21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColumbofilia nu este o afacere, ci o pasiune

Columbofilia nu este o afacere, ci o pasiune

Doi gorjeni detin 80 de porumbei crescuti pentru a deveni campioni. Pasarile au cistigat anul trecut trei cupe. Porumbeii sint ingrijiti ca niste sportivi de performanta, avind program de recuperare si o dieta speciala. Pentru cei doi, columbofilia nu este o afacere, ci o mare pasiune. In Gorj exista 80 de crescatori de porumbei, inscrisi in doua asociatii de profil, cei mai multi fiind in Asociatia „Constantin Brancusi“.

Octavian si Lera Panescu, de 32, respectiv 53 de ani, din Tirgu Jiu au 80 de porumbei, cu care au cistigat numeroase concursuri. Adapostul in care sint tinuti porumbeii se numeste voliera. Pasarile stau in doua incaperi, intr-o parte cei pentru reproductie, iar in cealalta cei care se pregatesc pentru concursuri. Lera creste porumbei de mica, iar Octavian si-a descoperit aceasta pasiune dupa ce a suferit o operatie complicata, porumbeii devenind cei mai buni prieteni ai lui.

„Am fost bolnav de insuficienta renala si am suferit un transplant de rinichi. Dupa operatie, prietenii m-au cam parasit si am descoperit acest hobby, care a devenit un adevarat «microb». Nu mai pot trai fara porumbei. Ma ocup de ei ca de niste sportivi. Au program de recuperare, un anumit sortiment de hrana inainte si dupa concursuri. Anul acesta am luat trei cupe la concursuri judetene. Mincarea este adusa din Belgia. Un sac de 20 de kilograme costa 700.000 de lei. Am un frate care este plecat in Italia si mi-a trimis niste bani ca sa-mi cumpar incaltaminte. Am renuntat sa-mi cumpar pantofi si le-am luat lor mincare“, a povestit Octavian Panescu. Fiecare porumbel are un inel de identificare, care i se pune la sapte zile de la nastere si nu i se mai poate scoate. Inelul are inscriptionata o serie care reprezinta numarul de identificare al proprietarului.

Un porumbel zboara cu 60 km/h

Porumbeii participa la numeroase concursuri. Ei sint dusi cu masina intr-o localitate indepartata, unde li se da drumul, iar cel care ajunge primul acasa este declarat cistigator.

„Asociatia are o masina amenajata special, care transporta porumbeii la locul de lansare. Peste inelul de la piciorul porumbeilor se pune o clema din cauciuc, pe care este trecuta o serie. Cele doua serii sint trecute intr-o fisa, dupa care custile sint sigilate si transportate in localitatea de lansare. Inainte de fiecare concurs anuntam conducerea Uniunii Columbofililor Profesionisti care masoara distantele prin GPS. Apoi se da drumul porumbeilor, iar cei care ajung primii acasa sint declarati cistigatori. Clemele de cauciuc se scot si se introduc intr-un ceas constatator care indica timpul parcurs si, in functie de acesta, se calculeaza si viteza. In general, un porumbel se deplaseaza cu 60 km/h, dar aceasta poate creste sau scade in functie de conditiile meteorologice. Cea mai mare distanta parcursa de porumbei a fost de 710 km. Acestia au venit din localitatea Ylanetk, din Ucraina“, a spus Octavian.

Porumbeii campioni nu se vind

In mod normal, porumbeii ajung la destinatie intr-o zi. Uneori insa acestia ajung acasa si dupa citeva saptamini. „Cinci porumbei carora le-am drumul din zona localitatii Vinita, din nordul Moldovei, au ajuns acasa dupa citeva saptamini, din cauza vremii proaste. Unul dintre ei a ajuns chiar fara aripi. A fost prins de cineva, care i-a taiat aripile. Era numai piele si os. Nu stiu cum a reusit sa se intoarca“, a mai spus Octavian Panescu.

Cei doi columbofili gorjeni au spus ca porumbeii le-a adus mari satisfactii si ca nu si-au vindut niciodata porumbeii campioni. „Satisfactiile nu sint de ordin material. Am avut oferta sa vind un porumbel cu patru milioane de lei. Nu l-am dat, pentru ca un columbofil nu isi vinde niciodata campionii. Un porumbel care cistiga concursurile nationale costa in jur de 1000-2000 de euro“, a precizat Lera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS