14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderul USMO, Marin Condescu, anchetat de procurorii gorjeni si craioveni

Liderul USMO, Marin Condescu, anchetat de procurorii gorjeni si craioveni

• Alaturi de Marin Condescu, liderul de sindicat al minerilor din Oltenia si al Centralei Nationale Miniere din Romania, in cele patru dosare aflate pe masa procurorilor craioveni si gorjeni mai sint anchetati peste 20 de directori sau angajati cu functii de raspundere din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia sau USMO • Potrivit prim-procurorului Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, doua dintre dosare se afla la Parchetul Curtii de Apel din Craiova, unul la PNA Gorj, iar altul la Parchetul Judetean Gorj • PNA si-a declinat insa, la sfirsitul anului trecut, competenta in favoarea Parchetului Judetean • Obiectul anchetei in care este vizat liderul minerilor din Romania se refera la modul in care si-a construit casa pe care o detine in cartierul Primaverii din Tirgu Jiu • In alt dosar, cel in care PNA Gorj si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, procurorii verifica afacerile in care au fost implicate doua dintre SRL-urile Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, respectiv OLSERVMIN si MINPREST • Cercetarea vizeaza si modul in care a fost respectata legislatia in vigoare privind finantarea echipei de fotbal Pandurii Tirgu Jiu

Procurorii craioveni si gorjeni verifica modul in care liderul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), Marin Condescu, si-a construit casa pe care o detine in cartierul Primaverii din Tirgu Jiu. O alta casa de lux din „Primaverii“ legata de numele Condescu este si cea a ginerelui sau. Ancheta mai urmareste afacerile derulate de firmele USMO – OLSERVMIN SRL si MINPREST SRL cu exploatari miniere sau subunitati din cadrul fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia. Au fost deja audiati pina in prezent peste zece directori de exploatari miniere sau fosti directori ai CNLO, cum ar fi Ion Vulpe, acestia fiind direct implicati fie in afacerea cu vile de lux, fie si in acordarea de lucrari, fara respectarea legislatiei in vigoare, catre SRL-urile USMO. In dosarul care s-a aflat in lucru la Parchetul National Anticoruptie Gorj si care a fost trimis, prin declinare de competenta, Parchetului Judetean, procurorii au urmarit modul in care mai multi directori din minerit au folosit masinile de serviciu in interes personal, calatoriile efectuate si consumul de benzina neputind fi justificate. Prejudiciile aduse in acest fel depasesc un miliard de lei, dupa cum au precizat surse autorizate din cadrul PNA Gorj.

Lucrari de zeci de miliarde de lei

Au dat declaratii in fata procurorilor: directori, contabili-sefi sau directori economici din cadrul exploatarilor miniere si din alte subunitati, unde s-a descoperit ca lucrari de investitii au fost decontate pe lucrari de productie. Conform primelor constatari ale procurorilor, s-a mai stabilit ca in foarte multe cazuri atribuirea lucrarilor de investitii a fost facuta prin negocierea directa cu o singura societate si fara respectarea OG nr. 60, care prevede organizarea de licitatii, in cazul in care costurile lucrarilor depasesc 100.000 de euro. Firmele care au beneficiat de lucrari estimate la zeci de miliarde de lei sint OLSERVMIN Motru si MINPREST. In general, cele doua societati, care dispun de forta de munca din rindul minerilor disponibilizati, au realizat lucrari de constructii de sedii de exploatari miniere, lucrari de imbunatatire, reparatii si intretinere. Unul dintre principalii artizani ai afacerilor cu unitati ale fostei CNLO este administratorul OLSERVMIN, Pompiliu Popete, implicat de asemenea in activitatea Clubului de Fotbal Pandurii Tirgu Jiu, Popete fiind considerat mina dreapta a lui Marin Condescu. De altfel, ancheta urmareste si modul in care s-a respectat legislatia in virgoare, in ceea ce priveste finantarea echipei de fotbal din Tirgu Jiu. Potrivit acelorasi surse judiciare, toti directorii audiati au justificat atribuirea lucrarilor catre firmele USMO, prin existenta unui protocol semnat intre CNLO – USMO si Prefectura Gorj, prin care se inlesnea o „colaborare“ intre CNLO si USMO, pentru a se evita problemele sociale pe care le-ar fi putut genera minerii ramasi fara loc de munca. Lucrarile au fost atribuite in perioada 2000 – 2003.

Corpul de control al Ministerului Industriilor a fost evaziv in concluzii

Alt fir al anchetei este legat de afacerea vilelor de lux din cartierele Primaverii si Sisesti din Tirgu Jiu. Aici si-au construit vile fostul director al CNLO, Ion Vulpe, dar si alti directori de frunte din minerit – Mantog, Iliescu, precum si liderul USMO, Marin Condescu, si chiar actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu. Majoritatea vilelor au fost executate de firma ARC Tirgu Carbunesti, al carei reprezentant, Clement Mocanu, s-a autodenuntat la PNA, intrucit cei carora le-a construit case nu i-ar mai fi platit integral lucrarile efectuate. In ceea ce priveste construirea vilelor de lux, pina in prezent au existat doua anchete ale Corpului de control al Ministerului Industriilor, insa concluziile la care au ajuns reprezentantii ministerului le lasa o portita de scapare celor anchetati. Concluziile puse de acestia sint blinde cu cei care si-au realizat vile de lux, profitind de naivitatea unor stramutati care si-au vindut aproape pe nimic casele care urma sa fie darimate. Potrivit Corpului de control, ar fi trebuit sa se mai „astepte“ o perioada pentru ca toata lumea sa afle de programul CNLO de construire de case pentru cetatenii afectati de minerit. In acest fel, cei indreptatiti puteau sa ceara un pret mai mare sefilor CNLO sau USMO, care au speculat legislatia si si-au cladit peste noapte case de lux.

Pe masura continuarii cercetarilor in dosarele care contin citeva mii de pagini, procurorii vor putea sa contureze si infractiunile de care se fac vinovati proprietarii vilelor de lux, una dintre acestea fiind cea de abuz in serviciu, dupa cum au precizat surse din cadrul PNA Gorj. Toate cele patru dosare se refera in general la aceleasi categorii de fapte, insa, pina in prezent, procurorii nu au reusit sa se inteleaga daca vor conexa dosarele, urmind sa fie stabilita si singura institutie care sa continue cercetarea.

In ceea ce priveste o eventuala anchetare penala a sa, Marin Condescu a facut public faptul, la un post local de radio, ca nu a fost audiat de politie sau procurori si ca nu se teme sa se prezinte vreodata in fata organelor de cercetare, considerind ca nu a incalcat legea. De asemenea, Condescu a lasat sa se inteleaga si ca in calitate de presedinte al USMO nu s-a amestecat in activitatea firmelor Uniunii, acestea avind administratori proprii. Din estimarile anchetatorilor, cercetarile in dosarele mai sus-amintite ar putea dura foarte mult, din cauza expertizelor tehnice, care si acestea ar insemna cheltuieli de sute si sute de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS