10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Corpul Gardienilor Publici Olt domneste legea tacerii

La Corpul Gardienilor Publici Olt domneste legea tacerii

Reorganizarea Corpului Gardienilor Publici si transformarea sa in Politie Comunitara ii tine pe jar pe cei aproximativ 800 de angajati ai acestei institutii din judetul Olt. Debandada este totala printre gardienii publici, iar situatia este valabila de citeva luni. Pentru ca nimeni nu a catadicsit sa le spuna nimic in legatura cu viitorul lor, unii gardieni cauta deja alt loc de munca, pentru a nu fi surprinsi de situatie si trimisi apoi in somaj. Majoritatea asteapta insa cu inima cit un purice sa vada ce le rezerva soarta. Teoretic, noua Politie Comunitara ar urma sa-si inceapa efectiv activitatea de la 1 martie 2005, data pina la care trebuie stabilit regulamentul de functionare si organizare a institutiei. Totul depinde insa de posibilitatile financiare ale primariilor.

Seful Corpului Gardienilor Publici Olt, Vergil Sirbu, este imposibil de contactat de luni bune, iar personalul de la sediu nu stie nimic. Sau se face ca nu stie. Zvonurile spun ca Vergil Sirbu a avut grija sa nu ramina somer si nici pensionar dupa reorganizarea institutiei pe care o patroneaza. Astfel ca si-a facut firma de protectie si paza, in cadrul careia se vor regasi o parte dintre actualii gardieni publici. Angajatii sai nu cunosc insa decit generalitati, care nu fac decit sa-i nelinisteasca si mai mult.

„Nici nu stim ce sa facem!… Stam fiecare pe la locurile unde am fost distribuiti si asteptam sa vedem cum se va termina totul. Nu ne spune nimeni nimic, toti dau din umeri cind ii intrebam. Se aude ca o parte dintre noi o sa raminem pe posturi si ca altii vom fi dati afara, pentru ca nu ne incadram in nu stiu ce criterii. Se zice ca unii ar urma sa fie angajati la noua firma pe care si-a facut-o domnu’ director, dar nu stie nimeni care sint gardienii pe care-i va lua cu el. (…) Ce mai, stam ca prostii cit om mai sta si, dup-aia, Dumnezeu cu mila! Aia mai in virsta stiu ca vor ramine pe drumuri, dar noi, astialalti, nu stim ce va fi“, a spus unul dintre gardienii publici din Slatina care, in prezent, a fost repartizat la una dintre institutiile publice descentralizate din judet.

Conditii pentru noii politisti comunitari

In judetul Olt se pare ca doar municipiul Slatina isi va permite sa sustina financiar un astfel de departament. Potrivit declaratiilor primarului Darius Vilcov, noua Politie Comunitara de la nivelul municipiului va fi alcatuita din 150-200 de persoane.

„O parte dintre noii politisti comunitari vor proveni din rindul actualilor gardieni publici, dar si acestia va trebui sa sustina un examen pentru a face parte din acest departament. Restul salariatilor Politiei Comunitare va putea fi reprezentat de toti cei care indeplinesc anumite conditii de a participa la concurs. Deocamdata nu am stabilit data la care va avea loc testarea, probabil va fi prin ianuarie-februarie“, a spus edilul municipiului, Darius Vilcov.

Eventualele persoane care doresc sa intre in rindurile Politiei Comunitare trebuie sa aiba stagiul militar satisfacut si sa fi absolvit cel putin liceul. Concursul, in cadrul caruia candidatii va trebui sa raspunda si la o serie de intrebari din domeniu, se va sustine la sediul IJP din Slatina. Consiliul Local Slatina va lua in discutie infiintarea politiei comunitare prin reorganizarea Corpului Gardienilor Publici intr-una din primele sedinte din luna ianuarie ale consiliului local. Atributiile principale ale Politiei Comunitare vor consta in asigurarea ordinii si linistii publice si cresterea eficientei pazei obiectivelor si a bunurilor de interes public si privat. In indeplinirea misiunilor care vor reveni Politiei Comunitare se va afla desigur cooperarea cu Politia si Jandarmeria, cu alte institutii ale statului si colaborarea cu asociatiile si organizatiile neguvernamentale, precum si cu persoanele fizice si juridice.

La nivelul municipiului Slatina functioneaza Comisia locala de ordine publica, organism cu rol consultativ, constituita, dupa caz, din: primar, seful politiei locale, reprezentantul unitatii de jandarmi competente teritorial, seful politiei comunitare, consilieri locali, reprezentanti ai comunitatii, fiind condusa de primar. La incadrare, personalul Politiei Comunitare va semna un angajament de serviciu si va fi dotat cu uniforma, insemne distinctive, arme de foc, bastoane de cauciuc, pulverizator iritant lacrimogen, catuse si alte mijloace de aparare si interventie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS