14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRinca va fi declarata statiune turistica

Rinca va fi declarata statiune turistica

• Numarul turistilor a depasit capacitatea de cazare • Investitorii vor sa concesioneze terenuri in Rinca • Zona ar putea concura Valea Prahovei

Autoritatile locale ale orasului Novaci lucreaza la intocmirea documentatiei pentru declararea ca statiune a zonei Rinca. Primarul localitatii, Ion Chiriac, a spus ca in aproximativ o luna va finaliza documentatia, pe care o va depune la Ministerul Transporturilor si Turismului. Acesta a precizat ca a primit acceptul conducerii ministerului pentru demararea procedurilor in vederea declararii zonei ca statiune turistica. Primarul a adaugat ca zona a pierdut multe fonduri din cauza ca nu este declarata statiune. In aceasta iarna Rinca a fost asaltata de mii de turisti. „Anul acesta au venit mai multi turisti decit capacitatea de cazare. Drumul a fost blocat din cauza aglomeratiei. Au venit mii de turisti de Craciun si Revelion. Intentionam sa facem in acest an doua parcari, una in centrul zonei si cealalta in apropierea teleschiului, pentru a mai descongestiona traficul“.

Primaria va concesiona 30-40 de parcele in Rinca

In ultimii ani, zona Rinca s-a dezvoltat mult. Au fost date in folosinta doua hoteluri, iar altul este aproape de finalizare. Conducerea Primariei Novaci spune ca a primit numeroase cereri din partea unor investitori pentru concesionarea de terenuri in zona Rinca, pentru construirea de noi unitati de cazare. „Camera de Comert Romano-Elvetiana a venit cu investitori din Belgia si Elvetia. Acestia doreau sa concesioneze parcele in suprafata de zece hectare fiecare. Investitiile care urmeaza sa se realizeze sint de cite sute de milioane de euro. Deocamdata nu putem concesiona terenuri pina cind nu vom finaliza Planul Urbanistic Zonal, la care lucreaza un institut din Bucuresti. Speram ca pina la sfirsitul lunii acesta sa fie gata. De asemenea, vrem sa mai concesionam la persoane fizice 30-40 de parcele“, a mai spus Ion Chiriac.

„Rinca a fost tinuta in loc de anumite interese economice“

Primaria Novaci a depus un proiect pe programul PHARE, in valoarea de 5,2 milioane de euro, privind realizarea unei retele de canalizare in lungime de zece kilometri cu patru statii de epurare si montarea unui telescaun in zona muntelui Papusa. Contributia Primariei Novaci si Baia de Fier la acest proiect este de peste 700.000 de euro. Un alt obiectiv important care ar putea duce la dezvoltarea zonei Rinca este asfaltarea portiunii de drum Rinca – Obirsia Lotrului, care asigura legatura cu trei judete: Alba, Vilcea si Hunedoara.

Sabin Cornoiu, seful Serviciului Salvamont si Turism din cadrul Consiliuului Judetean Gorj, a spus ca au existat anumite interese pentru ca zona Rinca sa nu se dezvolte: „Rinca a fost tinuta in loc de anumite interese economice, pentru ca este o zona care poate sa fure din turistii de pe Valea Prahovei. Din acest motiv nu s-a dorit dezvoltarea acestei zone“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS