17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliile scolare reformeaza invatamintul prin atributii precise

Consiliile scolare reformeaza invatamintul prin atributii precise

In sedinta Consiliului de Administratie al ISJ Dolj, de luni, s-a aprobat componenta Colegiului de disciplina de pe linga inspectorat, precum si grila de evaluare a cadrelor didactice care se inscriu pentru obtinerea gradatiei de merit pe discipline de invatamint. Inspectorul general al ISJ Dolj, Maria-Antoaneta Dobrescu, a prezentat proiectul de constituire a consiliilor scolare pentru cele 87 de unitati de invatamint din Craiova.

Aceasta spune ca, potrivit proiectului, se pot infiinta 11 consilii scolare, respectind metodologia regulamentului: „Pentru colegiile si liceele teoretice din Craiova am considerat necesara infiintarea a doua consilii scolare si tot atitea pentru grupurile scolare. De asemenea, pentru scolile cu clasele I-VIII, proiectul prevede infiintarea a trei consilii scolare, iar pentru gradinite vor exista patru asemenea consilii“.

Fiecare consiliu poate cuprinde intre noua si 15 persoane si este organizat exclusiv in cadrul judetelor-pilot, pentru o perioada de patru ani. Maria-Antoaneta Dobrescu apreciaza ca atributiile noului organism sint importante, remarcind necesitatea lor in contextul reformei din sistemul de invatamint: „Consiliul scolar are 19 atributii care, fireste, trebuie respectate, insa nu pot sa nu amintesc citeva dintre ele care, personal, mi s-au parut ilustrative pentru etapa pe care o parcurge sistemul de invatamint. Asadar, consiliul scolar analizeaza dezvoltarea sociala, economica, culturala si piata muncii la nivelul localitatii si al judetului, iar informatia obtinuta o transmite unitatii de invatamint pentru fundamentarea planului de scolarizare.

De asemenea, identifica surse de finantare extrabugetare si propune consiliului de administratie al unitatilor de invatamint, carora se constituie, modul de folosire a acestora. Pe baza propunerilor conducerilor unitatilor scolare, mediaza obtinerea resurselor financiare si materiale necesare desfasurarii procesului de predare-invatare“.

Acelasi organism se preocupa de mentinerea unui climat de securitate in perimetrul unitatilor de invatamint arondate, sprijina orientarea scolara a elevilor si consilierea parintilor cu privire la alegerea carierei celei mai potrivite pentru elevi etc. Sistemul este similar celui din Occident, diferentele fata de restul judetelor, in care invatamintul functioneaza dupa vechiul sistem, fiind foarte mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS