10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOferta de sezon - toba, cirnati si sunca expirate

Oferta de sezon – toba, cirnati si sunca expirate

Cu numai o saptamina inainte de Craciun, magazinele care comercializeaza produse din carne nu respecta nici cele mai elementare conditii igienico-sanitare. Vinzatorii si patronii unor astfel de unitati comerciale sint prea prinsi in obtinerea unor profituri considerabile, iar marfa oferita clientilor lasa de dorit. Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au facut simbata o serie de controale la unitatile de desfacere a carnii din cartierul craiovean Craiovita Noua. In urma verificarilor, magazinul apartinind SC BARILI SA a fost inchis, vinzatorii au fost sanctionati, iar patronii celor doua magazine situate in incinta Complexului Nou au fost sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de lei.

De la intrarea in unitatea comerciala SC BARILI, situata linga Posta din Craiovita, neregulile si lipsa celor mai elementare conditii igienice erau vizibile chiar si pentru un necunoscator. Vinzatoarele erau imbracate in haine de iarna, cu pulovere si caciuli… Garderoba unitatii era o tejghea invecinata cu ligheanele sau pungile in care erau depozitate organele de porc, carnea proaspata sau congelata. Desi legea prevede ca marfa congelata sa stea separat de restul produselor si la temperatura corespunzatoare, in aceasta unitate toate produsele erau depozitate la un loc. Carnea „proaspata“ era de 11 zile expusa la vinzare. „Vinzatoarea este echipata de parca mergea la munte si nicidecum pentru a sta la tejgheaua unui magazin alimentar. Carne proaspata inseamna sa fie de 24 de ore, dar nu de aproape doua saptamini“, a declarat Maria Draghici, inspectoare OJPC. Carnea era agatata in apropierea unui radiator… Maruntaiele de porc erau pastrate necorespunzator in lighene de plastic sau chiar pe aceeasi tava cu carnea proaspata. Tejghelele erau acoperite cu ziare, pentru a ascunde de ochii clientilor mizeria. Magazinul nu dispunea de sterilizator pentru cutite. Mizeria era greu de descris, desi magazinul a fost controlat la primele ore ale diminetii. In ciuda conditiilor precare in care cumparatorii erau serviti, oamenii se inghesuiau totusi. In afara conditiilor igienico-sanitare precare, unitatea nu a prezentat la control actele de functionare. In magazin exista o chiuveta, dar la care nu curgea apa. „Am anuntat pe cei de la Regia de Apa sa vina, dar nu au facut nimic“, a spus Gheorghita Petrescu, una dintre vinzatoarele magazinului.

In Bigul Nou din Craiovita se vinde marfa expirata

In Bigul Nou din Craiovita Noua, neregulile au continuat. Vinzatoarea care vindea carne incasa si banii, fara a folosi nici un fel de manusi de protectie. Carnea congelata, care ar trebui pastrata la minus18 grade, era depozitata in acelasi loc cu cea proaspata, adica la 8-10 grade.

„Pentru nici unul dintre sortimentele de carne nu este asigurata temperatura corespunzatoare. Etichetele de la multe din produse lipsesc. Matele sint asezate linga carnea proaspata de porc. Dau oamenii 140.000 de lei pentru un kilogram de carne, ajung acasa si descopera ca miroase“, a precizat Maria Draghici. „Carnea de lucru“ pentru cirnati era formata din bucati de slanina cu sorici, dar pentru care clientii plateau 99.000 de lei. Unitatea nu avea nici un fel de act de comercializare a marfii, iar la insistentele inspectorilor OPC sa le fie prezentate macar actele unitatii, vinzatoarea a oferit nonsalant o autorizatie de mediu!

Urmatoarea unitate de desfacere a carnii, situata in aceeasi cladire, avea pulpe de pui vrac, carne congelata de porc, carne tocata si mate, toate in acelasi frigider. Preparatele de sezon: toba, cirnati, sunca aveau termenul de garantie expirat de mult. „Tot ce am gasit expirat, in special toba, sunca, cirnati, le-am solicitat vinzatoarelor sa le taie chiar sub ochii nostri. Am pus peste toate aceste produse stricate dero, pentru ca vinzatoarele sa nu le mai poata scoate la vinzare“, a spus inspectoarea OJPC.

In urma controlului realizat de inspectorii OJPC, masurile si sanctiunile luate au fost pe masura neregulilor intilnite. „Unitatea comerciala SC BARILI nu mai poate functiona nici macar un minut in conditiile in care se prezinta. Acest magazin am dispus sa fie inchis, iar daca se va dovedi ca nu respecta aceasta decizie vom cere interventia politiei. Pentru neregulile intilnite si la restul magazinelor de profil inspectate vom aplica sanctiuni cuprinse intre 5 si 30 de milioane de lei“, a mai spus Maria Draghici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS