3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoboteaza nu a adus multi credinciosi la biserica

Boboteaza nu a adus multi credinciosi la biserica

Mii de credinciosi au profitat ieri de vremea frumoasa si au mers la biserica pentru a participa la slujba de sfintire a apei de Boboteaza, pentru ca apoi sa-si umple recipientele din plastic sau sticla cu agheasma. Avind experienta anilor trecuti, cind oamenii s-au inghesuit la impartirea apei sfintite si, nu in putine cazuri, au avut loc incidente, autoritatile au trimis la fiecare biserica din Slatina forte de ordine. Interesul credinciosilor s-a dovedit in acest an extrem de redus, lucru care i-a luat prin surprindere chiar si pe oamenii bisericii.

„Nu stim ce se intimpla, dar este tot mai evident ca, de la an la an, tot mai putini credinciosi vin la biserica. Si, in mod special, la slujbe. Dar ca in acest an parca nu a fost niciodata. Probabil este si din cauza societatii, care face ca oamenii sa fie acaparati de treburile cotidiene si sa uite ca, din cind in cind, este bine sa se purifice. Si acest lucru nu cred ca se poate face mai bine decit intr-o atmosfera religioasa, care poate fi gasita numai la o biserica sau manastire. Este pacat ca oamenii uita de lucrurile cele mai simple si mai importante ale vietii si ca, in acelasi timp, se si complica atit prin comportamentul pe care societatea aproape ca il impune, unul agresiv. In orice caz, oamenii trebuie sa stie ca pot consuma apa sfintita opt zile consecutiv, incepind de astazi, iar apoi numai la zile sfinte si numai pe stomacul gol“, a spus calugarita Liliana de la Biserica Clocociov din Slatina, locul unde si de data aceasta au fost cei mai multi enoriasi.

Afaceri de pe urma Bobotezei

Impartirea apei sfintite s-a facut in special dupa oficierea slujbei religioase, astfel incit, la unele biserici, oamenii au stat la rind pina in jurul prinzului. Cei mai grabiti nu au avut insa rabdare pina la terminarea liturghiei si, dupa ce se inchinau si aprindeau citeva luminari pentru sufletele mortilor sau viilor, mergeau direct la mesele unde se impartea agheasma. Inarmati cu plase intregi de PET-uri sau bidoane, enoriasii au golit rezervoarele de apa sfintita ale bisericilor.

„Am luat sticle si pentru doua vecine care nu au putut sa vina azi la biserica, au serviciu. Io, daca-s pensionara, am avut timp si am zis sa le iau si lor apa sfintita. Dar am zis sa stau pina se termina slujba, ca altfel nu are nici un rost sa vin doar pentru apa si sa plec“, a spus Ioana Vaduva, din Slatina. Iar exemplul nu a fost singular, foarte multi dintre credinciosii prezenti ieri la bisericile din municipiu facind un gest similar pentru rude si prieteni, nu doar pentru familie. Chiar s-au gasit copii care au stiut sa profite la maximum de sfinta sarbatoare, facind aproape toata ziua comisioane pentru vecinii care nu au putut veni la biserica. Parca pentru a prinde curaj, copiii veneau in grupuri. „Am doua plase pline cu sticle de doi litri. Pentru o sticla o sa primesc 40.000 de lei. Fac citeva transporturi si m-am scos“, se lauda un pusti.

Inventivitate de preot la Biserica „Sfintii Imparati“ Sopot

Fiecare biserica s-a pregatit din timp pentru evenimentul de ieri si numai in acest fel preotii au putut sa asigure necesarul de agheasma fara sa dea nastere la situatii conflictuale. In medie, au fost sfintite intre 1.000 si 2.500 de litri de apa la o biserica. Dar si la distribuirea apei sfintite au existat diferente. Astfel, daca unele biserici au continuat sa utilizeze si in acest an vechea metoda a impartitului cu cana, alti preoti au dat dovada de imaginatie si inventivitate. De departe, cea mai apreciata metoda a distribuirii agheasmei a fost cea de la Biserica „Sfintii Imparati“ Sopot de pe strada Pitesti. Pentru ca nu facea fata cererii de apa sfintita, unul dintre preotii care au slujit aici, Grigore Patrulescu, emigrant in SUA, a tinut sa lase crediniciosilor o mostenire de neuitat. Acesta a pus la punct un sistem prin care slatinenii care vin de Boboteaza la biserica de pe strada Pitesti sa nu mai astepte mult ca sa intre in posesia mult rivnitei ape sfintite. Sistemul are o capacitate de circa 1.500 de litri si are mai multe guri racordate la o teava care duce direct la rezervorul principal. „Vin in fiecare an la biserica aceasta pentru ca aici se imparte cel mai repede agheasma. In alte parti trebuie sa astepti ore intregi pina iti vine rindul… Ma mir cum de nu fac si ceilalti la fel“, a spus, nedumerita, o enoriasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS