22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Tirgujienii au stat la coada pentru a lua apa sfintita

Tirgujienii au stat la coada pentru a lua apa sfintita

• Intrucit cel care se arunca in riu dupa cruce a plecat cu familia, la munca, in Italia, in comuna Bengesti – Ciocadia nimeni nu s-a mai aruncat in apa, conform obiceiului local • La Manastirea Lainici a fost sfintita o tona de apa

Sarbatoarea Bobotezei a umplut pina la refuz bisericile din Tirgu Jiu, mii de credinciosi dorind sa ia apa sfintita si sa participe la slujbele organizate de preoti. In centrul orasului, din cauza aglomeratiei la lacasurile de cult, credinciosii au asteptat si cite o ora, pentru a lua o sticla de apa, crengute de salcie sau de brad.

La Catedrala din Piata Revolutiei, coada la butoaiele cu apa sfintita a depasit 50 de metri, iar cei care au avut rabdare sa astepte aproape ca s-au calcat pe picioare sa ajunga linga intrarea in lacasul de cult.

Pentru a impiedica producerea de incidente nedorite, in apropierea bisericilor din Tirgu Jiu s-au aflat in permanenta patrule de politie care au asigurat respectarea linistii si ordinii publice.

„Parca in nici un an nu a fost asa coada la biserica. Este bine ca de Boboteaza sa mergi la biserica si sa iei apa. Lumea merge cu salcie sau cu crengute de brad. Apa e buna sa o ai in casa. La tara, oamenii o pun in apa pe care o dau animalelor, stropesc prin casa. Pentru ca fintinile sa fie curate si apa buna si limpede, in ea se toarna apa sfintita in biserica“, a spus Constantin Micu, din Rosia de Amaradia.

La Bengesti – Ciocadia, traditia nu este dusa mai departe

Comuna Bengesti – Ciocadia devenise renumita in Gorj si aproape in intreaga tara prin traditia instituita aici de localnicul Gheorghe Patroescu, de 56 de ani.

De 14 ani, Gheorghe Patroescu, de meserie lacatus mecanic, se arunca in apele reci ale riului Ciocadia pentru a recupera crucea Bobotezei, aruncata de preotul satului. La eveniment participa aproape intreaga suflare a satului in care locuieste barbatul, insa, in acest an, traditia a fost intrerupta pentru prima data dupa 1989.

Gheorghe Patroescu, cunoscut printre consatenii sai ca un om foarte credincios si cu frica de Dumnezeu, a plecat in Italia, impreuna cu sotia si cei doi copii, in speranta ca va avea un trai mai bun.

Anul trecut, Gheorghe Patroescu a declarat ca de fiecare data i-a mers bine cind a pus mina pe crucea Bobotezei. Se pare ca norocul i-a suris si a plecat in Italia.

„Nu are carte de munca. E cu sotia acolo. Acum daca a plecat, nu se mai arunca nimeni – traditia nu este dusa mai departe. Trebuie sa ai singe rece sa te arunci in apa aia. Parintele este foarte dezamagit ca s-a intrerupt acest obicei. Eu m-as fi aruncat, ca e mai cald, dar trebuie sa ai antrenament“, a spus Victor Geogia, primarul din Bengesti-Ciocadia.

La Manastirea Lainici, peste 400 de credinciosi au asistat la slujba si au luat apa sfintita. Pentru Boboteaza, calugarii au pregatit aproximativ o tona de apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS