5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte stiri

Furnizorii de servicii medicale vor fi platiti prin act aditional la contractul pe 2004

Pentru a putea primi finantare pina la elaborarea normelor de aplicare ale contractului-cadru pe anul 2005, furnizorii de servicii medicale din judetul Dolj vor fi finantati pe baza unui act aditional incheiat lunar cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. Potrivit reprezentantilor CAS Dolj, pina in prezent s-au incheiat deja acte aditionale pentru luna in curs cu toti furnizorii – inclusiv spitale, policlinici, farmacii si cabinete medicale individuale – cu care CAS Dolj s-a aflat in relatii contractuale in anul 2004.

Trei lansari de carte intr-o zi

Revista literara „Ramuri“ din Craiova a initiat un proiect cultural care a inceput sa se materializeze anul acesta prin aparitia unor volume din seria „Poezia“, in scopul marcarii a 99 de ani de la infiintarea sa. Astfel la Muzeul de Arta din Craiova, Editura „Ramuri“ a lansat ieri trei volume de poezii, aparute cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii si Cultelor, ale unor foarte cunoscuti poeti din Cetatea Baniei: „Dumnezeu pe acoperis“ de Ioana Dinulescu, „Asezarea pe cruce“ de Bucur Demetrian si „Partea cealalta. Nesomnul si cuvintele“ de Florea Miu. Fiecare carte are aproape 80 de pagini, iar ilustrarea copertelor a fost realizata de pictorul Marcel Voinea. Cele trei volume au fost prezentate de scriitorii Dan Cristea, Gabriel Chifu, Constantin M. Popa, Ioan Lascu si Gabriel Cosoveanu. Angel Rababoc, actor la Teatrul National din Craiova, a recitat din versurile celor trei autori.

Craiovenii s-au inghesuit la CIC

Reactualizarea diverselor dosare, dar si eliberarea adeverintelor i-au determinat pe craioveni, in primele zile ale noului an, sa ia cu asalt Centrul de Informare a Cetatenilor (CIC). Numai intr-o saptamina au trecut pragul centrului aproximativ 1.500 de persoane dornice sa obtina eliberarea unui act. Acest fenomen a determinat si o munca mult mai mare pentru functionarii centrului. Din acest motiv a fost suplimentat numarul celor care ofereau informatii si primeau acte. In topul solicitarilor s-au situat cererile pentru eliberarea adeverintelor de teren si cererile pentru efectuarea anchetelor sociale sau pentru prelungirea dreptului de insotitor al unei persoane cu handicap. Conform declaratiilor Elvirei Stancu, sefa Serviciului Relatii cu Publicul din cadrul Primariei Craiova, aglomeratia se va reduce spre sfirsitul lunii ianuarie, deoarece se va micsora numarul cetatenilor care vor solicita serviciile CIC.

Violenta in familie pe cale de disparitie?

Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania (APFR) a intocmit un studiu statistic, la finele anului 2004, din care rezulta ca violenta in familie ar fi in scadere fata de anii anteriori. Altfel spus, cazurile de „omor“ in mediul urban sint in scadere, 80% dintre cazurile de violenta fiind cauzate de consumul exagerat de alcool. Statistica conceputa de APFR privind violenta in familie in ultimii cinci ani arata astfel: in 2000-581 de cazuri; 2001-597; 2002-563; 2003-531; 2004- 384. Acelasi studiu mai arata ca pe seama consumului de alcool, in 66% din cazuri, victime ale violentei domestice au fost femeile. In ceea ce priveste violenta in familie, Doljul se situeaza pe locul patru, dupa municipiul Bucuresti si judetele Hunedoara si Bistrita Nasaud, cu o rata a „paruielilor“ in familie in crestere, mai ales in mediul rural, unde oltenii se calauzesc inca dupa zicala conform careia „bataia e rupta din Rai“!

Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala are nevoie de personal

Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala s-a infiintat de la 1 ianuarie, fiind in subordinea Consiliului Local Craiova, prin reorganizarea Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Craiova. In conformitate cu Legea nr. 343/2004, centrul a intrat astfel sub aripa ocrotitoare a Consiliului Judetean Dolj. Noul serviciu are 47 de angajati. Acestia vor asigura asistenta pentru persoanele cu afectiuni cronice, care necesita supraveghere permanenta sau temporara, asistare sau ingrijire si care din motive economice, fizice, psihice sau sociale nu isi pot procura tratamentul. In ultima sedinta a CL din 2004, s-a aprobat si protocolul de preluare a unor bunuri si personal de la CRRPH de catre CJ Dolj. Acesta este si motivul pentru care numarul de asistenti medicali, de 25, conform prevederilor HG nr. 412/2003, este insuficient pentru asigurarea asistentei, fiind nevoie in total de 52 de posturi. Salariile maxime care pot fi acordate variaza de la 12.203.000 pentru un medic de medicina generala si poate ajunge la 3.864.000 de lei, in cazul unei infirmiere, ingrijitoare sau spalatorese. Remuneratia maxima pe care o poate primi directorul institutiei este de 8.740.000 de lei. (R.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS