22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlatinenii au ajuns la cheremul ciinilor comunitari si al hotilor

Slatinenii au ajuns la cheremul ciinilor comunitari si al hotilor

Locuitorii municipiului Slatina sint terorizati de ceea ce se petrece noaptea intre blocuri, de aproape o jumatate de an. Pentru ca primaria nu mai are contract incheiat cu SC ELECTRICA SA in privinta asigurarii iluminatului public, zonele intunecoase dintre blocurile municipiului au fost lasate la voia hotilor. Aproape saptaminal sint depuse la politie cel putin patru, cinci plingeri ale unor posesori de automobile care reclama spargerea masinilor personale. „Acum doua luni, am gasit deschisa portiera din fata a masinii. Disparusera casetofonul, un suport pentru telefonul mobil, citeva CD-uri si casete. Noroc ca obisnuiesc sa iau actele in fiecare seara cind merg acasa, ca altfel ramineam si fara ele. Am facut plingere la politie si nu am primit nici un raspuns. Ce-or fi facut cu ancheta, nu stiu, dar nu m-as mira daca mi-ar sparge din nou masina, ca si asa nu-i vede nimeni pe hoti in intunericul asta“, se vaita un cetatean.

„Poate sa-ti dea si in cap, ca nu te ajuta nimeni“

Marina Dulgheru locuieste intr-un bloc de pe strada Crisan si spune ca nu mai iese seara afara de frica hotilor si a ciinilor. „Este groaznic ce se intimpla… De cind nu mai avem lumina intre blocuri, de prin august-septembrie, am ajuns sa ne manince ciinii vagabonzi. Nu mai avem curaj sa mergem pina la magazin sa ne luam ceva. Oare nu stie nimeni ce se intimpla in spatele blocurilor? Ca sa nu mai zic ca se fura orice, de la capace de canal si pina la capacele de la rotile masinilor, se sparg masini, e groaznic! Poate sa-ti dea si in cap, ca tot nu te ajuta nimeni“, a spus Marina Dulgheru.

Nici reprezentantii locatarilor nu pot face mare lucru pentru a-si ajuta semenii. Viorica Firtat, administratoarea Asociatiei de Proprietari nr. 34, a declarat ca situatia a fost adusa la cunostinta politiei si a primariei. „Politia stie de ceea ce se intimpla printre blocuri dupa lasarea intunericului. Totul este cauzat de faptul ca nu exista contract privind iluminatul public. Pina cind nu se va stabili ceva in sensul asta, nu avem incotro si trebuie sa asteptam“, a spus Viorica Firtat.

Rezolvarea situatiei treneaza

Situatia nu se va rezolva in viitorul apropiat. In prezent, primaria analizeaza posibilitatea rezilierii sau renegocierii contractului de iluminat public cu firma LUXTEN. Dupa alegerile locale, noua administratie a numit o comisie care sa analizeze contractul semnat intre primarie si LUXTEN. Suspendarea prevederilor contractului a aparut in urma mai multor discrepante. Nu s-a facut preluarea inventarului de la ELECTRICA, nu s-au formulat indicatorii de performanta ai serviciului, nu s-au facut studii de fezabilitate pentru alegerea modalitatii de gestiune a sistemului de iluminat public, nu s-a stabilit prin hotarire de consiliu local modalitatea de finantare, nu s-a aprobat de catre consilieri strategia de dezvoltare etc. Ceea ce se stie sigur este ca primaria ar trebui sa plateasca 80 de miliarde de lei pe parcursul a opt ani, banii reprezentind valoarea finantarii lucrarilor de extindere a retelei electrice in municipiu si de intretinere a acesteia. Consilierii au fost nedumeriti, la acel moment, de faptul ca in contract nu se gaseste costul finantarii si nici nu sint detaliate lista si costul investitiilor. In urma analizarii contractului, consilierii care fac parte din comisia numita in vara au propus recent doua solutii: renegocierea contractului, si, daca solutia va fi respinsa de firma in cauza, rezilierea contractului. Ultima solutie pare insa mai greu de dus la indeplinire, din cauza clauzelor de reziliere destul de dure, care ar presupune costuri considerabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS