10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAADPFL a ramas cu aproximativ 1.000 de locuinte nevindute

RAADPFL a ramas cu aproximativ 1.000 de locuinte nevindute

Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova mai are in administrare, in acest an, 960 de locuinte sociale, care sint ocupate cu chirie. In cea mai mare parte, locatarii sint craioveni cu venituri minime, care nu au posibilitatea sa le achizitioneze. In 2004, din aceasta cauza au fost vindute doar 59. Reprezentantii regiei sustin ca numarul celor care isi permit, din punct de vedere financiar, sa fie „stapini“ cu acte in regula acolo unde locuiesc, s-a diminuat tot mai mult in fiecare an. „Valoarea lor nu este extrem de mare, insa acum, in acele apartamente, au ramas doar oameni foarte saraci. Cei care reusesc, totusi, sa stringa bani pentru a intra in posesia lor sint asteptati la sediul nostru, unde isi pot depune toate actele. Daca indeplinesc conditiile necesare, le va fi stabilit pretul de cumparare, dar nu de catre noi, dupa care pot intra in posesia lor“, a precizat Viorel Nicolae, director adjunct la RAADPFL.

Pentru a putea intra in posesia apartamentelor si garsonierelor, craiovenii trebuie sa aiba chiria achitata la zi, ca si toate utilitatile de care beneficiaza. Unii dintre ei sustin insa ca ar reusi sa faca rost de bani daca l-i s-ar oferi conditii bune de locuit. Mai mult, oamenii afirma ca preturile care trebuie sa le achite sint uneori peste valoarea reala a propietatilor. „Cum sa dau 80 de milioane de lei pe o camera? Am doi copii si traim din 2 milioane si jumatate. Chiar daca nu as mai minca nimic o luna, si as pune deoparte cite putin, tot nu as putea face rost de atita banet“, a declarat un chirias.

Primavara ii va gasi in strada pe craiovenii rau-platnici

O alta problema cu care se confrunta conducerea regiei se refera la restantele tot mai mari ale actualilor chiriasi. Desi, pe parcursul anului 2004, RAADPFL a amenintat de mai multe ori ca ii va lasa in strada pe rau-platnici, doar foarte putini s-au conformat si au achitat ceea ce datorau institutiei. In noul an insa, reprezentantii institutiei promit ca vor lua masuri drastice.

„Au restante de sute de milioane, pe care nu cred ca mai au de gind sa le plateasca. Pe unii i-am dat in judecata si avem posibilitatea in orice moment sa ii evacuam. Sintem insa ingaduitori si ii mai pasuim pina trece vremea rece, dupa care vom actiona, daca situatia continua. Am crezut ca vor mai achita din bani daca se vad in situatia de a ramine pe drumuri. Din pacate, nu a fost asa. Nu ne mai ramine altceva decit sa trecem la fapte“, a incheiat Nicolae.

Cei care sint in aceasta situatie dau vina pe primarie, pentru ca le cere o suma prea mare de bani pentru a beneficia de confortul unei locuinte. Daca vor ajunge in strada, la primavara, oamenii sustin, ca de obicei, ca vor face apel la greva foamei pentru a „indupleca“ autoritatile.

„Nu imi permit sa platesc in fiecare luna chirie si intretinere. Daca ma dau afara din apartament, ma duc cu tot cu nepoti in fata primarie. Atunci, de voie, de nevoie, ma vor accepta in continuare“, a spus o craioveanca restantiera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS