16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii din Dolj nu vor sa invete carte

Romii din Dolj nu vor sa invete carte

Romii din judetul Dolj doresc sporirea numarului de profesori suplinitori in scolile cu preponderenta roma. Daca anul trecut au fost aprobate aproximativ 30 de locuri, in 2005 o parte din reprezentantii acestei etnii doresc mai multi dascali care sa ii ajute pe copiii lor. Dumitru Tatian, unul dintre liderii romilor, considera ca este important ca elevii sa fie educati inca din clasele primare. In ciuda eforturilor autoritatilor de a stopa abandonul scolar, numarul celor care frecventeaza cu regularitate cursurile scolii este destul de mic.

„Vom face si in cursul acestui an mai multe incercari pentru a-i convinge pe romi ca este important ca urmasii lor sa stie ceva carte. Acesta este si motivul pentru care incercam sa implicam in viata educationala si parintii, dar si dascali. Un prim pas ar fi marirea numarului profesorilor suplinitori care vor avea o relatie mai strinsa cu elevii romi. Din pacate insa, nu multi copii sint interesati sa mearga la scoala“, a precizat Dumitru Tatian.

Nici sistemul sanitar nu se confrunta cu o situatie „prea roz“, la nivelul judetului Dolj fiind aprobate patru asistente medicale de etnie roma. Numarul lor este destul de mic daca tinem cont ca Doljul este al doilea pe tara in ceea ce priveste numarul cetatenilor romi. Si in acest caz, reprezentantii romilor vor face demersuri pentru a li se asigura un numar mai mare de cadre medicale. „O parte dintre romi nu se duc la medic de rusine. Situatia se schimba daca acolo intilnesti o persoana cu acelasi singe ca al tau, care intelege mai bine prin ce treci. La nivelul Craiovei, cel putin, am avea nevoie de inca sapte persoane“, a incheiat Dumitru Tatian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS