13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei inspectori financiari, deferiti justitiei pentru luare de mita

Trei inspectori financiari, deferiti justitiei pentru luare de mita

Cei trei cereau spagi grase pentru a acoperi o serie de nereguli pe linia rambursarilor de TVA

Procurorii Serviciului Teritorial Anticoruptie Tirgu Mures din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala si au deferit justitiei trei inspectori din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Mures, acuzati de luare de mita si divulgarea unor date interne. Este vorba despre Sorin Claudiu Moldovan, arestat preventiv, inspector de specialitate in cadrul DGFP Mures – Directia de Control Fiscal, acuzat de luare de mita, trafic de influenta si folosire de informatii care nu sint destinate publicitatii, cu scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, Claudiu Nicolae Hadar, inspector de specialitate in cadrul DGFP Mures – Directia de Control Fiscal, acuzat tot de luare de mita si folosire de informatii care nu sint destinate publicitatii, respectiv Aurel Cristian Florea, director economic la SC IMATEX SA Tirgu Mures, fost sef serviciu in cadrul DGFP Mures, sub aspectul savirsirii infractiunii de luare de mita.

Inspectorul Moldovan ar fi vrut un Audi A6

Anchetatorii au concluzionat ca, in calitatea sa de inspector de specialitate la Directia de Control Fiscal Mures, Sorin Claudiu Moldovan a efectuat, in luna ianuarie 2003, impreuna cu colegul sau, inspectorul de specialitate Adrian Ioan Boila (la rindul sau arestat preventiv si trimis in judecata de procurorii PNA), un control la o societate comerciala din Tirgu Mures. Cu aceasta ocazie, dar si ulterior, pina la sfirsitul anului 2003, Moldovan a pretins si primit de la administratorii societatii comerciale controlate sume de bani si foloase materiale, beneficiind si de diverse servicii, pentru a nu-si indeplini in mod corespunzator atributiile, respectiv de control pe linia rambursarilor de TVA.

Procurorii au stabilit ca inspectorul fiscal Moldovan a pretins un autoturism Audi A6 de ultima generatie, in valoare de 23.000 de euro, precum si bani ori bunuri in suma de 18.000 de euro. De asemenea, a pretins si primit, in mod repetat, sume de bani de peste 2.500 de euro cu promisiunea ca, prin influenta pe care o are asupra colegilor de serviciu sau asupra sefilor de servicii, ii va determina sa semneze sau sa avizeze procesele-verbale de control fiscal, ori pentru rambursari de TVA.

Masini si bani pentru seful de la Finante

Procurorii anticoruptie au stabilit, de asemenea, ca in cursul lunii ianuarie 2004, impreuna cu Claudiu Nicolae Hadar si in folosul acestuia, Sorin Claudiu Moldovan a furnizat informatii nedestinate publicitatii – de la DGFP Mures, de la Trezoreria Tirgu Mures si de la Sucursala Tirgu Mures a Bancii Comerciale CARPATICA – privind sumele de bani care urma sa fie virate in contul unor societati comerciale in urma rambursarilor de TVA.

Pe parcursul cercetarilor, anchetatorii au scos la iveala implicarea in activitati infractionale si a lui Aurel Cristian Florea. La perchezitia efectuata in biroul acestuia au fost identificate mai multe acte contabile ale unor firme a caror evidenta contabila era tinuta de Florea si pe care acesta le consilia, contrar atributiilor care ii reveneau potrivit fisei postului. Semnificativ este si faptul ca sotia lui Aurel Cristian Florea a fost angajata la mai multi agenti economici din Tirgu Mures pe care fostul sef de serviciu din cadrul DGFP Mures le favoriza, primind in schimb un autoturism de lux in folosinta, precum si considerabile sume de bani. Oamenii legii au dispus disjungerea cercetarilor cu privire la alte persoane, in legatura cu alte infractiuni conexe celor de coruptie, existind indicii ca rambursarile de TVA obtinute de societatile comerciale controlate au avut la baza tranzactii fictive, urmind sa se stabileasca prejudiciul real astfel adus bugetului de stat.

Pina in prezent, procurorii PNA din Mures au dispus trimiterea in judecata a sase inculpati, dintre care doi arestati preventiv, din cadrul DGFP Mures, precum si a doi comisari de Garda Financiara, iar alte opt persoane din cadrul Administratiei Financiare Mures sint cercetate in legatura cu comiterea unor fapte de coruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS