14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEde Erdely, trimis in judecata de PNA

Ede Erdely, trimis in judecata de PNA

• Procurorii anticoruptie il acuza pe omul de afaceri ca a obtinut fraudulos credite de sute
de miliarde de lei de la BCR • Imprumuturile erau acordate in baza relatiilor strinse cu conducerea unitatii bancare, iar banii erau folositi de obicei pentru restituirea altor credite

Procurorii Biroului de Macrocriminalitate Economico-Financiara din cadrul Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a omului de afaceri Ede Erdely si a omului sau de incredere, Gheorghe Predut, acuzati de solicitare si utilizare de credite in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate. Alaturi de cei doi au fost pusi sub acuzare si functionarii bancari care le-au dat concursul: Levente Katona, fost director al Sucursalei Judetene BCR Covasna, si Adelina Ganea, economist la aceeasi unitate bancara, acuzati pentru acordare de credite fara respectarea normelor bancare, pentru obtinerea de foloase necuvenite.

42 de credite in sase luni, pentru o singura firma

Din probele pe care le-au adunat la dosar, anchetatorii au concluzionat ca, in perioada 2001-2004, Sucursala Judeteana Covasna a Bancii Comerciale Romane (BCR), prin reprezentantii acesteia, a acordat credite de sute de miliarde de lei, favorizind unele firme private, in scopul unor interese personale sau de grup. Ca urmare a acordarii acestor credite, s-a constatat ca, in februarie 2004, creantele extrabilantiere ale sucursalei bancare respective se cifrau la aproximativ 150 de miliarde de lei.

Dintre firmele si grupurile de firme favorizate de reprezentantii bancii face parte si grupul celor zece societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata, constituite in grupul Ede Erdely si Marcela Tandarica (concubina acestuia). Cu ocazia cercetarilor penale, oamenii legii au stabilit ca, in perioada mai- noiembrie 2001, o singura firma din acest grup – SC COMCEREAL SA Sfintu Gheorghe – a solicitat si obtinut 42 de credite, in valoare de aproximativ 100 de miliarde de lei, bani care au fost transferati prin conturile celorlalte firme controlate de Ede Erdely si utilizati in cea mai mare parte in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordati.

Trebuie precizat ca in toate situatiile s-a folosit metoda „suveica“, ce presupune achitarea creditului unei societati prin acordarea, fara respectarea normelor, unui alt credit mai mare unei alte societati, iar prin transferul banilor se achita creditul scadent. Totodata, din situatiile privind destinatia creditelor obtinute de firmele componente ale grupului Ede Erdely si Marcela Tandarica rezulta ca, uneori, se aprobau zilnic diferite tipuri de credite (de investitii, de exploatare, facilitati de cont, de scont si pe cecuri), desi acordarea acestora ar fi trebuit sa presupuna o documentatie bine fundamentata.

Directorul de banca la nevoie se cunoaste

Acordarea creditelor se realiza, de regula, in procedura de urgenta si fara a mai fi supuse votului in cadrul sedintei Comitetului Director al sucursalei. De asemenea, directorul Levente Katona – in calitatea pe care o avea la unitatea bancara amintita – facea presiuni asupra subordonatilor pentru avizarea favorabila a documentatiilor intocmite de reprezentantii firmelor agreate de el, pentru neurmarirea destinatiilor creditelor acordate acestora si pentru tergiversarea procesului de recuperare a creditelor devenite neperformante. In acest sens, Adelina Ganea – in calitate de contabil-sef al unitatii bancare – a aprobat si semnat, la rindul sau, contractul de credit cu incalcarea prevederilor normelor metodologice ale BCR, in vederea obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Activitatile infractionale ale celor doi functionari bancari constau, pe de-o parte, in acordarea de credite fara respectarea prevederilor normelor si reglementarilor specifice in domeniu, iar pe de alta parte in aplicarea formala a masurilor de executare silita a debitorilor restantieri favorizati, paralel cu consilierea vizind modalitatile de sustragere de la plata obligatiilor asumate.

Totodata, se facilita accesul agentilor economici favorizati la credite cu dobinda subventionata, precum si la fonduri externe nerambursabile derulate prin Banca Comerciala Romana, fara respectarea normativelor in domeniu.

Este de mentionat faptul ca Levente Katona a acordat firmelor din grupul Ede Erdely si Marcela Tandarica consultanta bancara, atit in biroul sau de la Sucursala BCR Covasna, cit si la domiciliul sau, unde se redactau planurile de afaceri si celelalte documente necesare initierii acordarii de credite repetate. De asemenea, se acceptau situatii financiare nereale ale societatilor solicitante, care derulau operatiuni fictive pentru obtinerea rulajului prin banca si inregistrarea de profit, fara ca reprezentantii bancari sa verifice concordanta datelor din evidentele contabile cu cele existente efectiv pe teren.

Dosarele de creditare, masluite mina-n mina de directorul de banca si administratorul firmei imprumutate

Obiectul dosarului penal trimis instantei il constituie utilizarea unui credit de investitii obtinut in baza unui contract incheiat pe 10 mai 2001, intre Sucursala Judeteana BCR Covasna si SC COMCEREAL SA, una dintre firmele controlate de inculpatul Ede Erdely. Creditul urma sa fie utilizat numai pentru achizitionarea unor active necesare derularii unor activitati agricole, preponderente la firmele din grupul Ede Erdely si Marcela Tandarica.

O data cu cererea formulata pentru obtinerea creditului, Gheorghe Predut, administratorul SC COMCEREAL SA, a depus si inscrisul intitulat „plan de afaceri“, redactat anterior la domiciliul directorului Katona. Acest plan nu continea informatii economice concludente pentru o societate care inregistra pierderi in ultimii trei ani, in conditiile in care prestarile de servicii pe care SC COMCEREAL SA le-ar fi putut efectua se adresau firmelor din grupul Erdely – Tandarica. Mai mult, profitul prognozat era indoielnic intrucit contractele de inchiriere sau prestari servicii prezentate pentru fundamentarea afacerii erau formale si aveau drept beneficiari aceleasi firme. Indicatorii de nivel si structura evidentiau, la rindul lor, o activitate cu slabe performante economice in perioada de referinta, dar, in mod paradoxal, o crestere spectaculoasa a acestora in luna aprilie 2001 prin derularea unor valori de peste 21 de miliarde de lei, ceea ce indica o activitate in afara celei de baza. In acelasi timp, societatea avea un profit net efectiv de numai 35 de milioane de lei, contractind in acea luna o datorie de peste 14,5 miliarde lei.

Katona aproba imprumuturile peste capul Comitetului Director al bancii

Desi unii functionari bancari au propus respingerea cererii de imprumut, directorul Katona a aprobat „pe barba lui“ solicitarea pe 11 mai 2001, in aceeasi zi intreaga suma fiind virata in contul curent al SC COMCEREAL SA.

Tot pe 11 mai 2001, administratorul Gheorghe Predut a intocmit un ordin de plata cu intreaga valoare a creditului in favoarea unei alte firme controlate de Ede Erdely, avind ca obiect de activitate distribuirea autorizata de utilaje agricole produse la Brasov. Din aceasta suma au fost virate doar cinci miliarde de lei catre societatea brasoveana, diferenta de 11,170 miliarde de lei fiind utilizata in mod nejustificat. Totodata, pentru creditul aprobat s-a rambursat in luna iulie 2001 o singura rata in valoare de 1,350 miliarde de lei.

Din suma reprezentind creditul pentru achizitionarea de utilaje agricole, conform destinatiei stabilite prin contractul incheiat cu Sucursala Judeteana BCR Covasna, Ede Erdely si omul sau de incredere Gheorghe Predut au rambursat un alt credit – de aceasta data era vorba de un credit de exploatare – in valoare de 10,55 miliarde de lei, de care beneficiase o alta firma componenta a grupului. Rambursarea s-a realizat in conditiile in care pe documentele de plata nu a fost mentionata sursa din care se facea plata facturilor proforma si nici faptul ca ordinul completat in acest sens fusese emis doar pentru a fi depus la banca in vederea justificarii planului de afaceri prezentat pentru aprobarea creditului de investitii in valoare de 16,170 miliarde de lei.

In ceea ce priveste celelalte credite aprobate si acordate fara respectarea normelor bancare si utilizate in alte scopuri decit cele pentru care au fost obtinute, procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor penale. Dosarul urmeaza sa fie trimis spre solutionare la Judecatoria Sfintu Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS