9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInfiintarea serviciului SMURD la Slatina a invrajbit consilierii

Infiintarea serviciului SMURD la Slatina a invrajbit consilierii

Sedinta de ieri a Consiliului Local Slatina, organizata in principal pentru discutarea proiectului referitor la infiintarea Serviciului Public Medical pentru Situatii de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), s-a transformat intr-o apriga disputa intre actualul primar si citiva consilieri locali. Interventiile repetate ale medicului Viorel Dumitrescu i-au adus la disperare pe unii colegi de partid. Consilierilor municipali le-a trebuit aproximativ o jumatate de ora sa treaca efectiv la votarea proiectului. Potrivit acestuia, in cadrul SMURD vor fi cuprinsi si functionarii de la Inspectoratul de Protectie Civila. Primaria Slatina intentioneaza sa angajaze personal administrativ pentru noul serviciu si din rindul Serviciului Judetean de Ambulanta, urmind ca, pe baza parteneriatelor incheiate cu celelalte institutii implicate (intre care Grupul de Pompieri „Matei Basarab“ si Spitalul Judetean Slatina) sa se definitiveze schema de personal. Numai ca nu toti alesii au fost de acord cu infiintarea SMURD.

Directorul Serviciului de Ambulanta Olt: „E absurd!…“

Argumentele pro si contra infiintarii SMURD au fost lasate in sarcina medicilor Viorel Dumitrescu si Ioan David. In vreme ce primul s-a declarat impotriva infiintarii serviciului, argumentind ca Ambulanta Olt are dotarea si personalul specializat necesar interventiei in situatii extreme, dar si ca sumele cheltuite pentru infiintarea SMURD ar putea folosi la realizarea altor obiective, dr. Ioan David a pledat, in schimb, pentru infiintarea Serviciului Medical de Urgenta. Acesta a cerut insa o intilnire intre reprezentantii tuturor institutiilor implicate. Si directorul Serviciului de Ambulanta, dr. Adrian Popa, este nedumerit de cererea infiintarii SMURD, la Slatina. „E absurd ce se intimpla! Daca nu ar fi existat serviciu de ambulanta, as mai fi zis, dar acesta exista si este destul de dotat. Ca ar mai avea nevoie si de alte lucruri, asta e clar, toata lumea isi doreste mai mult. Din fericire, noi ne-am dotat cu autosanitare moderne, materiale sanitare etc., colaboram, la nevoie, cu pompierii (…) Avem si probleme, printre care asigurarea combustibilului. In loc sa se dea o gramada de bani pentru infiintarea acestui SMURD, nu vad de ce banii respectivi nu ar fi utilizati la modernizarea actualului Serviciu de Ambulanta!?! S-ar putea face foarte multe lucruri cu acesti bani, mai ales ca sumele nu ar fi nici pe departe atit de mari daca SJA ar fi sprijinita de primarie pe viitor“, a spus dr. Popa.

Pentru infiintarea SMURD urmeaza sa se achizitioneze trei autosanitare, dintre care una va fi un autovehicul de descarcerare. Personalul va lucra in trei ture, numai pentru departamentul administrativ schema prevazind 16 posturi. Personalul medical va fi preluat, foarte probabil, pe baza de protocol, de la Spitalul Judetean Slatina sau de la Ambulanta Olt. Sustinerea financiara pentru SMURD urmeaza sa fie asigurata integral cu fonduri de la primarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS