12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrintisorul pesedist Costoiu - inlocuit de Adrian Gorun

Printisorul pesedist Costoiu – inlocuit de Adrian Gorun

• Noul secretar general al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) il acuza pe Mihnea Costoiu ca a ocupat ilegal acest post • Adrian Gorun s-a autosuspendat din functie, nevrind sa lucreze cu pesedistii • Alta acuzatie care i se aduce lui Costoiu este aceea ca a ocupat postul de secretar general al MEC prin detasare de la o societate comerciala

Mihnea Costoiu a fost inlocuit din functia de secretar general al Ministerului Educatiei si Cercetarii de Adrian Gorun. Cu toate ca cei doi sint gorjeni, noul secretar general il acuza pe Costoiu ca a ocupat ilegal acest post. Acesta spune ca Mihnea Costoiu a fost mentinut in post pe criterii politice si clientelare, acesta fiind detasat in inalta functie de la o societate comerciala, unde este si actionar: „Ocuparea postului de catre acesta a fost ilegala, pentru ca venea dintr-o firma privata intr-o institutie publica, iar detasarea nu putea fi operata. A fost mentinut pe motiv politic si clientelar. Cel putin in ultimii doi ani s-a aflat in situatia grava de incompatibilitate, intrucit se detasa in mod repetat de la societatea generala CITEX Tirgu Jiu, unde era director general. Detasarea acestuia era ceruta de conducerea MEC. Cred ca i s-a reinnoit de sase ori“. Mihnea Costoiu nu a comentat in nici un fel acuzatiile care i s-au adus: „Nu am nimic de comentat. Nu intru in discutii de acest gen. Daca domnul Gorun imi aduce asemenea acuzatii, este treaba lui“.

„Printisorul“ Costoiu

Mihnea Costoiu a fost denumit „printisorul“ pesedist, ca urmare a numeroaselor afaceri dubioase pe care le-a facut. Acesta este actionar majoritar la o societate de constructii din Gorj, SC CITEX SA, care are datorii de zeci de miliarde de lei catre bugetul de stat, firma fiind falimentara. Costoiu a luat societatea de la Negricioiu, un partener de afaceri, care o cumparase de la FPS, in urma procesului de privatizare, cu suma de 2,7 miliarde de lei, in vreme ce patrimoniul acesteia era evaluat la 170 de miliarde. Intre Negricioiu si Mihnea Costoiu a avut loc un schimb de actiuni. Negricioiu i-a cedat lui Costoiu actiunile de la CITEX. Fostul secretar general al MEC a fost cercetat penal de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova pentru un prejudiciu de 8,6 miliarde de lei adus societatii TAMSA din Matasari, care a fost privatizata de FPS la jumatatea anului 1999, Mihnea Costoiu devenind actionar unic al acestei societati. Pretul de achizitionare a actiunilor a fost derizoriu, pentru ca societatea avea datorii mari la bugetul de stat. Mihnea l-a numit pe Ion Negricioiu in functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Acesta a infiintat o noua societate, ITIA Matasari, la care era actionara si sotia lui Mihnea Costoiu. Activele cele mai bune ale societatii TAMSA au fost transferate la societatea nou-infiintata la preturi de nimic, dupa cum a precizat si procurorul Parchetului din Craiova, la preturi sub cele de fier vechi. Tractoare si basculante au fost vindute cu citeva sute de mii de lei. Desi procurorul Nicolae Budiana a constatat ca Mihnea Costoiu este partas la aceste tranzactii, l-a trimis in judecata numai pe partenerul acestuia, Ion Negricioiu.

Adrian Gorun nu a vrut sa lucreze in guvernul Nastase

Adrian Gorun a mai ocupat, in perioada in care Andrei Marga a condus MEC, functia de secretar general, care are rang de secretar de stat, dar s-a autosuspendat, pentru ca nu a vrut sa lucreze cu pesedistii. „In ianuarie 2001 am solicitat si obtinut prin ordin, conform statutului functionarilor publici, suspendarea din functia de secretar general pe o perioada de patru ani. Acest post a fost rezervat prin lege pe perioada suspendarii. Postul a fost suplinit cu contract de munca pe perioada determinata de mai multe persoane, iar in ultimii trei ani, de Costoiu“, a spus Adrian Gorun. Acesta a mai fost inspector general al Inspectoratului Scolar Gorj, secretar de stat pentru invatamintul preuniversitar si director general la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj Napoca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS