10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul suna desteptarea pentru patroni

Fiscul suna desteptarea pentru patroni

Incepind de anul acesta, agentii economici sint obligati sa-si inventarieze mai des bunurile pe care le au in grija. Vor fi trecute acum la socoteala si actiunile, precum si obligatiunile firmelor. Printr-un act normativ, guvernantii s-au gindit si la eventualele lipsuri sau plusuri care ar putea aparea in gestiune. Ordinul Ministerului Finantelor Publice 1. 753 stabileste ca inventarul trebuie sa se faca ori de cite ori sint indicii ca s-a trecut peste linia trasata in acte, fie in sens negativ, fie in sens pozitiv.

Problema pentru inspectorii Fiscului este ca, timp de aproape un deceniu, au lucrat conform prevederilor Ordinului MFP nr. 2. 388, care privea patrimoniul unei societati. Surse din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Olt au precizat ca, prin Ordinul 1. 753, se abroga vechiul act normativ, iar acum se vor lua in calcul atit elementele de pasiv, cit si cele de activ. O noutate este si aceea potrivit careia inventarierea se va efectua ori de cite ori se constata lipsuri.

Legea nu prevede nici o sanctiune in acest sens, dar atunci cind inspectorii Fiscului vor merge in control, vor recalcula veniturile si, implicit, profitul realizat de agentul economic respectiv. Pina la urma, tot unitatea care va fi verificata este interesata sa-si faca inventarul.

Potrivit legii, vor fi vizate si provizioanele, adica rezervele destinate deprecierii stocurilor, riscurilor si cheltuielilor, precum si eventualelor neplaceri cauzate de clientii rau-platnici. Inventarierea va avea loc si cu prilejul reorganizarii gestiunilor, precum si ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS