13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAntena 1 ramine la guvernare

Antena 1 ramine la guvernare

Partidul condus de Dan Voiculescu a anuntat simbata ca va ramine la guvernare, renuntind la pretentiile privind functiile de prefecti

Criza politica declansata la mijlocul saptaminii trecute de declaratiile incendiare ale presedintelui Traian Basescu a luat sfirsit. Dupa doua zile de consultari cu liderii filialelor din teritoriu si cu presedintii partidelor parlamentare, PUR a decis simbata, in urma intrunirii Biroului Permanent, sa nu iasa de la guvernare, motivindu-si gestul prin aceea ca Romania are nevoie de stabilitate politica, in perspectiva semnarii Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, in luna aprilie. In conferinta de presa de simbata a partidului s-a anuntat adoptarea documentului „Apel la stabilitate“, fara insa sa se faca precizari asupra modului in care PUR va sustine in concret guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu. Totusi, umanistii au spus ca renunta la cele cinci functii de prefecti promise, pretextind ca nu au fost consultati atunci cind PNL, PD si UDMR au impartit aceste posturi.

Declaratii „bomba“ cu premeditare?

In ceea ce priveste gestul lui Traian Basescu de a se declara in favoarea alegerilor anticipate pentru a scoate PUR de la guvernare, partid pe care-l considera „imoral“, a fost interpretat diferit. Cei mai multi analisti politici sustin ca Basescu nu a facut acele declaratii fara sa calculeze efectul, speculind ca presedintele a apelat la acest „santaj“ declarativ, pentru a determina partidul condus de Dan Voiculescu sa-si mai reduca pretentiile in ceea ce priveste functiile de prefecti si subprefecti.

Altii spun ca Traian Basescu chiar intentiona declansarea alegerilor anticipate, constient ca PUR va pendula permanent intre cei doi poli de putere politica (Alianta PNL-PD si PSD) in functie de interesele presedintelui Dan Voiculescu. In plus, o scena politica polarizata intre PSD si o formatiune rezultata din fuziunea PNL si PD (cu PUR in afara parlamentului) ar fi mult mai stabila fata de aceasta permanenta „echilibristica“.

Cel putin asa cum stau lucrurile acum, presedintele Basescu pare sa fi obtinut deocamdata victoria scontata: PUR sustine guvernul si renunta la cele cinci posturi de prefecti rezervate in urma negocierilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS