14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComplexul Energetic Craiova are un consultant misterios

Complexul Energetic Craiova are un consultant misterios

Complexul Energetic Craiova va avea in curind un consultant care sa se ocupe de privatizare. Dupa luni de zile in care autoritatile au analizat dosarele depuse de cele sase consortii care s-au inscris in cursa pentru comisionul oferit de statul roman, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a demarat deja negocierile cu unul dintre cele sase consortii, pastrind ca rezerva alte doua consortii cu care poate incepe oricind negocierile in cazul in care nu ajunge la o intelegere cu primul. Numele firmei care negociaza zilele acestea cu autoritatile romane este tinut secret deocamdata. Tot ce se stie este faptul ca din sase firme participante, care au depus oferte tehnice si financiare, doar trei au ajuns in faza de negociere, acestea fiind desemnate in urma analizei financiare, care le-a calificat in finala.

Dupa ce vor cadea de acord asupra termenilor si conditiilor stabilite impreuna, OPSPI va semna un contract de consultanta cu consortiul respectiv, urmind ca executivul sa parafeze intelegerea prin emiterea unei hotariri de guvern, care sa fie publicata in Monitorul Oficial. In prezent, nimeni nu stie care este valoarea de piata a Complexului Energetic Craiova, consultantul fiind obligat sa ia in calcul mai multi indicatori financiar- contabili pe baza carora guvernul va publica anuntul de privatizare. Reprezentantii din Craiova ai Complexului Energetic spun ca nu exista un pret fix prin care sa se stabileasca valoarea de piata a acestuia. Singurul lucru cert este faptul ca din ianuarie consultantul desemnat trebuie sa se apuce de treaba. Analiza economica va dura cel mai probabil intre patru si sase luni, in functie de complexitatea situatiei pe care expertii firmei o vor gasi la fata locului, ulterior acestia propunind varianta optima de privatizare. Ultimul cuvint ii va apartine insa guvernului, care va stabili printr-un act normativ solutia aleasa. Conform spuselor reprezentantilor complexului din urma cu ceva vreme, cea mai buna varianta de privatizare ar fi aportul de capital prin majorarea capitalului social.

Cele sase consortii interesatede consultanta

Pentru desemnarea consultantului OPSPI a avut de ales intre sase consortii. Este vorba despre BNP Paribas-Central Europe Trust Companz, CA-IB Romania si CA-IB Corporate Finance Beratungs, Deloitte&Touche Central Europe Limited si Fondul Romano-American pentru Investitii, Fieldstone Private Capital Group si Catalyst Partners, KPMG Romania, Polonia si Romcapital Invest, precum si Raiffeisen Investement si Bostina si Asociatii.

Principalele criterii luate in calcul de catre OPSPI au fost experienta de consultanti coordonatori in privatizarea companiilor de stat cu o cifra de afaceri de minimum 50 de milioane de dolari, precum si colaborarea cu agenti economici cu profil de activitate asemanator cu cel al Complexului Energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS