8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBataie pe sefia PSD Dolj

Bataie pe sefia PSD Dolj

Dupa pierderea alegerilor, in PSD apele sint tulburi, atit in structurile de conducere de la nivel central, cit si in cadrul organizatiilor locale. Adrian Nastase este inca presedintele partidului, dar in sinul PSD a revenit fostul presedinte, Ion Iliescu, „parintele“ fondator al acestei formatiuni politice. Ce se va intimpla mai departe? Cine va fi noul presedinte? Nastase sau Iliescu. Reactiile celor doi nu au intirziat sa apara. Nastase a declarat zilele trecute ca nu va candida niciodata la presedintia partidului impotriva lui Ion Iliescu. La rindul lui, Iliescu spune ca nu este interesat de o functie de conducere, dar ca „se va implica“ in reorganizarea partidului, in perioada in care acesta se va afla in opozitie. Intre timp, au aparut si reactii mai dure impotriva inertiei PSD, semnate de 14 organizatii locale, iar doi presedinti de consilii judetene s-au exprimat chiar impotriva lui Iliescu si Nastase la sefia partidului. Primele masuri de schimbare sint timide. Deocamdata, stim ca s-a hotarit reducerea numarului de vicepresedinti, a numarului membrilor delegatiei permanente, precum si eliminarea functiei de presedinte executiv. Schimbari majore nu se pot vedea, cel putin pina la congresul national care va avea loc probabil la sfirsitul lunii martie.

Solomon si Prioteasa i-ar putea face „probleme“ lui Calin

In Dolj, situatia este si ea complicata. PSD Dolj are un presedinte interimar, nevalidat prin votul membrilor, in persoana fostului prefect, actual deputat Ion Calin. Acesta isi va depune mai mult ca sigur candidatura la sefia organizatiei judetene in perspectiva alegerilor. Din urma vin insa oameni cu multa popularitate in partid, care ar putea accepta si ei o confruntare cu Calin. Daca fostul presedinte al PSD Dolj, Ion Voiculescu, a carui functie de presedinte executiv s-a desfiintat, nu se gindeste sa candideze, nu acelasi lucru se poate spune despre altii. Voiculescu, spre exemplu, se multumeste sa fie simplu membru, spunind ca a condus destul organizatia. „Nici un fel de problema ca s-a desfiintat functia de presedinte executiv. Masura asta a fost luata probabil pentru ca statutul partidului nu prevedea asa ceva. Cit despre candidatura, las locul altora mai tineri. Exista mai multe variante“, a declarat Voiculescu. In schimb, a capatat popularitate in partid Ion Prioteasa, venit de la ApR. Acesta a indeplinit pentru o vreme functia de presedinte executiv al filialei, pentru ca in cele din urma sa ajunga presedintele CJ Dolj. La fel, primarul Craiovei, Antonie Solomon, pe care partidul l-a rasplatit cu o functie de vicepresedinte dupa ce acesta a cistigat primaria la alegerile din iunie 2004. Solomon pare, la prima vedere, singurul care-i poate da stringeri de inima lui Calin, fiind iesit din „tipic“, deoarece nu se sfieste sa critice chiar sefii cei mari ai partidului. Pina acum, Solomon a declarat de doua ori ca isi va depune candidatura si de doua ori ca a glumit, insa nu este deloc exclus sa-l vedem ca ia gluma in serios. Deloc de neglijat este insa si Ilie Stefan, fost ministru secretar de stat, cunoscut pentru influenta pe care o are atit la Bucuresti, cit si in filiala.

Intre altele, trebuie spus ca fata de ce se intimpla la nivel national in sinul PSD, filiala doljeana nu a adoptat o pozitie transanta, cunoscut fiind ca cei de aici nu „au rupt gura tirgului“ niciodata. Presedintele interimar Ion Calin s-a multumit sa declare: „Nu e vorba de a-l sustine pe Ion Iliescu sau pe Adrian Nastase. Deocamdata, Nastase este presedintele partidului, iar Ion Iliescu nu se stie daca va candida. Reactia este emotionala, pentru ca noi am cistigat alegerile si altii au facut guvernul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS