judecatorul sindic desemnat de instanta s-a opus ca SC Grup Vulcan SA sa intre in faliment, motivind ca cererea depusa de administratorul judiciar este prematur formulata. Grup Vulcan este o societate infiintata prin mai multe procese de fuziune prin absorbtie, printre firme regasindu-se si SC Craiu Iovan, implicata in controversatul proces de improprietarire a lui Mititelu cu aproape 100 de hectare din domeniul public al statului aflat in administrarea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola.


Pe 19 ianuarie 2004, Administratia Finantelor Publice (AFP) a inaintat Tribunalului Dolj o cerere de deschidere a procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului impotriva SC Grup Vulcan SA Craiova. Demersul finantelor se baza pe faptul ca Grup Vulcan se afla in incetare de plati, figurind in evidentele fiscale cu obligatii bugetare de aproximativ 1,5 miliarde de lei reprezentind impozit pe veniturile din salarii si impozit pe salarii restante, dupa cum reiese din dosarul de faliment. Dupa ce pe 20 ianuarie Tribunalul a numit judecatorul sindic care urma sa se ocupe de soarta societatii, pe 20 martie instanta a comunicat SC Grup Vulcan faptul ca AFP Dolj cerea declansarea procedurii de faliment. Din acest moment a inceput o cursa nebuna pentru depistarea sediului real al societatii. Pe 22 aprilie, agentul procedural trimis de instanta semnala faptul ca strada Industriei 1, adresa la care se credea ca ar exista sediul social al firmei, nu figureaza pe harta cu strazile din Craiova, mentionind ca nici dispeceratele de taxi nu auzisera de o astfel de strada. Dupa ce a fost cautat mult si bine sediul SC Grup Vulcan, Tribunalul a numit pe 24 iunie 2004 ca administrator judiciar societatea Microfinance, firma care citeva zile mai tirziu a facut o cerere de ridicare in totalitate a dreptului de administrare pentru administratorul social al SC Grup Vulcan, Sorin Mitran.


Cit de bine a cooperat administratorul judiciar desemnat de judecatorul sindic cu Grup Vulcan reiese din raportul intocmit pentru a sintetiza situatia financiar contabila a firmei. „Atitudinea administratorului social si a actionarilor a fost total necooperanta, refuzind sa puna la dispozitia administratorului judiciar actele firmei“, se arata in raportul cu pricina. Totodata, la noua adresa pe care au descoperit-o in urma cercetarilor, strada Siretului 37, si la adresa lui Sorin Mitran, existau alti locatari, dupa cum reiese din acelasi raport al administratorului desemnat. Cea mai grava acuzatie insa este concluzia la care a ajuns cel insarcinat de judecatorul sindic sa stabileasca situatia de fapt a societatii. „Din informatiile culese exista suspiciunea ca persoane interesate in Grup Vulcan incearca ca tranzactioneze bunuri din averea debitorului“, se mai precizeaza in raportul administratorului. Dupa multa alergatura, administratorul judiciar a reusit sa descopere ca sediul social declarat din strada Siretului 37 era proprietatea lui Sorin si a Stefaniei Mitran, sediu pentru care Microfinance intentiona sa ceara sechestru asigurator. Pe linga aceasta, administratorul a identificat si doua active ale Grup Vulcan constind in cladiri si terenuri situate in Bailesti.


Creditorii cer SC Grup Vulcan peste o suta de miliarde de lei


Dupa ce si-au facut din nou calculele si au actualizat cuantumul creantelor pe care le aveau de recuperat de la societatea datoare, finantele au ajuns la concluzia ca restantele catre buget se ridica la peste 80 de miliarde de lei, banii provenind o parte de la Grup Vulcan, iar cealalta de la firmele pe care le-a „inghitit“ in doi ani, respectiv SC Craiu Iovan si Rom Euro. Pe 11 noiembrie Grup Vulcan a trimis pe adresa Tribunalului o contestatie prin care recunostea ca are de plata doar 29,7 miliarde de lei. Pentru a nu exista dubii cu privire la cuantumul datoriilor Grup Vulcan, administratorul a intocmit, iar Tribunalul a admis publicarea tabelului definitiv al creantelor. Printre creditorii Grup Vulcan se numarau AFP Dolj cu 83,8 miliarde de lei, SC Alprom SA cu peste 20 de miliarde, SIF Oltenia, primariile din Bailesti, Dabuleni si Drobeta Turnu Severin, precum si Romtelecom si SNP Peco Mehedinti, datoria totala ridicindu-se la 108 miliarde de lei.


In aceeasi zi a avut loc si Adunarea Generala a Creditorilor, ocazie cu care s-a constituit Comitetul Creditorilor format din AFP Craiova, Alprom si SNP. Cei trei au votat pentru declansarea procedurii de faliment, neexistind nici un plan de reorganizare la ora aceea. Decizia luata era, de altfel, previzibila, dat fiind ca administratorul avea suspiciuni ca la Grup Vulcan se intimplau lucruri ciudate. Din acest motiv, cele trei parti au votat si vinzarea imediata in bloc a patrimoniului Grup Vulcan „in scopul evitarii furturilor, degradarii“, dupa cum se precizeaza in dosarul de faliment al societatii. Dupa ce pe 16 noiembrie administratorul a facut plingere penala la IJP Dolj impotriva lui Mitran, intrucit acesta refuza sa-i predea actele, pe 16 decembrie Grup Vulcan le face tuturor o surpriza de proportii: Tribunalul primeste din partea societatii o adresa prin care aceasta renunta la contestatia referitoare la nivelul datoriilor, ceea ce insemna ca isi asuma restanta de 83 de miliarde de lei catre AFP Dolj. Si cum o surpriza nu vine niciodata singura, judecatorul sindic a respins cererea introdusa de administratorul judiciar de intrare in faliment, deoarece, dupa cum scrie in dosar, „este prematur formulata“.


Reprezentantii Finantelor – dati afara de Mititelu


De soarta SC Grup Vulcan s-au ocupat si angajatii finantelor publice doljene. Cel putin au incercat, deoarece dupa cum reiese din relatarea unui inspector de la Directia de Control Fiscal, acesta a avut mari probleme cu Adrian Mititelu cind s-a deplasat la sediul din strada Mihail Kogalniceanu, nr. 21. Inspectorul a plecat sa discute cu Mititelu pentru a-i solicita documente contabile ale SC Grup Vulcan in calitate de actionar la Rom Economic Boom, la rindul ei actionar majoritar la Grup Vulcan.


Conform notei functionarului din finante, Mititelu a refuzat sa colaboreze in momentul in care a aflat de Grup Vulcan si a amenintat, dupa care i-a invitat sa iasa afara. In ritmul actual in care evolueaza lucrurile, creditorii societatii la care este actionar Adrian Mititelu mai au de asteptat mult si bine, chiar daca judecatorul sindic a dat termen de definitivare a tabelului de creante data de 27 ianuarie 2005. Cit despre declansarea falimentului si numirea unui lichidator, nici vorba. Firmele care au de recuperat bani de la Grup Vulcan stau si asteapta o eventuala revenire pe linia de plutire a societatii, deoarece instanta a decis ca falimentul este prematur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU