10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiata Centrala si Tirgul Romanesti, cele mai profitabile afaceri

Piata Centrala si Tirgul Romanesti, cele mai profitabile afaceri

Agentii comerciali care isi desfasoara activitatea in pietele si tirgurile din Craiova pot sta linistiti, deoarece taxele pentru inchiriere nu s-au modificat in noul an. Singurii care vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar sint cei din Piata Craiovita, zona Big. Aici a fost inregistrata o crestere de la 35.000 de lei metrul patrat la 40.000 de lei – in cazul agentilor economici, iar pentru producatorii particulari, de la 25.000 de lei, la 30.000 de lei. „Am considerat ca nu este necesara o crestere a tarifelor pentru anul 2005 deoarece, in general, activitatea s-a desfasurat in conditii optime. In piata din Craiovita au intervenit modificari la preturi in principal din cauza modernizarilor care au fost finalizate in cursul anului 2004“, a precizat Gheorghe Calinoiu, directorul Administratiei Pietelor si Tirgurilor (APT) Craiova.

Conform Hotaririi Consiliului Local nr. 9/2004, propunerile facute de reprezentantii APT catre Consiliului Local Craiova au fost aprobate, de la inceputul lunii ianuarie comerciantii craioveni achitind „noile“ tarife. Din punct de vedere al profitului pe care il aduc la bugetul administratiei, cea mai prospera este Piata Centrala, urmata indeaproape de Tirgul Romanesti. Datorita intinderii, dar si a faptului ca sint cele mai dorite locatii, cele doua zone comerciale au adus sume frumusele si in buzunarele comerciantilor. „Toata lumea care are o afacere si vrea sa obtina un profit mai bun se inghesuie pentru a obtine un loc la unul dintre cele doua amplasamente. Se scot bani frumosi acolo, pentru ca vin foarte multi cumparatori“, a declarat un comerciant.

Licitatiile cu bucluc s-au terminat

Sfirsitul anului 2004 a reusit sa aduca o finalizare si in cazul licitatiilor pentru spatiile comerciale din Piata Centrala pentru care au fost oferite sume exacerbate. Pe parcursul mai multor luni,municipalitatea a avut „de furca“ cu citiva comercianti care nu doreau sa renunte la locul pe care il ocupau, punind la bataie foarte multi bani, pe care oricum nu i-ar fi putut achita. In aceasta situatie, cei care s-au ocupat de organizarea licitatiei au fost initial obligati sa le adjudece cistigatorilor de drept, dupa care sa puna la punct o noua licitatie, deoarece beneficiarii nu au dorit sa semneze contractele. Cei care urmareau sa puna bete in roate primariei au mai incercat insa de citeva ori sa stopeze predarea spatiilor comerciale cu pricina.

„In final, s-a hotarit sa se incheie contracte cu persoanele care au oferit al doilea pret, ca marime, la licitatie. Acesta este si motivul pentru care spatiile au fost ocupate. Mai exista citiva care au oferit preturi piperate si care au continuat sa colaboreze cu noi. Uimitor sau nu, acestia isi platesc insa datoriile catre administratie“, a incheiat Calinoiu. Cei care „uita“ sa cotizeze la fondul institutiei timp de trei luni vor fi dati in judecata si executati silit. Pina acum, cei care au ajuns in aceasta situatie au reusit sa isi achite intr-un final datoriile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS