17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpecialistii din agricultura sint ingrijorati de schimbarile bruste de temperatura

Specialistii din agricultura sint ingrijorati de schimbarile bruste de temperatura

• Agricultorii doljeni se declara optimisti doar daca in urmatoarele zile va ninge • Dupa o saptamina de ger fara zapada, oamenii ar putea inventaria pagubele


Specialistii din agricultura doljeana sint ingrijorati. Temperaturile ridicate din ultimele saptamini au permis griului de toamna sa se dezvolte mult mai mult decit ar fi trebuit. Deocamdata, culturile se prezinta bine, dar asta daca nu vine gerul. O schimbare brusca de temperatura si citeva zile cu temperaturi cu mult sub zero grade ar crea mari probleme in agricultura doljeana. Practic, dupa o saptamina de ger fara zapada, doljenii ar putea inventaria pagubele. „In prezent, cultura de pe cele 249.000 de hectare semanate in toamna arata bine, exista umiditate in sol, temperaturile de zi si noapte nu le-au influentat negativ. Atita timp cit nu avem temperaturi sub minus 15 grade Celsius, nu vor fi probeme. Ploaia sau zapada ar fi binevenite, pentru ca avem nevoie de un strat de zapada pentru protejarea culturilor“, a declarat Dan Nedu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj.


Agricultorii doljeni se declara optimisti doar daca in urmatoarele zile va ninge. Prognoza meteo nu indica insa precipitatii in cantitati mari. Va fi frig, temperaturile urmind sa coboare pina spre -10°C. In schimb, precipitatiile sub forma de ninsoare vor fi destul de reduse cantitativ. „Din cauza temperaturilor ridicate, au aparut si rozatoarele, care s-au reprodus foare repede. Specialistii nostri au recoltat monolit si urmaresc fiecare cultura in parte. Pina in prezent, nu s-au inregistrat probleme deosebite, dar o ninsoare buna ne-ar scapa de multe griji“, a mai spus Dan Nedu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS