12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceri cu Primaria Craiova

Afaceri cu Primaria Craiova

Dupa ce a demolat Casa Orman, Rosu de la „Casa Verde“ nu mai semneaza intelegerea cu municipalitatea


Scandalul care a insotit anul trecut demolarea abuziva a Casei Orman din Craiova, strada Fratii Buzesti, nr. 27, s-a perpetuat si in acest an. Legaturile tenebroase dintre edilii fosti si actuali si Rosu Constantin au dus initial la impacarea partilor si la absolvirea de orice vina a celui care a demolat si construit ce l-a taiat capul, fara a fi pedepsit conform legilor in vigoare. Cetatenii obisnuiti au nevoie de aprobarea primariei chiar si atunci cind isi construiesc un WC in fundul curtii. Oamenii de afaceri considerati respectabili pot incalca oricind legile in vigoare, demolind proprietati ale primariei, iar ca recompensa primesc dreptul de a face afaceri in interesul lor si detrimentul municipalitatii. Pe ultima suta de metri, Solomon n-a mai vrut sa-i dea sulta de aproape doua miliarde lui Rosu, iar acesta refuza sa semneze contractul cu primaria, riscind sa piarda deducerea de TVA care ar fi egala cu sulta pierduta. In acest caz, Rosu ramine cu sapte apartamente, iar primaria cu sapte chiriasi scosi pentru a doua oara in strada.


Casa Orman a fost construita la sfirsitul secolului 18 si inceputul secolului 19 in stilul arhitectonic „art deco“. Ultimul proprietar al casei pe care statul comunist a luat-o cu japca era socrul marelui artist al poporului Emanoil Petrut. Actorul, Dumnezeu sa-l ierte, n-a mai apucat sa vada ce a facut Aurica Solomon cu averea sotiei sale, pe care n-a enuntat-o si n-a revendicat-o vreodata vreunul dintre mostenitori, din respect prea mare pentru ceea ce inseamna un monument arhitectonic protejat de legi speciale. Nici unul dintre cei care ar fi avut drepturi legale asupra acestei case nu si-ar fi inchipuit vreodata ca noii investitori de care s-a umplut Craiova vor trece cu buldozerul peste monumentele orasului fara de care n-am avea identitate si nici istorie si am fi considerati ca am coborit din copaci si am urcat direct la bloc. Pentru ca in Craiova nu gasesti la tot pasul cladiri construite in stiluri arhitectonice de care nu-si aduce aminte multa lume, Casa Orman a fost inclusa pe lista monumentelor istorice protejate de legi speciale. Gustul indoielnic al ultimilor doi primari ai orasului, precum si interesul, ingimfarea si izolarea in sfera lui „stie tot“ au dus la scoaterea de pe lista monumentelor istorice a acestui imobil inca de acum doi ani. Linga casa monument istoric se edificase un hotel- restaurant care apartine lui Constantin Rosu si lui Gabriel Adrian Dragomir, ambii fiind asociati la firma ROCOMA EXIM SRL. Nevoia de a-si extinde afacerea se lovea de Casa Orman, care se incapatina sa stea ca un ghimpe in coasta si sa reziste vremurilor in ciuda faptului ca nu fusese reparata niciodata.


Primaria a incurajat si incurajeaza nerespectarea legilor


In 2002 a inceput procedura de declasificare a Casei Orman din lista monumentelor istorice. In aprilie 2003, prin ordin al ministrului culturii, Razvan Theodorescu, casa in discutie a fost declasificata, pentru ca expertilor ministeriali li s-a parut prea scumpa renovarea, si trecuta in rindul imobilelor cu destinatie de locuinte aflate in proprietatea Primariei Craiova si in administrarea RAADPFL. A ramas totusi amplasata in zona protejata a orasului, iar pentru demolarea ei trebuia obtinut avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. In 29 ianuarie 2004, Consiliul Local Craiova a emis hotarirea 35, prin care se aproba un schimb de proprietati intre SC ROCOMA EXIM SRL, care avea disponibile 11 locuinte, si Primaria Craiova, care oferea imobilul din strada Fratii Buzesti, nr. 27, adica tocmai Casa Orman care fusese declasata din lista monumentelor istorice cu citeva luni mai devreme. La articolul trei din hotarirea consiliului local era specificat: „locuintele apartinind SC ROCOMA EXIM SRL ce fac obiectul schimbului prevazut vor fi evaluate, iar raportul de expertiza va fi supus aprobarii Consiliului local cu stabilirea eventualei sulte“. Peste nici macar doua luni, in martie 2004, Constantin Rosu, fara a dispune de un contract de schimb autentic prin care sa fi intrat in posesia Casei Orman, fara a dispune de autorizatia de demolare si fara a dispune de avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, s-a apucat sa demoleze ilegal imobilul aflat in proprietatea Primariei Craiova. Pentru a ajuta legea sa troneze, primaria avea posibilitatea sa dea in judecata societatea care a comis ilegalitatile, cu sanse reale de a cistiga procesul, dar nu a facut-o, devenind complice la nerespectarea legilor. Desi nu avea nici o obligatie fata de cei 11 chiriasi ai primariei care locuiau cu acte in regula in casa care se demola, Constantin Rosu le-a dat tuturor locatarilor casei locuinte la bloc sau bani, dupa preferinta. Dintre cei 11, sapte au preferat locuinte, iar ceilalti sume de bani. Cei care au luat banii au declarat prin notariat ca nu mai solicita niciodata locuinte de la primarie sau de la Constantin Rosu. Oamenii s-au mutat in blocuri, iar casa a fost demolata in aplauzele primarului de atunci, Bulucea, si sub privirile ingaduitoare ale actualului primar, Solomon, atunci viceprimar al Craiovei. Desi contractul notarial de schimb de imobile trebuia facut dupa aparitia Hotaririi nr. 35, el s-a tergiversat in fel si chip, pe motiv ca dupa demolarea casei mai trebuia facute evaluari care sa dea o cifra a costurilor cit mai exacta.


Inchizind ochii la ilegalitati grosolane, primaria a creat un precedent periculos


Nici dupa evaluarile facute primaria nu a fost in stare sa calculeze corect pretul casei si al terenului din moment ce la reevaluarea unei expertize mai vechi s-a calculat pretul terenului la 110 dolari metrul patrat pentru doar 628 mp, cind in realitate acolo este vorba de aproximativ 900 mp. La aceasta data, Primaria Craiova incaseaza ilegal chirii pentru sapte apartamente care-i apartin lui Constantin Rosu. Dupa ce a plecat Bulucea din scaunul de primar, a venit Solomon, care la sfirsitul anului trecut, a treia zi de Craciun, de Sfintul Stefan, a introdus pe ordinea de zi a consiliului municipal un proiect de hotarire prin care cerea consiliului sa fie de acord cu majorarea sumei care dadea valoarea Casei Orman demolata si stabilea ca acelasi consiliul municipal va trebui sa plateasca lui Rosu si asociatului sau o sulta de 1,8 miliarde de lei in termen de trei ani de la data incheierii contractului de schimb. Intrucit consilierii nu au fost de acord sa plateasca sulta propusa in proiectul de hotarire, nici nu a mai fost vorba de vreun ban pe care primaria sa-l dea lui Rosu si asociatului lui, dar a ramas neschimbat articolul 1 al HCL 35, prin care Rosu era obligat sa puna la dispozitia primariei 11 locuinte, si nu sapte cum s-a intimplat in realitate. La aceasta data, sapte dintre cei 11 chiriasi ai Casei Orman stau in apartamente cumparate de Rosu, dar platesc chirie la Primaria Craiova. Primaria nu este proprietara celor sapte apartamente pentru ca niciodata nu s-a incheiat actul de schimb. Aceeasi primarie incaseaza ilegal, de aproape un an, chirie de la oamenii care locuiesc in apartamentele lui Rosu. Contactat de noi, Constantin Rosu a spus: „Voi refuza semnarea contractului de schimb cu Primaria Craiova, pentru ca nu s-au tinut de cuvint. La inceputul anului trecut ne-am inteles ca se va plati sulta daca pretul locuintelor care fac obiectul schimbului nu va fi egal. Acum, cind dupa efectuarea expertizelor s-a constatat ca primaria trebuie sa-mi plateasca mie aproape doua miliarde lei sulta, nu mai vor sa plateasca. Eu m-am tinut de cuvint si am dat tuturor chiriasilor apartamentele pe care le-am promis. Pina la perfectarea contractului de schimb, primaria nu este proprietara apartamentelor, ci sint eu. Dupa lege ar trebui sa le scot chiriasii din apartamentele mele si sa-i trimit sa ceara locuinte de la primaria care m-a inselat. Omeneste nu ar fi drept, pentru ca bietii oameni nu au nici o vina si nici nu m-ar lasa sufletul sa las oameni in strada. Am demolat si am construit hotelul fara sa am autorizatiile legale, dar a fost un risc pe care mi l-am asumat. Acum, nici TVA nu pot sa deduc din cheltuielile facute cu aceasta investitie pentru ca nu am autorizatie de construire, iar autorizatie nu am pentru ca nu sint proprietar pe teren“, a spus Constantin Rosu, unul dintre patronii de la „Casa Verde“, ridicata in parte peste ruinele Casei Orman.


Casa Orman – demolata, terenul – ocupat si posibil sapte chiriasi in situatia de a ramine pe drumuri


„Nu dam nici o sulta pentru ca nu au vrut consilierii sa aprobe schimbul de locuinte si sa mai dam si bani. A demolat casa, care nu mai era monument istoric, pentru ca noi oricum nu aveam bani sa o demolam si nici sa o consolidam“, a spus primarul Aurica Solomon. Ce nu a spus primarul este ca afacerea pusa la cale cu mult timp in urma si taraganata destul de mult a devenit mult prea publica sa mai poata fi parafata conform intelegerilor verbale. Fostii chiriasi din casa demolata nu pot sa-si cumpere locuintele de la bloc achitate de Constantin Rosu pentru ca ele nu apartin primariei. Chiar daca partile s-ar razgindi si contractul de schimb ar fi semnat, cei sapte ocupanti ai apartamentelor cumparate de Rosu vor plati sume astronomice, de ordinul sutelor de milioane de lei, valoarea cu care ar trebui inregistrate apartamentele in evidentele primariei si care reprezinta pretul de achizitie real de pe piata libera. Chiriasii cu pricina pot ajunge in strada oricind daca Rosu va decide sa foloseasca apartamentele in alte scopuri decit cele de binefacere. Daca nu se perfecteaza actul de schimb, Rosu nu va putea niciodata sa beneficieze de autorizatie de construire pentru hotelul care este aproape terminat, nu va putea sa deduca TVA pentru sumele pe care le-a inghitit constructia, iar primaria va putea sa demoleze oricind constructia edificata ilegal pe un teren ce-i apartine. Nu mai punem la socoteala faptul ca dosarul penal inregistrat la Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova in care reclamante sint primaria si Inspectia in constructii, iar pirit este SC ROCOMA, care a demolat si construit ilegal, poate sa atirne destul de greu in luarea unei decizii. Pina una, alta, din situatia de care se face vinovata doar Primaria Craiova, care nu a vrut sa respecte legile in vigoare, vor suferi oamenii, care pot ajunge oricind in strada, iar arhitectura orasului a mai inregistrat o pata neagra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII