29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa de drum, pe intelesul tuturor

Taxa de drum, pe intelesul tuturor

Pentru a veni in sprijinul conducatorilor auto, obligati sa-si achite taxa de drum, revenim asupra acestui subiect cu cit mai multe amanunte, atit cu privire la valoarea, modalitatea de calcul si actele necesare, cit si cu privire la locurile in care se poate achita acest tarif de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.

Taxa de drum nu este o noutate. A fost introdusa prin Ordonanta de Guvern nr.15/2002, insa a fost etapizata pe categorii de vehicule. De la 1 ianuarie 2005, urma sa devina obligatorie si pentru autoturisme, microbuze, autobuze si vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone.

Pretul rovignetei difera in functie de clasa de poluare, masa totala maxima autorizata si categoria vehiculului

Primul lucru pe care trebuie sa-l stie proprietarii de vehicule se refera la faptul ca taxa de drum – tarif de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, conform denumirii oficiale – a fost stabilita in functie de categoria vehiculului, de masa totala maxima autorizata si de emisiile poluante. Pentru autoturisme, valoarea taxei de drum este de 24 de euro pentru vehiculele NON-EURO, 21 de euro pentru vehiculele EURO 1, respectiv 16,8 euro pentru vehiculele EURO 2, EURO 3 sau EURO 4. In cazul microbuzelor, rovigneta costa 216 euro pentru vehiculele NON-EURO, 210 euro pentru cele EURO 1, respectiv 204 euro pentru cele EURO 2,3,4. In cazul autobuzelor si autocarelor, taxa de drum este de 510 euro pentru vehiculele NON-EURO, 450 de euro pentru cele EURO 1, respectiv 390 de euro pentru cele EURO 2, 3 sau 4. Alta categorie nou introdusa la obligativitatea de a plati taxa de drum este cea a autovehiculelor de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone, categorie in care sint incluse si autovehiculele mixte, de genul Daciei-papuc. In cazul acestora, rovigneta costa 90 de euro pentru vehiculele NON-EURO, 78 de euro pentru cele EURO 1, respectiv 60 de euro pentru cele din clasa EURO 2, 3, sau 4.

Vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone erau inca de anul trecut obligate sa poarte rovigneta. Pentru anul 2005, la cele cu masa totala maxima autorizata cuprinsa intre 7-12 tone valoarea rovignetei este de 540 de euro pentru autovehiculele NON-EURO, 480 de euro pentru cele EURO 1, respectiv 420 de euro pentru cele EURO 2, 3, sau 4. In cazul celor a caror masa totala maxima autorizata este de cel putin 12 tone, taxa de drum creste si ea, fiind cuprinsa intre 450-930 de euro, in functie de clasa de poluare si numarul de axe ale vehiculului. De mentionat este faptul ca taxa de drum se plateste in lei, iar valoarea euro luata ca baza de calcul este data de cursul de referinta al euro la Banca Nationala a Romaniei in ultima zi a lunii precedente. Drept urmare, in tot cursul lunii ianuarie 2005 valoarea de referinta pentru calculul taxei de drum este 1 euro = 38.976 lei.

Taxa de drum se poate plati si in rate, dar… nu pentru autoturisme

Pentru autoturisme, legea nu permite decit achitarea integrala a taxei de drum. In cazul celorlalte categorii de vehicule, acest tarif de utilizare a retelei de drumuri nationale poate fi achitat si in doua-patru rate lunare, insa numai prin intermediul oficiilor postale. Ceilalti distribuitori de rovignete nu accepta decit plata integrala.

Clasa de emisii poluante este indicata de terminatia numarului de omologare

Pentru a afla clasa de emisii poluante a autovehiculului, in functie de care variaza valoarea taxei de drum, este suficienta o privire pe certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului, la rubrica in care este mentionat numarul de omologare a masinii. Ultimele doua caractere ale numarului de omologare arata clasa de emisii poluante. Pentru vehiculele din clasa EURO 1, ultimele doua caractere trebuie sa fie E1 sau R1, pentru EURO 2, terminatia numarului de omologare este X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, E2 sau R2. Vehiculele EURO 3 au numarul de omologare cu terminatia D3, R3 sau E3, iar cele din clasa EURO 4 au terminatia numarului de omologare E4 sau R4. Daca nici una dintre aceste terminatii nu se gaseste la finalul numarului de omologare, inseamna ca masina face parte din clasa NON-EURO de emisii poluante.

Acte necesare: buletinul si certificatul de inmatriculare

Cei care doresc sa achite taxa de drum trebuie sa se prezinte la ghiseele specializate doar cu actele pe care oricum sint obligati sa le poarte la ei atunci cind pleaca cu masina. Este vorba de buletinul sau cartea de identitate si de certificatul de inmatriculare al vehiculului (eventual cartea de identitate a masinii, pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au certificatul de inmatriculare al masinii). In cazul persoanelor juridice, reprezentantii acestora trebuie sa prezinte in plus si o copie dupa Codul Unic de Inregistrare (CUI). Tarifele sint aceleasi, indiferent daca proprietarul autoturismului este persoana fizica sau juridica.

Pentru a circula prin Craiova, nu ai nevoie de rovigneta

Ceea ce multi detinatori de vehicule nu au inteles este faptul ca achitarea taxei de drum nu este obligatorie. „Rovigneta da dreptul vehiculului sa circule pe drumurile nationale, europene si pe autostrazile din Romania. Prin urmare, cei care nu si-au platit taxa de drum au totusi voie sa circule cu masinile respective pe drumurile judetene ori comunale“, a mentionat Costel Dragavei, sef Serviciu venituri in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova. Drumurile nationale si europene care traverseaza municipiile mari, cum este cazul Craiovei, se afla in administrarea primariei, nu a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. „Ca atare, pentru a circula prin Craiova nu ai nevoie de rovigneta, insa, daca iesi din Craiova pe unul dintre drumurile nationale sau europene, este obligatoriu sa ai achitat acest tarif de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania“, a precizat Costel Dragavei.

Amenzi drastice pentru cei care nu si-au platit taxa de drum

In perioada urmatoare, politia rutiera si reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania urmeaza sa efectueze controale pe drumurile nationale si europene, pentru a-i depista pe cei care circula cu masina pe aceste categorii de sosele fara sa fi achitat taxa de drum.

Amenzile nu sint de neglijat: intre 3 – 4,5 milioane de lei pentru autoturisme, intre 15 – 25 milioane de lei pentru microbuze, intre 30 – 45 de milioane de lei pentru autobuze si autocare, intre 10 – 15 milioane de lei pentru autovehiculele mixte sau de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone, intre 15 – 25 milioane de lei pentru vehiculele de transport marfa intre 3,5 – 7 tone, intre 25 – 40 de milioane de lei pentru vehiculele de marfa intre 7 – 12 tone, si chiar mai mari pentru vehiculele de transport greu.

Pentru a scapa de amenda, soferii nu au decit o singura sansa: sa arate rovigneta – care trebuie sa fie lipita pe parbriz, in interior, in partea dreapta – si sa prezinte factura de achitare a acesteia, ce trebuie purtata in permanenta in masina, pentru ca rovigneta nu are nici o valoare fara factura.

Achitarea este posibila la oficiile postale, statiile PETROM si punctele de desfacere ale sectiilor de drumuri si poduri

Rovignetele pot fi achizitionate de la toate oficiile postale informatizate. Conform datelor oferite de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova, taxa de drum poate fi achitata, in judetul Dolj, la oficiile postale nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 din Craiova, precum si la oficiile postale centrale din Bailesti, Filiasi si Calafat.

In Mehedinti se vind rovignete la oficiile postale nr. 1, 3 si 4 din Drobeta Turnu-Severin, precum si la cele din Strehaia, Orsova si Vinju Mare. In Gorj sint arondate pentru vinzarea rovignetelor oficiile postale nr. 1, 4 si 5 din Tirgu-Jiu, precum si cele din Motru, Rovinari si Tirgu Carbunesti. In Vilcea, taxa de drum se poate achita la oficiile postale nr. 1, 4 si 5 din Rimnicu-Vilcea, dar si la Dragasani, Horezu, Calimanesti si Ocnele Mari. In Olt exista, de asemenea, doua oficii postale (nr. 1 si 2) in Slatina, plus altele in Caracal, Bals, Corabia si Scornicesti, unde s-au pus in vinzare rovignete.

In afara oficiilor postale, taxa de drum mai poate fi achitata la 17 statii PETROM din judetele Olteniei. Astfel, in Dolj se gasesc rovignete la benzinariile PETROM nr. 2 Craiova (Plaiul Vulcanesti) si nr. 9 Filiasi, in Mehedinti la statia nr. 2 Turnu Severin si la PECO din Vinju Mare, iar in Gorj la trei benzinarii PETROM din Tirgu Jiu (nr. 1, nr. 6 si nr.16-Castelul de Apa). De asemenea, rovignetele pot fi achizitionate la statiile PETROM nr. 2-Slatina si nr. 8-Caracal, iar in Vilcea s-a organizat comercializarea rovignetelor la nu mai putin de opt locatii ale PETROM (Depozitul central Rimnicu Vilcea, sediul PETROM Rimnicu Vilcea, benzinariile nr.1-Troianu si nr. 2-Nord din Rimnicu Vilcea, precum si la benzinariile PETROM din Brezoi, Horezu, Dragasani si Babeni). „PETROM ne-a comunicat astazi (n.r. ieri) ca, in urma unei teleconferinte interne, s-a stabilit suplimentarea numarului de statii unde se poate achizitiona rovigneta.

Este vorba de inca doua benzinarii PETROM in Olt si cite trei in Dolj, Gorj si Mehedinti, care vor demara aceasta activitate in zilele urmatoare“, a precizat Costel Dragavei, sef Serviciu venituri in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova.

Nu in ultimul rind, trebuie mentionat ca taxa de drum mai poate fi achitata la sediul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova (in vecinatatea motelului ACR) si la locatiile Sectiilor de Drumuri Nationale din fiecare judet.

In mod surprinzator, proprietarii de autovehicule nu se inghesuie foarte tare sa achizitioneze rovigneta. Un exemplu este concludent: marti, in jurul orei 13.00, nu era nici un client care sa solicite rovignete la punctul de desfacere special amenajat la sediul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova, spre dezamagirea celor doua angajate cu asemenea atributii, care se plictiseau de moarte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS