16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuperoferta la grostei in tirgul de la Slatina

Superoferta la grostei in tirgul de la Slatina

Sarbatoarea Craciunului a inceput sa se faca simtita tot mai mult in tirgurile din judetul Olt. Cei care nu au avut posibilitatea sa creasca un porc incearca acum sa cumpere unul pentru masa de Craciun, pregatind din vreme banii, deoarece in aceasta perioada preturile la grostei explodeaza. Aceasta in ciuda asigurarilor date de reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne din toata tara ca preturile vor scadea. Situatia este valabila si in cazul tirgului de la Slatina, unde joi preturile au atins cote alarmante, desi oferta pietei era bogata.

Tarani nemultumiti de mofturile clientilor

In tirgul saptaminal de la Slatina era aglomeratie mare joi, cu doar noua zile inainte de Craciun. Spre deosebire de anul trecut, cind oamenii cautau carne de porc, iar oferta era foarte mica, de data aceasta tirgul a fost arhiplin cu grostei de toate virstele, insa preturile mari i-au descurajat pe clienti.

Vasile Ilie, din comuna Curtisoara, incerca sa vinda un porc de 150 de kilograme cu noua milioane de lei. Pentru ca cei mai multi se multumeau numai sa intrebe, taranul era la un pas de a se intoarce cu el acasa. „Lumea vine, intreaba si pleaca. Sa mai las din pret!?! Pai, ei nu-si dau seama ca si asa e ieftin, la noua milioane de lei nu mai gasesti un porc asa frumos si gras in tirgul asta. Numai eu stiu cit am tras ca sa-l cresc. Trebuie sa-mi scot si eu banii pe el, nu?“, se vaita Vasile Ilie. Linga el, o femeie cerea 12 milioane pe un porc de aproape 200 de kilograme. Alt taran, care avea o pereche de grostei, ii vindea cu cite sapte milioane de lei, dar era dispus sa faca o reducere de 500.000 de lei, insa nici in felul acesta nu a reusit sa atraga clientii, care strimbau din nas: „O sa ajunga sa-i dea in rate, ca altfel nu-i ia nimeni“.

„Dupa cite am vazut astazi, nu cred ca o sa luam porc anul asta“

In general, preturile la porcii din tirgul de la Slatina variaza intre 1.100.000 si 1.300.000 de lei pentru purceii de doua luni, si pot depasi, in unele cazuri, 15.000.000 de lei pentru un porc de aproximativ 300 de kilograme.

Clientii aflati joi in tirgul din Slatina mai mult au prospectat piata. Din cauza preturilor mari, multi clienti s-au orientat catre magazinele de carne.

„Dupa cite am vazut astazi, nu cred ca o sa ne luam porc anul asta. Sint prea scumpi. Pai, se poate sa dai zece milioane pe un porc de 130 de kilograme? Cu banii astia imi cumpar un televizor! Mai bine ma duc intr-un magazin, iau citeva kilograme de carne si… asta e! Mai mult, de unde? Sa-si cumpere aia de au bani, nu noi, care avem salariu de trei milioane“, a spus Ileana Matei, din Slatina.

In medie, un kilogram de carne de porc se vindea cu 50.000-60.000 de lei in viu, sau 80.000 de lei taiat. Majoritatea cumparatorilor au preferat sa plece cu porcul viu, zona din jurul tirgului aglomerindu-se din cauza numeroaselor autoturisme parcate acolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS