22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte stiri

Al 13-lea salariu se impoziteaza cu 16%

Persoanele care vor primi al treisprezecelea salariu aferent anului 2004 in luna ianuarie din acest an vor beneficia de mai multi bani, intrucit venitul cuvenit va fi impozitat cu cota unica de 16%. Anuntul a fost facut miercuri de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) din cadrul Ministerului Finantelor, ca urmare a numeroaselor intrebari venite din partea contribuabililor. Conform comunicatului ANAF, cu aceeasi cota de 16% vor fi impozitate si drepturile salariale sau cele platite in luna ianuarie 2005, exceptie facind drepturile salariale reprezentind lichidarea lunii decembrie 2004, dar platite in ianuarie 2005, care vor fi impozitate potrivit grilei valabile in decembrie 2004.

In Dolj se distribuie certificate de producator securizate

Administratia doljeana a inceput sa distribuie agricultorilor noile certificate de producator, prevazute cu elemente de siguranta impotriva falsificarii. Pentru cele 111 unitati administrativ-teritoriale din judet s-au tiparit 43.200 de certificate care, incepind de marti, pot fi puse la dispozitia solicitantilor. In prima faza, reprezentantii primariilor sint asteptati la camera 29 din incinta CJ Dolj sa ridice documentele, urmind ca ele sa fie eliberate solicitantilor de catre primari, contra unei taxe stabilite de consiliile locale, in conditiile legii. Certificatele de producator constituie actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare, pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, tirguri, oboare sau alte locuri stabilite de legislativele locale. Contraventiile prevazute de lege pentru lipsa acestor certificate sint cuprinse intre cinci si 25 de milioane de lei.

Universitatea din Craiova are doua noi proprietati

Statiunea Didactica Banu Maracine si Statiunea de Cercetare si Dezvoltare din Caracal au trecut in proprietatea Universitatii din Craiova, incepind din luna ianuarie 2005. Decizia improprietaririi Universitatii a fost luata prin hotarire de guvern pe 7, respectiv 20 decembrie 2004. „O data cu hotaririle de guvern, am obtinut cele doua statiuni de cercetare. Universitatea din Craiova a devenit astfel mai bogata. Statiunea Didactica Banu Maracine are o suprafata de 1.096 de hectare, iar cea din Caracal, 2.599 de hectare. Urmeaza o perioada de organizare, azi (miercuri-n.r.) o comisie de preluare-predare a plecat la Caracal pentru preluarea intregului patrimoniu al statiunii“, a declarat Ion Vladimirescu, rector al Universitatii din Craiova. Cele doua statiuni preluate vor asigura studentilor un spatiu optim pentru cercetari, in special pentru cei de la Facultatile de Horticultura si Agronomie. Statiunea de Cercetare si Dezvoltare din Caracal va fi locul ideal pentru realizarea cercetarilor pentru culturi mari. „Studentii impreuna cu profesorii vor avea posibilitatea efectuarii unor cercetari laborioase, chiar cercetari de creare de noi soiuri. Statiunea Didactica de la Banu Maracine este specifica pentru culturile de vita-de-vie, pomi, legume sau chiar culturi mai mari“, a precizat rectorul Universitatii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS