9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificatele privind stagiul de cotizare trebuie pastrate pina la pensionare

Certificatele privind stagiul de cotizare trebuie pastrate pina la pensionare

Tot mai multi craioveni, in ultima perioada de timp, au inceput sa primeasca acasa certificate privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat in sistemul public de pensii si alte drepturi sociale. Desi Legea nr. 19/2001, articolul 39, prevede ca stagiul de cotizare se certifica asiguratilor anual, din oficiu, de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), prin casele judetene de pensii, repartizarea certificatelor nu a fost inca definitivata. Desi legea a fost pusa in aplicare incepind cu luna mai 2004, certificatele trebuind sa fie inminate tuturor angajatilor, in judetul nostru distribuirea acestor acte a fost intirziata. In judetul Dolj exista 6.001 angajatori, care au in subordine 151.084 de angajati si tot atitea certificate de cotizare. „Pina in prezent au fost distribuite 146.605 de certificate la 3.453 de angajatori. Majoritatea certificatelor ramase sint ale agentilor comerciali mici, care au in subordine putini angajati. Acestia trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se prezinte sa ridice certificatele de cotizare pentru oameni“, a declarat Paraschiva Stanculescu, sef Serviciu stagiu cotizare, din cadrul Casei de Pensii Dolj.

Certificatele privind stagiul de cotizare vor exista in paralel cu cartile de munca

Anual, craiovenii vor primi astfel de certificate, prin care se va face dovada perioadelor in care au cotizat la Casa de Pensii. „Astfel de certificate vor exista in paralel cu cartile de munca si sint acte doveditoare ale vechimii in munca. Prin certificate se stabilesc cotizarile fiecarui angajat si implicit drepturile la asigurari sociale: pensie, indemnizatii de asigurare sociala. Ele stau la baza stabilirii anilor de incadrare in munca, in functie de care fiecarui om i se va stabili pensia“, a precizat Paraschiva Stanculescu, sef Serviciu stagii cotizare, in cadrul Casei Judetene de Pensii Dolj.

Reprezentantii Casei de Pensii au tinut sa precizeze alte doua aspecte importante, de care oamenii sa tina cont. In primul rind, orice angajator trebuie sa depuna lunar declaratiile nominale, prevazute de lege, Anexa1.1 si Anexa1.2. Un alt aspect deosebit de important este acela al pastrarii certificatelor privind stagiul de cotizare. „Aceste certificate pe care oamenii le primesc trebuie sa le pastreze cu mare atentie. Ele sint acte doveditoare ale perioadelor incadrate in munca. In cazul in care observa ca de pe aceste certificate lipsesc anumite perioade in care oamenii stiu ca au fost angajati, trebuie neaparat sa se adreseze angajatorului unde au fost incadrati in munca in perioada respectiva sau sa se prezinte la Casa Judeteana de Pensii .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS