10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate50 de familii din Drumul Apelor traiesc in ilegalitate

50 de familii din Drumul Apelor traiesc in ilegalitate

Problemele craiovenilor care locuiesc pe strada Drumul Apelor nu au luat sfirsit nici in apropierea noului an. In urma cu citeva luni, Gazeta de Sud va prezenta cazul a peste 100 de familii care locuiau in conditii mizere si fara curent electric, in cartierul Bordei. Autoritatile locale au promis atunci ca le vor da o mina de ajutor, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada dificila, numai dupa ce oamenii au amenintat ca vor face greva. In urma numeroaselor discutii, s-a reusit sa se ajunga la un compromis. Beneficiarilor de ajutor social le era platit curentul electric, prin intermediul unor sponsorizari urmarindu-se si cumpararea mai multor contoare pentru inregistarea consumului individual de energie electrica. In prezent, datoriile lor catre SC ELECTRICA se ridica la 125 de milioane de lei, la care se adauga facturile la zi. Pentru a nu li se mai intrerupe furnizarea energiei electrice, oamenii incearca sa achite din restante.

„Acum nu am mai avut foarte mult de platit, aproape 300.000 de lei de familie. Problema se pune in legatura cu banii pe care tot noi trebuie sa ii platim din urma. Am doi copii, un baiat de cinci ani si o fata care are handicap, si nu pot sa cheltuiesc multi bani“, a spus Georgeta Badila, care locuieste pe Drumul Apelor.

Pentru a diminua consumul de curent, oamenii au decis sa monteze becuri cu capacitate cit mai mica si sa nu mai foloseasca resouri pentru incalzire. Deoarece nu exista conducte de gaze, oamenii trebuie sa-si cumpere lemne ca sa se incalzeasca, ceea ce presupune insa un efort financiar considerabil.

Oamenii nu isi pot face buletine

Problema cea mai grava a oamenilor din Drumul Apelor se refera insa la contractele de inchiriere. O parte dintre familii, in jur de 50, au primit in urma cu citeva luni actele, care atestau ca locuiesc in acea zona. Celorlalti insa acestea nu le-au fost transmise, desi, dupa cum sustin ei, erau intocmite inca din luna august. Din acest motiv, oamenii nu isi pot intocmi acte de identitate, fiindu-le interzise astfel o serie de drepturi.

„Am fost si am depus dosarul la RAADPFL, pentru a primi si eu contractul. Nu l-am primit. Cind ma duc sa il cer, ma trimit de la unul la altul. Din cauza asta nu pot nici sa imi depun actele pentru ajutor social, alocatie monoparentala sau chiar pentru insotitor la persoana cu handicap. Am pierdut multi bani, pentru ca oamenilor de la primarie nu le pasa. Mi-au zis unii ca, daca nu sint de etnie roma, nu am ce cauta acolo“, a incheiat Georgeta Badila.

Pentru a lua atitudine, acestia au promis ca vor depune inca de miercuri citeva memorii catre primarul Antonie Solomon, in speranta ca acesta le va rezolva doleantele. Pina cind situatia va fi clarificata, ei sint obligati sa traiasca in ilegalitate, in cazul unui control al organelor de lege putind sa fie si sanctionati.

„Daca nici la autoritatile locale nu vor gasi intelegere, ei sint hotariti sa mearga la Bucuresti. Poate vor fi ascultati. Pina atunci, noi am facut rost de 30 de milioane de lei, pentru a-i ajuta sa-si instaleze contoare, dar mai mult nu putem face, pentru ca nu depinde de noi“, a precizat Vasile Velcu Nazdravan, unul dintre reprezentantii romilor din cartierul Fata Luncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS