21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarbatorile de iarna fac paguba in buzunarele micilor comercianti

Sarbatorile de iarna fac paguba in buzunarele micilor comercianti

Craiovenii au fost cuprinsi in aceasta saptamina de febra cumparaturilor de Sarbatori. Fie ca este vorba de aprovizionarea pentru masa de Craciun, fie de achizitionarea cadourilor pentru cei dragi, cumparatorii au invadat centrele comerciale din oras. Spre deosebire de anul trecut, oamenii nu au mai vizat magazinele din piete si tirguri, ci si-au indreptat atentia spre marile centre comerciale. Cei mai nemultumiti de aceasta situatie sint comerciantii din locurile „uitate“ de craioveni. „Foarte multi agentii economici ni s-au plins in aceasta perioada de scaderea drastica a vinzarilor. Spre deosebire de anii trecuti, cind craiovenii luau cu asalt in special Piata Centrala, acum au ocolit-o. Patronii magazinelor sint cei mai afectati, deoarece au investit mai multi bani in marfa pentru Sarbatori, avind experienta anilor trecuti, cind vinzarile erau semnificative“, a spus Gheorghe Calinoiu, directorul Administratiei Pietelor si Tirgurilor din Craiova.

Un comerciant, pentru a-si desfasura legal activitatea, daca este producator agricol plateste 30.000 lei pe metru patrat, iar daca este agent economic 50.000 lei. Aceste preturi au ramas neschimbate pentru anul 2005, dupa cum s-a hotarit in sedinta consiliului local din luna iulie a acestui an.

In aceasta perioada s-a diminuat insa si numarul cererilor de inchiriere a spatilor comerciale, pentru ca din cauza anotimpului rece nu mai sint la fel de multi producatori agricoli care sa isi aduca la vinzare produsele proprii.

Profitul e scos doar de vinzatorii de brazi

Craiovenii dau insa atentie vinzatorilor de brazi si suveniruri care in preajma Sarbatorilor invadeaza piete. Daca la sfirsitul saptaminii trecute un pom de iarna putea fi achizitionat cu minimum 500 mii lei, acum vinzatorii au diminuat preturile in jurul sumei de 150 mii – 200 mii de lei. Acestia s-au gindit si la cei mai saraci din acest motiv mai nou comercializeaza si crengute de brad. In functie de lungime dar si densitate, preturile variaza intre 10 mii de lei – 50 mii de lei. De asemenea se pot cumpara si impletituri de brad impodobite cu 40 de mii de lei.

In timp ce acestia isi scot un profit frumusel, ceilalti comercianti incearca prin orice mijloace sa isi atraga clientela. Reducerile de 5 si 10 la suta nu au insa efectul scontat.

„Nu s-a mai intimplat niciodata asa ceva. Mi se pare inca imposibil sa ramin de Sarbatori cu marfa in stoc. De vina sint angrourile care s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie. Ne-au lasat pe noi cu ochii in soare. Bineinteles ca oamenii se duc sa cumpere de acolo pentru ca stau la caldura si din acelasi loc isi pot face toate cumparaturile. Sper ca macar in ajunul Craciunului sa aiba si aia inchis ca sa mai scap si eu de marfa“, a spus un comerciant din Piata Centrala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS