10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii se inghesuie sa-si supralegalizeze actele

Oltenii se inghesuie sa-si supralegalizeze actele

Tot mai multi cetateni din judetul Olt se prezinta la sediul prefecturii pentru aplicarea apostilei. Transferarea catre prefecturi, de la 1 noiembrie 2004, a dreptului de „supralegalizare“ a actelor oficiale romane, in vederea folosirii lor in afara tarii in statele membre ale Conventiei de la Haga, a facut ca angajatii institutiei mentionate sa fie luati cu asalt de cei care vor sa plece peste hotare si au nevoie de aplicarea apostilei (o stampila speciala, ce intareste legalizarea actului respectiv – n.r.) pe diverse acte oficiale romane.

Claudia Iancu, jurist in cadrul Prefecturii Olt, a precizat ca, in cele doua luni si jumatate care s-au scurs de la intrarea in vigoare a Ordinului ministrului Administratiei si Internelor nr. 351/2004 (ce modifica OG nr. 66/1999 si Legea nr.142/2004), peste 65 de persoane au depus cereri in acest sens. Dar numarul celor care se intereseaza de aplicarea apostilei este mult mai mare. „Multe persoane vin la noi pentru aplicarea apostilei, fiind indrumate gresit. Fiecare interpreteaza cum poate legile si vine la noi cerindu-ne sa-i punem apostila pe tot felul de acte. Categoriile de acte care au nevoie de o astfel de procedura sint clar mentionate, numai ca nu toata lumea stie acest lucru“, a spus Claudia Iancu.

Oficialul oltean a mentionat ca apostila trebuie aplicata pe actele de stare civila – certificate de cazier, certificate de nastere, dar si diplome de bacalaureat, diplome de facultate etc. Programul de primire a solicitarilor in vederea aplicarii apostilei este in fiecare zi de marti si joi, intre orele 9.00 si 11.00, cererile fiind solutionate in aceeasi zi, dupa ora 13.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS