Acasă Actualitate Cadouri de 11 milioane pentru o rambursare de TVA de 60 de...

Cadouri de 11 milioane pentru o rambursare de TVA de 60 de milioane

O firma cu activitate de aproximativ noua luni a cunoscut, la sfirsitul lunii noiembrie, apucaturile anumitor lucratori ai Finantelor Publice. Scenariul e simplu si arhicunoscut. Surprinsi au fost doar proaspetii patroni cind au aflat, fara nici un avertisment, ce trebuie sa faca pentru a-si primi banii pentru o rambursare de TVA, cit trebuie sa „cotizeze“. Si daca la altii a mers mai mult cu cash, fiind vorba de o firma de confectii textile, functionarele de la Finante au hotarit ca se multumesc, de data aceasta, cu haine de firma. O factura de 11 milioane de lei, pentru o rambursare de aproximativ 60 de milioane.

„Ne-am hotarit sa luam de la Steillman, ca ale dumneavoastra nu sint la fel de bune“

Firma Nou Mileniu Textil din Slatina a fost infiintata in 2003, dar si-a inceput activitatea de productie in martie 2004. Executa confectii textile in lohn, neavind contacte direct cu partenerii straini, ci lucrind cu firmele romanesti, pa baza unui comision.

„N-am avut probleme pina acum cu nimeni, desi controale s-au tot facut.

N-am luat amenzi, pentru ca nu avem pe nimeni in spate si lucram legal. Si nici nu speram sa ni se intimple lucrul asta“, a spus Florina Ionita, economista firmei.

La sfirsitul lui septembrie 2004, firma a depasit valoarea de 50 de milioane de lei TVA de recuperat de la Finante, asa ca s-a intocmit dosarul si a fost prezentat pentru rambursare. „Suma era de aproximativ 60 de milioane de lei, iar noi am facut demersurile legale pentru recuperarea ei. Am intocmit dosarul si m-am deplasat pentru depunerea actelor, pe 28 noiembrie 2004, la persoana indicata. Cum nu era in institutie, mi-a preluat actele alta functionara (Marcela Cirjan – n.r.). M-a intrebat, firesc, cu ce se ocupa firma, i-am spus ca facem confectii, m-a intrebat ce calitate au, iar eu i-am spus ca lucram pentru export. S-a aratat interesata sa vada ce producem, cu atit mai mult cu cit peste citeva zile era ziua sefei de la Controlul Financiar, Geta Prunisoara. I-am recomandat sa mearga la Craiova, sa vada produsele, fara sa-mi treaca prin minte, vreun moment, ca se gindesc sa le facem produsele cadou, nu sa le cumpere, asa cum mi se pare normal“, a povestit Florina Ionita.

Citeva zile mai tirziu, Marcela Cirjan si Geta Prunisoara au pornit spre Craiova sa-si „cumpere“ haine. Au ales zece compleuri, trei marimi, in valoare de aproximativ opt milioane de lei.

„N-au putut sa le ia cu ele la lucru, asa ca le-au lasat in masina patronului firmei noastre. A doua zi, am mers la Finante pentru dosar, sa vad cind se stabileste controlul financiar, iar doamna Prunisoara m-a intimpinat: „Stiti, nu, v-a spus patronul ce-am facut la Craiova?! Sa stiti ca ne-am razgindit, ne-am hotarit sa luam haine de la Steillman, ca ale dumneavoastra nu sint la fel de bune“. Dupa care mi-a intins o factura de la EMA, in valoare de 11 milioane de lei, spunindu-mi ca o pot deconta, sa-mi scad cheltuielile, iar daca mi se pare prea mult, imi mai da ea un milion. Am ramas asa, n-am stiut ce sa cred. Nu mi s-a intimplat niciodata asa ceva. Factura din fata mea avea datele firmei noastre, fara stampila insa, iar la numele delegatului eram trecuta eu, cu alt prenume. Normal ca n-am luat-o, i-am spus ca nu voi face asa ceva“.

In cele din urma, economistul firmei Nou Mileniu Textil s-a prezentat la seful Finatelor oltene – Marin Gubandru. Cele doua au fost chemate in birou, iar Florina Ionita a expus cele intimplate. Se pare ca functionarele au recunoscut. Chiar atunci a fost solicitata de la EMA o copie dupa factura emisa (nr. 7046011, din 30 noiembrie 2004), care s-a anexat la plingerea formulata de Florina Ionita si impreuna documentele au fost inaintate Parchetului National Anticoruptie. Se pare ca, dupa ce reprezentanta firmei a refuzat sa ia factura pentru a face plata, aceasta a fost anulata si emisa in loc alta, probabil pe numele uneia dintre functionarele de la Finante.

„Acum primesc amenintari de la sotul doamnei Prunisoara”

Pentru lumea micilor oameni de afaceri din Olt, gestul Florinei Ionita este un act de curaj. Chiar fusese avertizata ca exista posibilitatea sa aiba probleme. Acum insa, mai are una, destul de grava. „Primesc telefoane de amenintare de la sotul ei. Ma ameninta ca imi va arata el mie, ca-mi face proces de calomnie. Primul telefon l-am primit pe 7 decembrie, la ora 14.11, aseara (miercuri seara – n.r.) am primit din nou telefon“, a declarat Ionita, care este hotarita sa nu-si retraga plingerea, asa cum a fost rugata de Geta Prunisoara, ba mai mult, va depune alta plingere, avind in vedere amenintarile primite.

DGFP Olt a inaintat plingerea catre PNA

Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Olt, economist Marin Gubandru, declara ca de indata ce i-au fost aduse la cunostinta faptele si s-a edificat asupra cazului, a inaintat plingerea formulata de reprezentantul firmei Nou Mileniu Textil catre Parchetul National Anticoruptie. Cazul este in lucru, iar pentru adoptarea masurilor disciplinare impotriva functionarilor se asteapta concluziile celor in drept.

Exit mobile version