17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania va solicita asistenta europeana pentru a lupta impotriva coruptiei

Romania va solicita asistenta europeana pentru a lupta impotriva coruptiei

Noul guvern al Romaniei va solicita ajutorul Europei de Vest in lupta impotriva coruptiei, pentru a reusi sa indeplineasca pina in 2007 conditiile de aderare la UE, informeaza editia electronica a cotidianului britanic Financial Times.

Primul-ministru roman, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei britanice, ca guvernul va solicita unei tari europene puternice sa trimita o echipa de inspectori experimentati in lupta impotriva marii coruptii, pentru a acorda asistenta in rezolvarea unor dosare importante. Tariceanu a refuzat insa sa dezvaluie ce guvern strain va aborda in aceasta problema, insa a dat de inteles ca va alege intre Marea Britanie, Franta si Germania.

Nerabdator sa demonstreze ca are intentii serioase de lupta impotriva coruptiei, noul guvern a trecut la actiune. Calin Popescu Tariceanu a declarat ca guvernul pe care il conduce va trebui sa trimita un semnal puternic privitor la lupta impotriva coruptiei, daca doreste sa imbunatateasca mediul de afaceri din Romania si sa atraga investitii straine.

„Nu ne permitem sa fim considerati neputinciosi. Nu vom fi credibili daca nu aratam ca am trecut la actiune“, a spus primul-ministru roman.

Politia romana a lansat saptamina trecuta o ampla operatiune de investigare asupra citorva conducatori ai RAFO Onesti, rafinarie care datoreaza in jur de 450 de milioane de euro (590 de milioane de dolari) bugetului de stat. Doi reprezentanti ai RAFO au fost retinuti, in aceasta saptamina, la Aeroportul International Otopeni, cind incercau sa paraseasca tara.

In plus, fata de investigarea fraudelor comise in administratia trecuta, primul ministru a declarat ca guvernul va anunta o serie de masuri menite sa intensifice eforturile de colectare a taxelor pina la sfirsitul acestei luni.

Se estimeaza ca economia subterana reprezinta aproape jumatate din PIB.

Daca vor fi implementate, masurile ii vor oferi guvernului un instrument de combatere a evaziunii fiscale pentru a completa reducerea taxelor fiscale.

Reducerea fiscalitatii, intrata in vigoare de la 1 ianuarie, a adus o scadere a impozitului pe profit de la 25 la suta la 16 la suta. Impozitul pe venitul global, cuprins anterior intre 20 la suta si 40 la suta, a fost scazut, de asemenea, la cota unica de 16 la suta.

Combaterea coruptiei este principalul obiectiv al Romaniei in vederea aderarii la UE in 2007. Daca Romania nu va inregistra progrese la acest capitol si nici la celelalte trasate, in decembrie, la Bruxelles, tarile membre UE ar putea decide aminarea aderarii cu un an. O asemenea aminare s-ar putea dovedi dezastruoasa din punct de vedere politic pentru guvern, mai ales daca Bulgaria va reusi sa adere in 2007.

Multi romani sint inca sceptici in privinta sanselor de reusita ale noului guvern in combaterea marilor evazionisti.

Cazul RAFO s-ar putea dovedi astfel un test din partea opiniei publice. Proprietarii RAFO, a spus Tariceanu, „au reusit sa creeze un sistem sofisticat de protectie“, folosindu-se de companii-capusa si de o echipa internationala de avocati pentru a „crea o perdea de protectie in fata lor“.

RAFO s-a bucurat de protectie sub fostul guvern, care i-a permis imense scutiri de taxe si reesalonari.

Inaintea alegerilor din noiembrie, fostul guvern a transformat datoria RAFO in actiuni, deoarece compania nu era solvabila. Noul guvern a suspendat acea decizie si a emis o ordonanta prin care se cere recuperarea datoriilor.

Patronii RAFO Onesti au negat joi acuzatiile de frauda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS