10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectoarea Administratiei Financiare Timis, deferita justitiei pentru luare de mita

Directoarea Administratiei Financiare Timis, deferita justitiei pentru luare de mita

Klara Ilona Piroska este acuzata ca a primit „atentii“ de peste o jumatate de miliard de lei, pentru a-si pune geamuri-termopan si pentru a-si mobila vila cu 12 camere

Procurorii Serviciului Teritorial Timisoara al Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala fata de trei inculpati acuzati de comiterea mai multor infractiuni de coruptie, legate de organizarea licitatiilor si executarea silita a unor societati comerciale de catre Administratia Finantelor Publice Timisoara.

Foloase necuvenite de sutede milioane de lei

Prin rechizitoriul intocmit de procurori s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor: Klara Ilona Piroska, director al Administratiei Financiare a Municipiului Timisoara, acuzata de luare de mita si complicitate la delapidare, Petru Willkovits, administrator si director general al SC PERFECT RENAISSANCE SRL, acuzat de dare de mita, delapidare, evaziune fiscala, precum si instigare la fals intelectual la Legea contabilitatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv Violeta Chioreanu, director economic la SC PERFECT RENAISSANCE SRL, la rindul ei acuzata de complicitate la dare de mita si la delapidare, precum si fals intelectual la Legea contabilitatii.

Din probele adunate la dosar, procurorii anticoruptie au concluzionat ca, in perioada 2002-2004, directoarea Klara Ilona Piroska a pretins si primit de la reprezentantii mai multor societati comerciale din Timisoara foloase necuvenite, materializate, in principal, in construirea, amenajarea si dotarea unui imobil evaluat la peste 100.000 USD in scopul indeplinirii sau neindeplinirii unor acte privind indatoririle sale de serviciu.

Reamintim ca PNA incepuse urmarirea penala fata de directoarea Administratiei Financiare a Municipiului Timisoara inca din 23 septembrie 2004, in legatura cu infractiuni de coruptie si conexe acestora, fapte in baza carora o firma din Timisoara (SC CRISTIAN ANDRONIC SRL) a beneficiat, in mod ilegal, de rambursari de TVA in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de lei.

Ulterior, prin ordonanta emisa de procurorii anticoruptie pe 25 octombrie 2004 si pe baza noilor probe, s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la alte activitati infractionale fata de Klara Ilona Piroska, alaturi de ea fiind cercetate alte 15 persoane.

Documente fiscale masluite de angajatii Administratiei Financiare

Anchetatorii au stabilit ca pe 12 martie 2004, inculpata Klara Ilona Piroska a dispus in mod ilegal infiintarea unei popriri in suma de 2,4 miliarde de lei, fata de o firma din Arad, in favoarea SC CRISTIAN ANDRONIC SRL, societate comerciala administrata de Marioara Andronic. De fapt, Marioara Andronic, pe mina cu Ana Hoban (inspector la DGFP Timis si, concomitent, contabil la SC CRISTIAN ANDRONIC SRL), au intocmit in fals documente fiscale si le-au depus la Administratia Finantelor Publice Timisoara, atestind in mod nereal datorii ale firmei din Arad la bugetul de stat in cuantum de 2,4 miliarde de lei. In baza situatiei astfel create, directoarea Klara Ilona Piroska a dispus, in mod ilegal si abuziv, infiintarea popririi asupra societatii din Arad, emiterea titlurilor, executarea si blocarea conturilor acesteia pina la achitarea datoriilor bugetare, create in mod artificial, cu care figura in evidentele Administratiei Finantelor Publice „debitorul“ SC CRISTIAN ANDRONIC SRL.

Intreaga suma de 2,4 miliarde de lei recuperata in acest mod a fost distribuita in contul obligatiilor viitoare ale societatii administrate de inculpata Marioara Andronic catre bugetul de stat. De mentionat ca, in realizarea acestei activitati infractionale, cele trei inculpate au intocmit si au depus in luna mai 2004 decontul pentru TVA si declaratia de impozit pe profit, ambele antedatate, cu informatii nereale introduse in baza de date, documentele fiind invalidate din evidenta electronica a Administratiei Finantelor Publice Timisoara.

Spaga in termopane pentru vila cu 12 camere a directoarei

Din probele administrate in cauza rezulta, de asemenea, ca, in cursul lunii aprilie 2004, directoarea Klara Ilona Piroska l-a determinat pe Mircea Dan Dumitrescu sa intocmeasca documente fictive pentru a justifica efectuarea unor lucrari de timplarie din aluminiu de SC IOROM INDUSTRY SA Timisoara la vila cu 12 camere a directoarei Administratiei Financiare, lucrari a caror valoare de 62.682.432 de lei a fost decontata, de fapt, pe cheltuiala societatii.

Anchetatorii au retinut si faptul ca, in cursul lunii august 2004, Primaria Dumbravita a eliberat, la cererea lui Lajos Piroska (nimeni altul decit sotul directoarei de la Administratia Financiara a Municipiului Timis) si in baza unei documentatii depuse de acesta, o adeverinta prin care se atesta existenta vilei apartinind familiei Piroska in aceasta localitate, document care urma sa-i serveasca la intabularea in Cartea Funciara.

Din actele de urmarire penala rezulta ca adeverinta a fost eliberata in cursul lunii respective, fara ca reprezentantii autoritatii locale sa participe in fapt la receptia lucrarilor. Ulterior, Lajos Piroska i-a solicitat arhitectului-sef Jianu Catalin Hanches sa-i atribuie in mod fals un numar de inregistrare al adeverintei, pentru ca SC CRISTIAN ANDRONIC SRL sa poata efectua platile pentru construirea imobilului apartinind directoarei Klara Ilona Piroska.

Mobila de 500 de milioane de lei, „cadou“ din partea unei firme recunoscatoare

Procurorii anticoruptie au mai stabilit ca, in perioada 2002-2004, Klara Ilona Piroska a achizitionat mobilier de la doua societati comerciale din Timisoara, in valoare totala de peste 500 de milioane de lei (toate piesele fiind descoperite in vila acesteia), iar factura a fost platita, la cererea ei, din fondurile societatii SC PERFECT RENAISSANCE si din dispozitia lui Petru Willkovits. Acesta a achitat din bugetul firmei pe care o administra contravaloarea mobilei din vila directoarei pentru ca, in schimb, sa fie „avut in vedere“ de Klara Ilona Piroska la licitatiile pe care le organiza Administratia Finantelor Publice Timisoara si la procedurile de executare silita a bunurilor apartinind societatilor cu debite restante la bugetul de stat, situatie in care se afla si SC PERFECT RENAISSANCE. Pentru a-si acoperi „gaura“ de o jumatate de miliard din bugetul firmei, Petru Willkovits a dat dispozitie directorului economic al societatii – Violeta Chioreanu – ca inregistrarea mobilierului respectiv sa se faca in conturile de cheltuieli curente, denaturind prin aceasta elementele patrimoniale ale SC PERFECT RENAISSANCE. In acest mod, inculpatul s-a sustras de la plata obligatiilor catre bugetul de stat, a impozitului pe profit si a TVA-ului.

Ulterior, Petru Willkovits a dispus subalternilor sai emiterea in fals a unei facturi fiscale prin care a atestat vinzarea de mobilier catre un cetatean strain, desi aceste bunuri figurau la cheltuieli materiale consumabile.

Dupa inceperea verificarilor de catre organele de urmarire penala, valoarea bunurilor a fost achitata de… soferul lui Willkovits, prin depunerea sumei respective in contul SC PERFECT RENAISSANCE SRL. Pentru a convinge organele de urmarire penala de legalitatea achizitionarii mobilierului si destinatia acestuia, in totala contradictie cu probele din dosar, Petru Willkovits a prezentat un document de ridicare numerar din contul bancar al cetateanului strain a unei sume in valuta, afirmind ca acesta l-a imputernicit sa cumpere piesele respective.

Suspiciuni privind spalarea de bani

Verificarile efectuate la unitatea bancara au stabilit insa ca, in perioada martie – septembrie 2004, Petru Willkovits si Violeta Chioreanu au ridicat din acelasi cont peste 60.000 USD, fara a putea justifica, in mod legal, destinatia si modul de folosire a sumei.

Din aceleasi verificari rezulta ca banii aflati in contul respectiv au o provenienta suspecta, alimentarea realizindu-se de mai multe firme care isi au sediul in Insulele Virgine Britanice – cunoscut paradis fiscal – una dintre ele fiind chiar asociat majoritar al SC PERFECT RENAISSANCE SRL. Avind in vedere aceste elemente, anchetatorii anticoruptie au sesizat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pentru a intreprinde toate masurile care se impun si pentru a efectua verificarile necesare, urmind sa se stabileasca daca exista indicii in legatura cu savirsirea infractiunii de spalare de bani.

Procurorii detin date si indicii cu privire la comiterea altor infractiuni de coruptie de catre alte persoane cu functii publice si de control care si-au executat necorespunzator atributiile de serviciu, cercetarile urmind sa fie efectuate de Serviciul Teritorial Anticoruptie Timisoara in legatura si cu aceste fapte. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS