21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimele disfunctii ale pilotarii invatamintului preuniversitar doljean

Primele disfunctii ale pilotarii invatamintului preuniversitar doljean

Reorganizarea retelei scolare in Dolj, nominalizat oficial de la inceputul anului 2005 ca judet-pilot, a inceput sa se definitiveze. Pe linga cele 87 de unitati de invatamint din Craiova, care sint ordonatori tertiari de credite, s-au mai stabilit inca 132 de unitati scolare cu personalitate juridica, cu aceeasi calitate. Inspectorul general al ISJ Dolj, Maria-Antoaneta Dobrescu, spune ca mai sint inca 18 unitati scolare din mediul rural care sint obligate de imprejurari sa functioneze sub numarul minim de 200 de elevi, dar pentru care s-a solicitat avizul Ministerului de Resort. De asemenea, Doinita Popa, seful Serviciului personal din cadrul inspectoratului, a facut o radiografie a acestei situatii: „Din 56 de gradinite cu personalitate juridica, 38 au devenit ordonatori tertiari de credite. Din 205 scoli cu clasele I-VIII, 154 au devenit ordonatori tertiari de credite, iar numarul de 45 al liceelor a ramas nemodificat. In total, sint 237 de unitati scolare. Cele 69 de unitati de invatamint care nu mai au directori sint arondate pe linga scoli cu personalitate juridica si sint conduse de un cadru didactic coordonator“. Cei 69 de directori de la unitatile care nu mai au personalitate juridica vor fi eliberati din functie din cauza desfiintarii postului prin reorganizarea retelei scolare, insa vor indeplini in continuare responsabilitati de coordonatori ai structurilor scolare respective si vor desfasura activitate de predare cu norma intreaga.

Inspectorul scolar general spune ca, incepind cu semestrul al doilea, desi legea prevede ca directorii unitatilor scolare sint degrevati de norma, acestia vor continua sa aiba activitate didactica la catedra pina cind vor fi confirmati in functie de ISJ Dolj.

Reluarea activitatii didactice de predare de catre fostii directori presupune indepartarea de la catedra a cadrelor didactice suplinitoare care au ocupat orele de la limita degrevarii acestor directori la norma intreaga. Intrucit cadrele didactice suplinitoare au incheiat contract individual de munca pe durata determinata, pina pe 31 august 2005, iar din 10 ianuarie 2005 nu exista posibilitati pentru mentinerea acestui contract, Ministerul Educatiei are obligatia de a trimite precizarile de rigoare prin care sa explice cadrul juridic de reziliere a contractelor de munca ale acestora, ceea ce aparent este imposibil. Daca pilotarea ar fi demarat de la inceputul anului scolar, atunci disfunctiile ar fi fost insignifiante. Dat fiind fapul ca aceasta a inceput de la 1 ianuarie, problemele apar, insa ele pot fi atenuate prin reglementari corecte. Totusi, experimentul de pilotare, in cele opt judete, are sansa ca dureaza doi ani, timp suficient pentru inlaturarea tuturor erorilor din sistem, astfel incit incepind cu anul scolar 2007-2008, intregul invatamint preuniversitar romanesc sa fie pe fagasul normal al reformei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS