5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasa de Sarbatori platita cu singe

Masa de Sarbatori platita cu singe

Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) din Slatina a fost luat cu asalt in luna decembrie de un numar mai mare de donatori decit in lunile precedente. Conducerea CTS spune ca afluenta mare de donatori se datoreaza si faptului ca unii olteni, mai saraci, au gasit in acest gest caritabil singura modalitate de a se aproviziona cu alimente pentru Sarbatori, stiut fiind faptul ca donatorii obtin, in schimbul singelui donat, tichete valorice cu care isi pot procura cele necesare pentru masa de Craciun si de Revelion. De la inceputul lunii, peste 300 de olteni donasera singe.

Doi litri de singe valoreaza 2.100.000 de lei

De la inceputul anului si pina in prezent, aproape 5.000 de persoane din judet s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguina din Slatina pentru a dona singe. Dintre acestia, numai 25% au fost la prima donare, restul fiind donatori constanti sau, cum li se spune in limbajul intern, „clienti“ vechi. Se stie deja ca pentru 400 ml de singe donat, o persoana beneficiaza de un bon de alimente in valoare de 300.000 de lei, la care se adauga doua zile libere de la serviciu si 50% reducere, timp de doua luni la abonamentele RAT. Cu cei 300.000 de lei oferiti pentru cei 400 de mililitri de singe, cit reprezinta rasplata pentru o singura donare, plus premiul – acolo unde a fost cazul, majoritatea donatorilor incearca sa ofere familiei o masa cit mai bogata de Sarbatori. Donarea nu se poate repeta mai devreme de 70-80 de zile. Atractiv pentru unii dintre donatori este ca, la fiecare a cincea donare, pe linga bonul de alimente de 300.000 de lei, donatorul beneficiaza si de o „prima“ in valoare de 600.000 de lei. Donatorii fideli, care vin periodic la centru, pot benficia intr-un an de alimente de 2.100.000 de lei, pentru aceasta valoare trebuind sa doneze doi litri de singe. Produsele alimentare se pot ridica imediat dupa donare, magazinele care onoreaza astfel de bonuri fiind destul de multe in Slatina.

„Noi, cei care donam singe, am ajuns sa ne simtim ca o familie…“

Din cei care doneaza constant, majoritatea recurg la acest lucru strict din nevoie. Este vorba de familii sarace, care au descoperit aceasta modalitate de a face rost de mincare. Unii, ceva mai inventivi, si-au adus toata familia sa doneze singe, tocmai in ideea de a obtine mai multe alimente deodata. Cei mai multi si-au planificat in asa fel donarile incit, in luna decembrie, sa ajunga la cea de-a cincea donare si sa primeasca bonusul de 600.000 de lei.

„Sint multi donatori care au inceput sa doneze din luna ianuarie, tocmai pentru ca, de Sarbatori, sa poata lua mai multe alimente. Cel putin in ultimele zile abia facem fata solicitarilor, la usa salii de donare formindu-se zilnic cozi. Ne-am dori ca si in celelalte luni sa fie la fel de multe donari de singe, deoarece cererea din partea spitalelor este tot mai mare“, a declarat dr. Veronica Grecioiu, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguina Slatina.

Marian Dumitrescu este pensionar si unul dintre clientii vechi ai centrului de transfuzii slatinean. Pentru ca pensia de 2.200.000 de lei nu ii ajunge nici pentru a se achita de toate cheltuielile pe care le are, acesta vine constant sa doneze singe. „La inceput mi-a fost rusine ca donez singe ca sa fac rost de mincare, dar apoi, cind am vazut ca nu sint singurul, m-am simtit altfel. Acum, m-am obisnuit. Vin mereu sa donez singe, primesc bonul si imi iau ceva de mincare. Cadrele de aici, de la centru, s-au invatat si ele cu mine, ca nu sint singurul… Noi, cei care facem treaba asta mai des, am ajuns sa ne simtim ca o familie. Asta e, trebuie sa ne descurcam cum putem daca statul nu ne ajuta“, a spus Marian Dumitrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS