Acasă Actualitate Afacerea cu brazi s-a dovedit un esec

Afacerea cu brazi s-a dovedit un esec

Pietele craiovene au fost invadate de citeva zile de sute de brazi. Majoritatea celor care au investit citeva zeci de milioane in brazi sint convinsi ca au facut o afacere proasta. La polul opus se situeaza cumparatorii care nu vor sa admita preturile exagerate. Cea mai mare parte a acestora este hotarita sa astepte ziua de Craciun, cind, poate, cu 200.000 de lei vor putea achizitiona un pom.

Preturile afisate ieri pentru un brad, in Piata Centrala din Craiova, variau intre 500.000 si doua milioane de lei. Desi cei care ii comercializau considerau ca profitul pe care il vor obtine este destul de mic, majoritatea craiovenilor veneau, vedeau si plecau. Singura speranta a acestora ramine aparitia molidului, care va fi vindut, dupa parerea lor, la un pret mult mai mic.

„Am luat peste o mie de brazi tocmai din Tirgu Mures. De obicei, vindeam fructe pe piata, dar anul asta m-am reprofilat. Rau am facut, pentru ca am vindut doar doi brazi. Adica am facut rost de un milion de lei. Numai pe chirie dau pe zi 500.000 de lei. Citi ar trebui sa vind ca sa imi scot si investitia, dar si salariul pentru omul care ma ajuta? Imi pare rau ca am pierdut citeva zeci de milioane. Sper sa nu ies in pierdere. La anul nu ma mai implic in astfel de tranzactii“, a declarat un comerciant din Piata Centrala.

Cei mai multi craioveni care au venit ieri in Piata Centrala au dat tircoale brazilor, analizind preturile, apoi au plecat. Muntii de brazi nu au reusit sa ii determine pe craioveni sa arunce citeva sute de mii de lei. Acestia sustin ca mai bine ramin fara brazi decit sa cheltuiasca atitia bani.

„De unde sa dau un milion de lei pe un brad? Mai astept citeva zile si, daca nu vor sa scada pretul, o sa cumpar unul artificial. Nu am de gind sa ii imbogatesc pe vinzatori“, a spus un craiovean.

Reprezentantii Administratiei Pietelor si Tirgurilor sustin ca nu au posibilitatea sa le impuna comerciantilor un anumit pret. Scaderea pretului va fi determinata, in opinia lor, de refuzul craiovenilor de a cumpara brazi. Numai asa, in apropierea Craciunului, bradul va putea fi cumparat la 200.000 de lei.

Brazii naturali inca nu au aparut in Olt

Cu aproape doua saptamini inainte de Craciun, brazii inca nu au aparut pe pietele din judetul Olt. Situatia se intilneste atit in Slatina, cit si in celelalte orase din judet. Gianina Natanzohn, directoarea Directiei Piete, Tirguri si Spatii Verzi Slatina, spune ca pina in prezent nici o persoana nu a solicitat autorizatie pentru vinzarea brazilor de Craciun. „Pina acum, nu avem solicitari pentru comercializarea de brazi. Noi am stabilit deja preturile pentru chiria care va fi perceputa vinzatorilor de brazi, printr-o hotarire a consiliului local si va fi una modica. In orice caz, brazii se vor putea comercializa in cele trei piete mari din municipiu: Zahana, Fratii Buzesti si Steaua“, a spus Gianina Natanzohn.

Cuantumul chiriei percepute in pietele slatinene va fi de 18.000 de lei metrul patrat in Piata Zahana, iar in celelalte doua piete pretul a fost fixat la 15.000 lei metrul patrat. Pentru cei care nu mai au rabdare pina saptamina viitoare, cind se preconizeaza ca vor aparea brazii naturali, singura alternativa sint brazii artificiali. Pretul acestora variaza, in functie de inaltime si de culoare, intre 350.000 de lei, cel mai mic brad (1 metru inaltime), si 1.000.000 de lei.

Exit mobile version