17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii fara serviciu vor sa fie bucatari profesionisti

Craiovenii fara serviciu vor sa fie bucatari profesionisti

Tot mai multi someri craioveni apeleaza la cursurile organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, pentru a le creste sansele de a beneficia de un loc de munca. Din aceasta saptamina, reprezentantii agentiei au deschis sesiunea cursurilor de formare profesionala. De acestea pot beneficia atit cei care primesc indemnizatia de somaj, cit si cei care nu mai beneficiaza de remuneratie din partea institutiei, dar nu si-au gasit un loc de munca.


„Craiovenii interesati se pot inscrie la cursuri precum cele de cosmeticiana, confectioner articole piele, ospatar sau zidar. In functie de numarul doritorilor, se organizeaza grupe din 14, respectiv 20 de persoane. Pentru a participa, somerii trebuie sa depuna un dosar in care sa includa buletinul, certificatul de nastere, cel de casatorie, daca este cazul, diploma de studii, dar si adeverinta medicala prin care sa se ateste ca este capabil sa urmeze cursul pentru care a optat“, a precizat Catalin Dumitrescu, purtator de cuvint la AJOFM Dolj.


Perioada de desfasurare a unui curs poate fi de trei luni, de sase luni sau de noua luni. In 2004, pina la inceputul lunii decembrie, aproximativ 800 de persoane optasera pentru participarea la cursurile gratuite, dintre acestea 146 reusind sa fie angajate pe baza atestatului obtinut. La acea vreme, cei mai cautati de patronii craioveni au fost agentii de paza, urmati de brokerii de asigurari.


Diplome recunoscute pe plan national si international


In acest an, dupa ce au analizat cererea de pe piata locurilor de munca, somerii craioveni au ajuns la concluzia ca cele mai multe oferte vor veni pentru bucatari si administratori de imobile. Acesta este si motivul pentru care la aceste doua specializari a fost inregistrat cel mai mare numar de candidati. Cei care se inscriu la cursuri trebuie insa sa le frecventeze cu regularitate pentru a putea primi diplomele care sint recunoscute pe plan national si international.


Persoanele care doresc sa urmeze un anumit tip de cursuri care nu a fost inclus de la inceputul anului in programa AJOFM Dolj nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece, daca exista mai multe cereri, acestea pot fi initiate. Nu toti cei care nu au un loc de munca privesc insa cu „ochi buni“ aceasta initiativa din partea agentiei.


„Chiar daca fac un curs de specialitate, nu cred ca o sa imi sporesc prea mult sansele de angajare. Orice ai face, daca nu ai pile, nu obtii nimic! Am terminat o facultate, iar pe profilul meu ar fi trebuit sa imi gasesc un job, dar degeaba. Nu vreau doar sa mai am o hirtie in plus, acasa, si sa mai pierd si timpul degeaba. Mai bine string bani ca sa imi cumpar un post“, a declarat un somer craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS