22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNebunia din Far-West, transpusa pe plaiuri mioritice

Nebunia din Far-West, transpusa pe plaiuri mioritice

Numarul persoanelor care detin arme va creste semnificativ din acest an si aceasta deoarece, din luna martie, va intra in vigoare o noua lege privind regimul armelor si munitiilor. Acest lucru va da posibilitatea oricui va declara ca are dusmani sa poata purta un pistol. In prezent, peste 1.550 de olteni au autorizatii de port-arma, insa numarul acestora ar putea creste in viitorul apropiat, deoarece noua lege contine prevederi care o fac mai mult decit permisiva. Situatia este cu doua taisuri, deoarece, printre cei care vor solicita permis de arma, probabil ca se vor strecura si persoane care vor pune in pericol vietile celor din jur.

Pistolarii din Olt

Desi in judetul Olt exista maximum 1.560 de persoane care detin permis de port-arma, numarul armelor se apropie insa de 2.000. Cresterea numarului de persoane care detin arma va fi posibila din cauza unei legi permisive, cu foarte multe portite de scapare. Legea privind regimul armelor si munitiei s-a schimbat considerabil, devenind si mai convenabila pentru amatorii de senzatii tari. In primul rind, legea va permite cumpararea un pistol oricui va dovedi ca este urmarit de dusmani sau ca ar putea avea probleme in privinta protectiei personale. Pina in prezent, nu aveau voie sa detina arme decit politistii, magistratii, demnitarii si inspectorii din cadrul Garzii Financiare. Incepind din luna martie, totul va ramine… la mica intelegere. Daca cineva are o meserie periculoasa, daca umbla cu bani sau cu alte valori, va avea dreptul sa poarte arma.

S-a modificat si limita de virsta care permite detinerea unei arme. Pina anul acesta, doar cei care implinisera 21 de ani puteau sa aiba pistol. Potrivit noilor prevederi legale, autorizatia de port-arma se va putea obtine imediat dupa terminarea liceului, mai exact de la implinirea virstei de 18 ani.

Nici cazierul nu va mai trebui sa fie „curat“. Permisul de port-arma le va fi refuzat doar celor care au o condamnare mai mare de un an. Noutatea Legii nr. 295/2004 consta insa in faptul ca orice detinator legal de arma va fi nevoit sa mearga la cursuri de instruire teoretica si practica, sustinute de profesionisti. Deocamdata nu au fost indicate institutiile autorizate pentru instruire, dar, cel mai probabil, sedintele de pregatire vor fi sustinute in cadrul inspectoratelor judetene de politie.

Examenul psihologic este obligatoriu

O piedica in calea obtinerii permisului de port-arma poate fi examenul psihologic. Conform noului proiect de lege, acesta va fi organizat numai de medicii autorizati de Ministerul Sanatatii, dar si in cadrul cabinetelor private autorizate in acest sens. Cererea de eliberare a autorizatiei de procurare a armelor se depune la sediul IJP si se va solutiona in termen de 45 de zile. In schimb, autorizatia de port-arma se poate pierde in cazul in care detinatorul comite o infractiune de natura penala. Conform noii legi, in termen de zece zile de la sesizarea politiei, proprietarul armei va trebui sa o predea unui magazin specializat. Armele nu se confisca. Fostul proprietar va fi despagubit, cu conditia ca infractiunea de natura penala sa nu fi fost comisa cu arma. Specialistii din cadrul Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice din IJP Olt au suspendat deja 34 de permise pentru braconaj, nerespectarea regimului armelor etc. Teoretic, noile prevederi legale ar fi trebuit sa intre in vigoare chiar din prima zi a acestui an. Din cauza lipsei fondurilor necesare aplicarii legii, guvernul a fost nevoit sa amine, prin Ordonanta de Urgenta nr. 141 din 29 decembrie 2004, aplicarea Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor. Data-limita pentru intrarea in vigoare este 1 martie.

Potrivit unor statistici ale politiei, in Romania aproape 80.000 de persoane fizice detin 112.000 de arme de foc, dintre care 74.000 de arme de vinatoare, 27.000 de pistoale cu gaze, 9.000 de arme de TIR si 397 de arme cu glont. Alte 38.000 de arme sint detinute de persoane juridice, cele mai multe (19.000) fiind arme de paza si aparare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS