5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatul Invatamintului Preuniversitar Dolj, la ora bilantului

Sindicatul Invatamintului Preuniversitar Dolj, la ora bilantului

Conducerea celui mai important sindicat din invatamintul preuniversitar doljean a organizat miercuri o conferinta de presa, ocazie cu care a incercat sa puncteze principalele reusite, dar si nereusite din acest an.

Anul 2004 s-a dovedit unul destul de zbuciumat pentru dascali. Un an in care personalul din invatamint a obtinut anumite concesii si cresteri salariale, dar nu atit de importante precum s-ar cuveni oamenilor de la catedra.

Un prim succes al sindicatelor din invatamint a fost incheierea, in ianuarie 2004, a contractului colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamint, prin care s-a obtinut decontarea cheltuielilor de naveta nu doar pentru dascalii titulari, ci si pentru suplinitorii calificati. Profesorii care activau in mediul rural, in localitati unde nu ajung mijloacele de transport in comun, au cistigat dreptul la decontarea cheltuielilor de naveta cu mijloace proprii, aceste prevederi fiind ulterior extinse si la alti salariati din invatamint.

„Presa constituie o parte importanta din secretul reusitelor noastre“

Liderii sindicali au recunoscut ca fara ajutorul presei n-ar fi obtinut mai nimic in urma negocierilor cu reprezentantii guvernului. „Presa constituie o parte importanta din secretul reusitelor noastre“, a precizat profesor Ion Bebe Cepoi, presedintele Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj.

Poate cel mai important succes al dascalilor a fost, in acest an, obtinerea unei cresteri salariale destul de consistente – in medie cu aproape 40%, inclusiv indexarile, fata de nivelul salarial de acum un an. „Fata de nevoile invatamintului, aceasta marire a salariilor reprezinta putin, dar fata de cit am obtinut in ultima vreme, nu este de neglijat“, a mentionat presedintele Cepoi. „Majorarile salariale din acest an nu ne multumesc, dar nu am putut obtine mai mult. Problema care mi se pare mult mai grava tine de bugetul invatamintului pentru anul 2005, care – in contextul in care ni s-a promis o majorare salariala de 15% in 2005 – nu acopera nici nivelul salariilor din acest an“, a declarat profesor Constantin Lungulescu, prim-vicepresedintele SIP Dolj.

Pentru anul 2005 s-au anuntat pentru dascali o serie de noutati imbucuratoare, cum ar fi tichetele de carti, in cuantum de 50 de euro pentru fiecare profesor sau invatator, care vor fi distribuite in luna septembrie, precum si tichete de accesare a internetului, in cuantum de cinci euro pe luna de persoana. Reprezentantii SIP Dolj se arata insa destul de reticenti in privinta obtinerii acestor tichete, in conditiile schimbarii guvernului, pentru ca „promisul si scarpinatul nu costa nimic“, dupa cum spune – mai in gluma, mai in serios – profesorul Cepoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS