16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia Sanitar-Veterinara Dolj a depistat 17 porci cu trichineloza

Directia Sanitar-Veterinara Dolj a depistat 17 porci cu trichineloza

O data cu apropierea Sarbatorilor de iarna au aparut si primele cazuri de trichineloza. In judetul Dolj, Directia Sanitar Veterinara a inregistrat pina ieri 17 cazuri de trichineloza. Medicii Directiei Sanitar-Veterinare avertizeaza populatia despre pericolul infestarii, in cazul in care carnea nu este testata. „Trichineloza este o boala parazitara produsa de trichinella spiralis, care se transmite la om prin consum de carne infestata. In general, focarul de infectie este reprezentat de sobolani. Un lucru extrem de important este acela ca boala o data instalata in corpul animalului nu produce nici un fel de simptome. La porc, ea nu se manifesta clinic, proprietarii animalelor neavind cum sa depisteze daca animalul este infestat. Singura metoda de a afla este examenul trichineloscopic“, a declarat Ion Doanta, sef Serviciu Inspectie in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Dolj.

36.000 de lei examenul trichineloscopic

Examenul pentru depistarea trichinelozei se efectueaza gratuit la circumscriptiile sanitar-veterinare de asistenta de pe teritoriul judetului si contra cost, in oras. Un astfel de examen costa 36.000 de lei si se poate efectua la Circumscriptia sanitar-veterinara pentru controlul alimentelor si la laboratoarele sanitar-veterinare din Craiova, situate in Piata Centrala, in Piata Craiovita Noua, in Piata Veche si in piata din cartierul Valea Rosie.

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, oamenii trebuie sa aduca la laboratoarele de control probe de carne. „Exista anumite portiuni din porc la care se realizeaza controlul. Oamenii trebuie sa ia probe de carne din portiunea pilielo-diafragmatica, din portiunea musculara a diafragmei si din zona muschilor intercostali. Toti cei care vin sa solicite analiza carnii trebuie sa aiba asupra lor actul de identitate“, a precizat Ion Doanta.

In situatia in care carcasa de porc este depistata cu trichineloza, animalul se confisca de medicii veterinari, iar carnea se incinereaza sau se ingroapa.

In perioada premergatoare Sarbatorilor, laboratoarele care realizeaza analiza carnii au program de la ora 8.30 la ora 19.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS