11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistenta medicala la domiciliu ramine un vis

Asistenta medicala la domiciliu ramine un vis

Gradul de civilizatie din tarile occidentale continua sa ramina pentru români un vis, o noua dovada in acest sens fiind acordarea ingrijirilor medicale la domiciliul bolnavilor. Daca europenii se prezinta la spital doar atunci cind medicul de familie le recomanda acest lucru, românii mai considera ca spitalul este singura salvare. La primul semn de boala, cetatenii sint nevoiti sa se prezinte mai degraba la spital decit la medicul de familie, si aceasta pentru ca, cel putin in judetul Olt, ingrijirile la domiciliu sint aproape inexistente. Nici un medic oltean nu isi permite sa ofere consultatii la domiciliu, deoarece aceste servicii sint foarte prost platite de stat. Cele mai „mari“ taxe sint percepute la administrarea medicamentelor prin perfuzie endovenoasa sub supravegherea medicului, pentru care pacientul trebuie sa plateasca 55.000 de lei, iar pentru ingrijirea plagilor suprainfectate si a escarelor multiple se plateste suma de 50.000 de lei. Pentru monitorizarea temperaturii si a respiratiei, un pacient trebuie sa plateasca doar 7.000 de lei, iar pentru diureza si scaun, doar 5.000 de lei. In aceste tarife sint incluse si costurile materialelor sanitare utilizate pentru realizarea serviciului de ingrijire la domiciliu.


O singura solicitare


„Firmele sau celelalte persoane fizice sau juridice care indeplinesc conditiile prevazute de lege nu se inghesuie sa presteze astfel de activitati medicale la domiciliu, deoarece nu renteaza. Serviciile practicate sint platite foarte prost. Din taxele percepute nu se pot cumpara nici macar materialele sanitare folosite, daramite medicamentele. Daca s-ar investi mai mult in ingrijirile la domiciliu, s-ar reduce durata de spitalizare si ar scadea si costurile. Dezvoltarea acestora ar putea da roade daca ar fi mai bine gindite. Din pacate, aici apare o problema, respectiv dificultatea acreditarii pentru aceste servicii, deoarece aceasta se face numai la Bucuresti. Noi am incheiat anul trecut un contract cu un furnizor de servicii medicale la domiciliu, insa, din motive pe care nu le cunoastem, firma in cauza nu a mai avut activitate“, a declarat Lucian Istrate, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Olt.


Din 1999 pina in 2003, CJAS Olt nu a alocat nici un ban pentru aceste servicii, iar anul acesta exista o singura solicitare in acest sens. Deocamdata, furnizorul de astfel de servicii nu a inceput inca sa-si desfasoare activitatea pentru care a fost acreditat. Precizam ca pot beneficia de ingrijire la domiciliu persoanele bolnave nedeplasabile, bolnavii care au nevoie de asistenta medicala pe o perioada determinata de timp, dar si alte persoane indreptatite de legile in domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS